Bedrijfsspionage via Linkedin (howto)

Al schrijvend aan mijn vorige linkedin artikel op lifehacking.nl bedacht ik mij dat je redelijk eenvoudig volledig op de hoogte kunt blijven van alle informatie over wat er speelt bij een willekeurig bedrijf via de in maart 2008 online gekomen linkedin.com bedrijvenpagina’s. Hier een “howto” voor het gratis in de gaten houden van je concurrent.

De linkedin bedrijvenpagina’s, zie bijvoorbeeld hier de pagina van ilse media (uitgever van o.a. nu.nl), worden automatisch opgemaakt middels alle informatie in de databases van linkedin. Alle activiteiten van profielen die aangeven te werken voor een bepaald bedrijf (in dit voorbeeld dus ilse media) worden op 1 centrale pagina aangeboden. Wie werken er, wie zijn er nieuw, wie heeft er promotie gemaakt en welke profielen worden het meest bekeken? Erg interessante informatie over je concurrent.

De informatie is echter alleen maar zichtbaar van die mensen die binnen 3 stappen geconnect zijn aan jouw eigen linkedin profiel. Om duidelijk te kunnen zien wat er speelt dien je dus iemand te kennen die iemand kent die iedereen kent bij het bedrijf dat je in de gaten wilt houden. Je moet dus proberen geconnect te worden aan de übernetwerker die gekoppeld is aan die persoon bij het bedrijf die het geweldig vindt om iedereen binnen dat bedrijf aan zijn profiel te koppelen en dat ook blijft doen. Deze personen bestaan. Ze noemen zich LION’s (Linked In Open Networkers) en hebben slechts 1 doel: zoveel mogelijk linkedin connecties verzamelen.

In elk bedrijf van enig formaat zit wel iemand die zich bij deze groep heeft aangesloten (de persoon die jij binnen 2 stappen moet kennen om de rest van de bedrijfsprofielen te kunnen zien). Het grote voordeel hiervan is dat je bij het connecten met een aantal van deze mensen (bij voorkeur de grootste), direct alle anders LION’s in 2 stappen kunt bereiken. Missie voltooid! Je hebt inzage in alle profielen. Stap 1: überlions; stap 2: andere lion’s; stap 3: de rest van de wereld. Je hoeft dus zelf je linkedin contactenlijst helemaal niet te vervuilen met tientallen of honderden personen die je niet kent. Door de focus op het verzamelen van zoveel mogelijk connecties bestaan er vele websites met toplijsten van wie de meeste linkedin connecties heeft. Gebruik bijvoorbeeld deze top 50 om direct de grootste lion’s toe te voegen.

Op dit moment is er van de bedrijfs profielpagina’s nog geen RSS feed aanwezig (en ook niet eenvoudig te maken met een service zoals Dapper, omdat de informatie achter jouw login staat, dat betekent dus handmatig automatiseren). Dapper is overigens een service waarmee je RSS feeds kunt maken voor pagina’s die dat niet hebben (lees hier de uitleg op lifehacker.com). Ik verwacht echter dat de RSS feed er snel zal komen, of dat een handige developer deze service zelf in elkaar zet. Je kunt jouw profiel overigens verwijderen uit de bedrijfspagina overzichten. Lees hiervoor de linkedin informatie over bedrijfspagina’s.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Ton Wesseling
  Posted 27/05/2008 11:00 am 0Likes

  @thomas heel kort samengevat:

  1) voeg een aantal mensen uit deze lijst: http://www.toplinked.com/top50.html toe aan je linkedin account

  2) en zoek via linkedin naar gegegevens van het bedrijf waarvan je wilt weten wat er gebeurd: (bijv.: http://www.linkedin.com/companies/9290/Ministerie%20van%20Justitie?)

  lang leve de transparantie 🙂

 • Henk van Heumen
  Posted 27/05/2008 10:48 am 0Likes

  Hij die exposure zoekt zal het ook krijgen.
  Ik begrijp niet dat mensen zoveel over zichzelf en hun contacten met anderen willen delen. Dat bedrijven daar de dupe van worden is een onplezierige bijkomstigheid.
  Groet, Henk

 • Thomas
  Posted 27/05/2008 1:27 am 0Likes

  Dit is natuurlijk niet het goede tijdstip om zo objectief mogelijk te oordelen, maar mijn eerste indruk is: erg ingewikkeld en veel beren op je weg…

 • Ton Wesseling
  Posted 13/05/2008 12:18 pm 0Likes

  Dank Mike, link is aangepast!

 • Mike Verbruggen
  Posted 13/05/2008 10:47 am 0Likes

  Beste Ton,

  Je Dapper link gaat naar de verkeerde website. Hij gaat nu naar .com en ik denk dat je .net bedoeld.

Comments are closed.