Bescherm jezelf eenvoudig tegen ransomware

Deze week is het weer raak en zijn een aantal bedrijven slachtoffer van ransomware. Waar we vorige keer werden aangevallen door WannaCry, zijn we dit keer het slachtoffer van een oude bekende, Petya. En dat terwijl het vrij eenvoudig is om je te beschermen tegen zo’n aanval. In dit artikel leggen we uit hoe je op een makkelijke manier jezelf beschermt tegen een ransomware-aanval.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/beste-trucs-verkenner/

Betalen of niet?

Ransomware kenmerkt zichzelf door het feit dat je gegevens bij besmetting worden gegijzeld. De enige manier om al je bestanden terug te krijgen, is door een betaling over te maken naar een (vaak anonieme) bankrekening. Dit is gemiddeld zo’n 300 euro. Dit bedrag is bewust gekozen omdat de meeste mensen het bedrag kunnen betalen, vooral als de bestanden op het systeem belangrijk genoeg zijn.

Up-to-date

Om ransomware voor te blijven, zijn updates noodzakelijk. Zorg er dus voor dat je weet hoe Windows Update werkt en zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie van Windows draait.

Een beveiligingspakket is minstens zo belangrijk als het updaten van Windows. Zorg ervoor dat je een (betaalde) realtime scanner gebruikt, die constant over je schouder meekijkt of er niets geks gebeurt. Beveiligingssoftware krijgt doorgaans regelmatig updates en het is dan ook belangrijk om altijd de nieuwste scanner te gebruiken.

Naast het updaten van je Windows-systeem en beveiligingssoftware, moet je ook je programma’s up-to-date houden. Kwaaddoeners kunnen lekken ontdekken in programma’s en deze gebruiken voordat Windows of je beveiligingssoftware deze heeft opgemerkt. Het kan veel werk zijn om elk programma handmatig te updaten, waardoor een programma als Personal Software Inspector van pas kan komen!

Back-uppen

De ultieme bescherming tegen ransomware is een goede back-up met al je belangrijke bestanden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de bestanden toegankelijk zijn als je dagelijks met je computer werkt, aangezien de ransomware dan ook je back-up kan gijzelen. Zet daarom je back-up op een externe harde schijf of USB-stick.

Het kan verstandig zijn om geen automatische back-up te maken, aangezien de kans aanwezig is dat je de ransomware meeneemt in je back-up. Door regelmatig handmatig een back-up te maken, ben je uiteindelijk alleen de bestanden kwijt tussen het moment van besmetting en je laatste back-up. De belangrijke bestanden die je tussendoor aanmaakt of bewerkt, kun je voor de zekerheid in de cloud bewaren. Voordat je ze na een ransomware uit de cloud plukt, moet je de bestanden natuurlijk wel eerst gronding laten scannen voor je beveiligingsprogramma.

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • Lockpick
    Posted 24/07/2017 10:25 am 0Likes

    Goede tips, ik heb zelf al mijn belangrijke bestanden ook extern op mijn usb harde schijf staan. Zo heb ik deze sowieso altijd veilig staan. Ook handig voor al je computer crashed.

  • Rusty
    Posted 28/06/2017 4:25 pm 0Likes

    En niet te vergeten, denk na voordat je op een link in de email klikt of op een website.

    Scan je email op simpele zaken, zoals taalgebruik, exacte bedrijfsnaam in het emailadres, hover over de link en controleer naar welke website deze gaat.
    Open gewoon geen attachments also je de email niet vertrouwd!

    Niets is gratis, persoonlijke gegevens regel je niet met een link, download alleen vanuit betrouwbare bron.

    Bij twijfel gewoon NIET doen.

Comments are closed.