Backupify, omdat ‘de cloud’ niet altijd veilig is

Een lek in Dropbox zoals in 2011, een gehackte Google-mailbox of het deleten van het verkeerde Flickr-account door een onoplettende medewerker: dit zijn slechts enkele voorbeelden waardoor ‘de cloud’ niet honderd procent veilig is. Als aanvulling op deze accounts is er Backupify, een service die al je data bewaart, maar geen delete-knop heeft.

Hoewel de cloud erg handig is, en data door de verdeling over verschillende servers niet verloren gaat als gevolg van bijvoorbeeld een crashende server, is de data wel gevoelig voor menselijke fouten en kwaadaardig handelen. Je Google-account open laten staan op een openbare computer waarna iemand al je mails wist, je account die gehackt en gewist wordt, of een druk op de verkeerde knop van jezelf.. er zijn veel manieren waarop je je data kwijt kunt raken. En heb je iets gedelete binnen de cloud, dan ben je de gegevens definitief kwijt. Backupify wist een gedelete item niet, en staat jou -of iemand die zich as jou voordoet- ook niet toe om deze te deleten.

Backupify is een goede aanvulling op de toch wel erg handige cloud. Wordt je data onverhoopt verwijderd, door een hacker dan wel per ongeluk door jezelf, dan kun je via Backupify je data terugzetten of downloaden naar je harde schijf.

De drie verschillende diensten die Backupify levert, zijn backupify voor Google Apps (zoals Gmail, agenda en docs), Salesforce (cloud based CRM) en personal apps (zoals Twitter, Facebook en Flickr). Helaas zijn de meeste diensten niet gratis, maar dat is niet verwonderlijk omdat letterlijk álle data wordt bewaard. De betaalde accounts zijn er voor professional, enterprise en enterprise+, het enige gratis account is er voor personal apps, waarvan je er drie kunt backuppen. Een backup wordt eens per dag automatisch gemaakt, maar je kunt een backup ook handmatig starten. Wil je je data ontvangen, dan kun je een export aanvragen. Deze wordt gezipped en aan je gemaild.

Dit een een back up van mijn Facebook-profiel:

Backupify600

Klik je op remove service, dan wordt de service niet meer gesynct.

Backupify slaat de data op op de servers van Amazon, maar gebruikt een meer ingewikkelde encryptie dan de standaard encryptie van Amazon. Lees op de Backupify Security-pagina meer hierover. 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

7 Comments

 • Henri Koppen
  Posted 24/02/2013 1:05 pm 0Likes

  Cloud of niet, je moet altijd data backuppen en niet binnen eenzelfde dienst of locatie, je bent ook verantwoordelijk om periodiek te kijken of je backup methode nog werkt. Voor verliezen van data is geen excuus.

  Ook een leuke in deze is Amazon Glacier (en gebruik dan een tool zoals Cloudberry om deze dienst te gebruiiken). Hier kun je bijv. 100 Gb versleuteld opslaan voor 1 euro per maand. Het duurt echter wel 4 uur voordat je bestanden terug hebt. Het is in feite een dienst waar eigenlijk nog een dienst tussen zit.

  • Patrick Ahles
   Posted 24/02/2013 7:09 pm 0Likes

   Vergeet niet te zeggen dat het uploaden en opvragen van je data bij Amazon ook weer geld kost… Het blijft goedkoop als je het ook echt als een archief gebruikt!

 • Patrick Ahles
  Posted 23/02/2013 2:58 pm 0Likes

  ooit een backup gevraagd van mijn Flickr account. Helaas zaten daar NIET alle foto’s in! Na een issue te hebben aangemaakt heb ik nooit meer iets van ze gehoord…

 • Michiel
  Posted 19/02/2013 2:32 pm 0Likes

  Dit grenst aan verzekeringen tegen dingen waarvoor je niet verzekert bent. Als je echt zeker wilt zijn dat je iets niet kwijtraakt, moet je hardcopy gaan bewaren in twee kluizen met een tussenliggende afstand van minimaal 100 kilometer. 😀

  • Dennis
   Posted 19/02/2013 3:04 pm 0Likes

   En zelfs dan ben je nog niet 100% zeker 😛

   Maar dit is op zich nog best wel slim om te doen als je volledig afhangt van de cloud. Je kan handmatig back-ups maken van je verschillende accounts, maar dit neemt wel werk uit handen. Ik ga er binnenkort in ieder geval wel even verder naar kijken!

 • FF
  Posted 19/02/2013 11:04 am 0Likes

  En wat als er nu bij backupify iets fout gaat?

  • Dennis
   Posted 19/02/2013 2:16 pm 0Likes

   Dan is de kans zeer klein dat de originelen tegelijkertijd verdwenen zijn en kan je dus meteen een nieuwe back-up maken. Dat is het doel van een tweede versie hebben; dat er altijd één overblijft als er met de ander wat mis gaat 😉

Comments are closed.