Beginnen met 3d printen – Deel 1

Veel mensen begrijpen het concept van 3d printen, echter weten weinig hoe ze daadwerkelijk een 3d design maken en ook daadwerkelijk een fysiek voorwerp van te maken. Er zijn gelukkig meer dan genoeg gratis middelen te vinden om mee te experimenteren. We bespreken in twee delen het proces van het vinden en maken van 3d modellen tot het daadwerkelijke printen. Lees ook: 

3d bibliotheek

Weet je niet wat je moet printen? Alhoewel het maken van eigen modellen met speciale programma’s de beste manier is om je gedachten te visualiseren, is het niet nodig om een begin te maken met 3d printen. De makkelijkste manier om te beginnen met 3d printen is om een kijkje te nemen in de duizenden bestaande ontwerpen die online staan. Deze drie websites bieden daarvoor uitkomst:

  • Thingiverse: Met bijna een half miljoen gratis te printen 3d modellen is Thingiverse de grootste online opslagplaats voor (gratis) 3d content.
  • YouMagine: Niet zo groot als Thingiverse, maar de YouMagine-community maakt dat meer dan goed door een constante stroom van hoogwaardige (gratis) 3d-content.
  • Cults3D: Waar Thingiverse en YouMagine iedereen hun designs laten uploaden, kiest het team van Cults3D ervoor om alleen de beste modellen te uploaden. Vaak afkomstig van professionele designers (gratis en betaald).

Andere goede bronnen voor 3d modellen of stap-voor-stap projecten zijn te vinden op, 3DShook, Pinshape, Sketchfab, Turbosquid en Wevolver.

thingiverse

Zelf modellen maken

De echte magie van het 3d printen ontstaat wanneer je zelfs iets maakt wat daarvoor nooit bestond. Alhoewel er vaak wordt gedacht dat de tools voor 3d design moeilijk te leren en prijzig zijn, zijn er ook genoeg gratis en minder prijzige opties die makkelijk op te pakken zijn. Hieronder vind je enkele krachtige programma’s om je eerste stappen te zetten in 3d design.

Voor beginners
Deze tools zijn makkelijk te gebruiken, maar erg krachtig als je ze eenmaal onder de knie krijgt.

  • Autodesk 123D Suite: Een verzameling van 3d tools voor nieuwe gebruikers om 3d modellen te maken, bekijken en te produceren (Windows/Mac/iOS, gratis)
  • TinkerCAD: Een online applicatie die makkelijk te gebruiken is om de basis van 3d modelleren te leren. (Online, gratis)
  • SketchUp: Een simpele tool waarbij de focus ligt op het tekenen ontwerpen die gebruikt worden in architectuur, interieur en machines. (Windows/Mac, gratis)
  • Sculptris: Een digitale applicatie dat zich richt op boetseren. De basis van het werken met ‘virtueel klei’ wordt je hier geleerd. (Windows/Mac, gratis)

Voor ervaren gebruikers
Als je al enige ervaring hebt met het maken van 3d modellen dan zijn er een hoop verschillende optie om hier verder mee te gaan. Ondanks de grote hoeveelheid aan producten, hebben we enkele applicaties uitgekozen die uitblinken op gebruiksgemak, prijs en relevantie betreffende 3d printen.

  • Autodesk Fusion 360: Een krachtige 3d design applicatie die op vector-gebaseerde CAD combineert met freeform modelleren via de Cloud. (Online, gratis)
  • Blender: Een verzameling aan gratis en open source 3d programma’s die alle onderdelen van 3d design betreft, waaronder bijvoorbeeld 3d animatie. (Online, gratis)
  • OnShape: Een samenwerkende op Cloud-gebaseerde CAD applicatie die gelijk staat aan de in de professionele industrie-gebruikte CAD software.

Hoewel elk 3d design programma gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden is het ook goed om enkele andere programma’s enkele dagen uit te proberen. Enkele programma’s zijn Maya, 3ds Max (animatie), MODO, openSCAD en Rhinoceros.

In deel 2 bespreken we het scannen van 3d modellen en het printproces.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek6Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author