Animaties maken op de iPad

Onlangs liep ik tegen een iPad app aan die weer een heel nieuwe wereld voor me opende: Animation desk. Ik geloof dat ik hem tegenkwam in de app store onder het kopje nieuw en opmerkelijk. Het is een app waarmee je animaties kunt maken, maar dan op de manier zoals vroeger (en nu waarschijnlijk ook nog wel, maar minder vaak) tekenfilms werden gemaakt. Een bureau met daarin een raampje met daaronder een lamp, zodat je de verschillende frames over elkaar heen kan leggen. Nu ben ik zelf geen animator, zelfs geen goede tekenaar, maar de interface is zo eenvoudig en uitdagend, dat ik er al een behoorlijk aantal uurtjes mee bezig ben geweest. Daar heb ik overigens wel tijd voor omdat ik al 2 jaar geen televisie meer kijk.

De app intrigeerde mij door twee dingen. Ten eerste, het mooie design in de stijl van een echte analoge animation desk. Het andere waren de demo clips die ongelofelijk motiverend zijn om mooie dingen te gaan maken met deze app. Overigens niet in het minst door het aanstekelijke muziekje onder de clips. Zoals ik al zei, ik kan niet echt goed tekenen en al helemaal geen animaties maken, maar na een paar uur had ik toch mijn eerste animatie voor elkaar. Geen grafisch hoogstandje, maar voor mij persoonlijk uitermate bevredigend.

Hoe werkt het? Eigenlijk vrij simpel. Nadat je een nieuwe animatie hebt geopend krijg je een scherm waarop je direct je eerste frame kan tekenen. Met je vinger of met een stylus. Persoonlijk gebruik ik liever een stylus voor tekenen en schrijven omdat ik graag precies zie wat ik doe en dat lukt niet met dikke vingers. Ik gebruik de bamboo stylus. Niet goedkoop maar na enig zoeken voor mij wel de prettigste. Je hebt keuze uit potlood, pen, kwast, etc. Pendikte en opacity is instelbaar. Dat laatste ook voor de eraser. Je hebt de beschikking over 2 layers, wat ik persoonlijk wel mager vind. Daarnaast kan je een separate achtergrond kiezen, wat overigens ook weer een animatie kan zijn. Heb je het eerste frame getekend, dan kun je het nieuwe frame er ‘overheen leggen’, net zoals je twee papier over elkaar heen legt, zodat je het eerste plaatje er doorheen ziet. Je kan natuurlijk afspelen, op volle, halve en kwart snelheid, zodat je je vorderingen kan volgen.

De makers van Animation Desk hebben geprobeerd om de user-experience zo dicht mogelijk bij het echte tekenen met potlood op papier te laten komen. In de praktijk betekent dit, dat potlood en kwast min of meer werken zoals in de analoge wereld. En dat is gaaf, want de ergonomie van de iPad laat het ook toe om bijvoorbeeld op een zonnige dag lekker onder in boom in het park te gaan zitten tekenen. Dat is toch anders dan achter een computer met een tekentablet. Het is eigenlijk net alsof je echt op papier zit te krassen. Ze hebben er ook voor gekozen om de tooling beperkt te houden. Tot en met de vorige versie van de app had je geen mogelijkheid tot kopiëren (behalve dan een volledig frame), slepen, draaien, invoegen van speciale vormen, etc. In de laatste versie hebben ze hiervoor een apart en gepatenteerd tooltje ingebouwd, de stamp tool, wat redelijk werkt. Je kan er stukjes mee kopiëren, draaien, vergroten en verkleinen en cirkels en rechthoeken mee invoegen. Op zich een handige toevoeging, maar het doet eigenlijk wel een beetje af aan de totale ervaring, die je het gevoel geeft bezig te zijn als een echte, ouderwetse tekenfilm animator.

De app heeft een speciale interface voor het beheren van je frames. Kopiëren, verplaatsen en afspelen van frames is hier mogelijk. Als je animatie klaar is kun je hem eenvoudig uploaden naar Youtube of facebook. Er is ook een versie voor de iPhone beschikbaar. De prijs is € 3.99, wat alleszins redelijk is voor de mogelijkheden van de app in combinatie met de prachtige user experience. De app daagt je hoe dan ook uit om je teken- en animatie vaardigheden aan te leren dan wel te verbeteren. Onlangs wonnen ze de ‘Best Tablet App Award of App Next 2011’, die jaarlijks door Business Next Magazine wordt uitgeloofd.

Animation desk is een app voor de echte tekenaar. Als je het leuk vind om te tekenen op papier, dan vind je animation desk waarschijnlijk ook leuk. Als je gewend bent aan het tekenen op de computer, dan is bijvoorbeeld doink een leuk alternatief. Met animation desk kan je animaties maken die je doen denken aan de Disney tekenfilms van vroeger, met Doink maak je animaties die je doen denken aan flash animaties.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Lis
  Posted 23/06/2016 4:10 pm 0Likes

  Hoi Jacco,

  Terwijl ik aan het strugglen ben met animaties maken (liever gezegd: kinderboekcaracters ontwikkelen), is het wellicht leuk om je als blogger aan te sluiten bij de NIHB, een zeer uitgebreide website van mijn zus (Nederlanders in het buitenland) die ook altijd voor de vrijheid van werken en leven is gegaan. Kan ik bewonderen hoor.

 • Bloggers
  Posted 23/02/2013 3:49 pm 0Likes

  Blogging and site-building is a means of revealing your feelings, emotions, observations, concepts and details for other people to share with you, however the approach we take to separately blog site differs from the other based on feelings as well as motivation at this point with time and it also is determined by precisely what purpose we made a decision to weblog. A lot of people obtain ideas in order to weblog via rage then when they are disappointed, some get creativity coming from depressive disorders plus some do get creativity to publish through desire for composing, interest and also living expertise.

Comments are closed.