Beginnen met 3d printen – Deel 2

Veel mensen begrijpen het concept van 3d printen, echter weten weinig hoe ze daadwerkelijk een 3d design maken en ook daadwerkelijk een fysiek voorwerp van te maken. Er zijn gelukkig meer dan genoeg gratis middelen te vinden om mee te experimenteren. We bespreken in twee delen het proces van het vinden en maken van 3d modellen tot het daadwerkelijke printen. Lees ook Beginnen met 3d printen – Deel 1

3d scannen

Alhoewel er professionele 3d scanners bestaan, zijn de meeste hiervoor voor industriële doeleinden bestemt. Dankzij nieuwe smartphone technologieën is het echter mogelijk om hetzelfde resultaat te bereiken door gebruik te maken van je mobiele apparaat (en een vaste hand). Deze applicaties vormen een voorwerp door meerdere foto’s te analyseren. Dit levert niet altijd het meest gedetailleerde resultaat op, maar vorm wel een goede indicatie voor de vorm die het uiteindelijk design moet krijgen

  • 123D Catch: 123D Catch is een gratis app die je 3d scans van vrijwel elk voorwerp laat maken. (iOS/Android/Windows Phone, gratis)
  • Trnio: Met Trnio kan je bestaande foto’s op je iPhone omzetten naar 3d modellen (iOS, gratis)

3d bestand

Voordat je daadwerkelijk een 3d model kan uitprinten zijn er nog enkele stappen die je moet doorlopen. De modellen die geprint worden zijn namelijk meestal opgebouwd uit polygonen en een om deze daadwerkelijk te printen moeten deze volledig aaneengesloten (‘waterdicht’) zijn. Als je een kant-en-klaar-model hebt opgepikt van een externe bron, zoals Thingiverse, is de kans groot dat deze al klaar is om uitgeprint te worden. Is dat niet het geval dan moet je deze volgende stappen ondernemen:

Opschonen
Om 3d modellen klaar te maken om te printen moet je deze soms ‘schoonmaken’ om fouten te voorkomen. MeshLab, MeshMixer en netfabb zijn populaire programma’s die gebruikt worden om modellen te inspecteren, repareren en een printproces te simuleren.

Snijden
Als je model digitaal is schoongemaakt en klaar is om te printen verlangen sommige printers dat het bestand naar een ander type wordt overgezet. Om dit te doen zijn er ‘slicers’ beschikbaar die je model in lagen snijdt. Slic3r, KISSlicer, en Cura zijn betrouwbare applicaties die door beginners en professionals worden gebruikt. Print je een model via een 3d printservice dan is de kans groot dat zij dit voor jou kunnen doen.

3dhubs

Printen

Afhankelijk van je woonplaats heb je wellicht de beschikking over een 3d printer in een openbare ruimte, zoals een bibliotheek, voor relatief lage kosten. Is dit niet het geval dan is het via 3D Hubs heel makkelijk om 3d printers in de buurt te zoeken en hier ook meteen je model te laten printen. Bovendien is er dan iemand aanwezig die expert is op het gebied van 3d printen. Voor je het weet heb je op deze manier je eigen creatie de wereld in gebracht!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author