Attention firewalling

De weapons of massdistraction liggen op de loer om iedereen massaal af te leiden. De  stroom is voortdurend: feeds, tweets, mails, … David Allen legt in artikelen en boeken uit hoe belangrijk aandacht voor aandacht is: if you don’t pay attention to what has your attention than you’re giving it too much attention. Dave Crenshaw legt in The Myth of Multitasking uit wat de kosten van (passief!) switchtasken zijn. Guus Pijpers legt op lifehacking uit wanneer multitasken wel kan en wat de voorwaarden zijn. Alarmstuffe Rot voor aandacht, kortom.

Werk je bij je beeldscherm met allerlei potentiële verleiders, dan is het fijn dat scherm even niet te zien.

  • Ga naar blankscreen en zet je scherm blanco (of een andere kleur)
  • Kies in je browser een nieuw tabblad met een blanco scherm en zet dat fullscreen (F11)
  • Check je hardware voor mogelijkheden om het scherm af te zetten

Wil  wel je met je beeldscherm werken, dan kun je jezelf afschermen voor afleiders.

  • Zet het programma waarin je werkt full screen, zodat je de afleidingen niet ziet en -dat werkt voor mij tenminste- vergeet.
  • Kijk naar een eerder lifehacking-artikel van Frank Meeuwsen hoe je met Google Docs geconcentreerd schrijft
  • Full screen editors met minimale functionaliteit als Darkroom (met ouderwetse donkere omgeving en gloeiende, monochroom letters) of  WriteRoom om afleidingen te blokken (kijk zeker ook  in de comments van de artikelen voor nog meer hacks).

Boven beschreven aanpakken werken zijn tamelijk low tech maar zijn end-of-pipe oplossingen. De term end-of-pipe komt uit de tijd dat de vissen dood in de Rijn dreven en de industrie verplicht werd wat te doen. En dus kwamen er filters op de schoorstenen. Input bleef rommel en het proces bleef veel uitstoot opleveren maar die uitstoot werd gefilterd. Tegenwoordig krijgt vervuiling al aandacht vanaf het ontwerp van een proces en is end-of-pipe verleden tijd. Wat zijn dan fundamenterele aanpakken om je aandacht te koesteren?

Preventie tegen storingen is je werkomgeving, werkplek en tools zo organiseren dat je storingen beperkt.

  • Adviezen van Frank Meeuwsen om geconcentreerd te werken.
  • Een enorme lijst, kort en bondig geschreven, tips van Brian Oberkirch waarin hij uitlegt hoe hij als gatekeeper van zijn tijd veel verlies van tijd en aandacht voorkomt
  • Tips om de attention firewall op te trekken zijn er veel in Trapiani’s Upgrade your Life.  Een echt andere, dan bovenstaande zijn toepassingen om omgevingsgeluid te absorberen: Drown out noise with Chatterblocker.

Het allermooiste is bronbestrijding: zorg dat de afleider nauwelijks meer afleidt. Denk aan de metafoor van David Allen: have a mind like water.

Als je reageert als water, dan heb je een passende reactie op impact. Water reageert anders op een kiezel dan op een kei. En water is van nature kalm. De metafoor vertaald: werk ontspannen en zoek hoe dat kan (yoga, mindfull, …). Komt er een storing (idee, actie die je moet doen, boodschap) reageer dan niet krampachtig (boos worden, proberen te negeren, proberen te onthouden) maar maak een korte aantekening en hervind je concentratie. Is de storing van enorm belang, dan stop je je taak. Als je merkt dat irritaties storen, kun je de irritaties aanpakken maar ga zeker ook na vanwaar die hevige reactie.

Wat zijn jouw hacks om zonder storingen te werken?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

  • Jan Wybe
    Posted 21/01/2010 12:55 pm 0Likes

    Dank voor dit interessante artikel met de sterk de lading dekkende titel, Arjan, met name ook voor het overzicht van bronnen over dit onderwerp. Bestudering daarvan staat inmiddels op mijn lijst.

    Sinds enkele maanden trek ik, wanneer ik mij écht ergens op concentreren wil, fysiek de stekker van het internet eruit – en leg trots de losse plug in het zicht op mijn bureau. Daarnaast schakel ik op mijn mobieltje het profiel “focus op werk” in, waardoor slechts een handjevol mensen mij op dat moment bereiken kan, en ik geen meldingen meer ontvang van binnenkomende email.

    Daarbij heb ik iets interessants ontdekt: hoe vaker ik dit doe, hoe “sterker” ik mij voel – in mijn strijd tegen het monster dat afleiding heet.

  • arjan broere
    Posted 21/01/2010 9:39 am 0Likes

    @Jeroen 😉 Zo zie je maar weer dat al te veel focus leidt tot t missen van allerlei leuks

    @Mischa Inderdaad belangrijk om ook open te staan voor info, opinies, verrassingen en te weten hoe je daar dan weer aan kunt komen. Wat mij betreft is focus hebben soms nodig en soms is het juist nodig (en leuk) om te browsen en van een blog via een comment bij iemand op Twitter uit te komen en via zijn tweets weer naar een artikel te gaan. Essentieel lijkt me vooral dat je kiest en wanneer je geconcentreerd moet zijn dat kunt organiseren.

  • tjitske
    Posted 21/01/2010 8:05 am 0Likes

    wanneer je achter een desktop zit en je wilt niet afgeleid worden door de computer; gewoon het beeldscherm uitdrukken

  • Douwe
    Posted 19/01/2010 5:30 pm 0Likes

    Een van mijn grootste valkuilen. Interessant artikel!

  • Mischa Coster
    Posted 19/01/2010 3:10 pm 0Likes

    Goede post! Erg volledig, relevante verwijzingen die stuk voor stuk nuttig en vaak ook noodzakelijk zijn. De kanttekening die ik zelf altijd plaats bij filtering en firewalling is dat het je op het moment dat je geconcentreerd moet werken van hulp kan zijn. Echter, als je al je informatiestromen gefilterd en gefirewalled hebt loop je het risico om niet meer met zaken in aanraking te komen die niet in je directe 1e aandachtsgebied vallen. Oogkleppen, zeg maar.

    Af en toe moet je ook eens ongefilterd kunnen surfen, informatie opnemen, RSS feeds kunnen lezen. Op die manier kom je vaak tot nieuwe inzichten, creativiteit en out-of-the-box denken.

    Kortom, ik denk dat iedereen voor zichzelf moet bepalen hoe hij/zij filtering en firewalling situationeel in gaat zetten. En dan goed bedenken in welke situaties je 1. Geen externe prikkels wilt hebben of 2. Gefilterde externe prikkels wilt hebben of 3. ‘Random’ externe prikkels wilt ontvangen.

  • jeroen
    Posted 19/01/2010 12:06 pm 0Likes

    laat ik dit artikel nou via twitter gevonden hebben 🙂

Comments are closed.