Bespaar een fortuin met wasbare luiers

Kinderen zijn een geschenk, maar wel eentje met een flink prijskaartje. Wie kinderen heeft weet dat, met name de eerste jaren, de kosten echt enorm zijn. Baby’s groeien voortdurend uit hun kleren, verslinden een fortuin aan melkpoeder als borstvoeding niet mogelijk of wenselijk is, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de luiers.

Wist je dat je tegen de 1500 luiers hebt verschoond tegen de tijd dat een baby één wordt? En dat loopt behoorlijk in de papieren als je weet dat een luier gemiddeld 30 cent per exemplaar kosten, tenzij je een mooie aanbieding tegenkomt (maar daar gaat je baby niet op wachten). Je hebt het rekensommetje natuurlijk al gemaakt in je hoofd, maar inderdaad, je bent ten minste 450 euro kwijt aan luiers per jaar. Kinderen worden gemiddeld tussen de 24 en 36 maanden zindelijk overdag, hetgeen betekent dat je met een beetje mazzel ‘slechts’ 900 euro kwijt bent aan je luiers, en met een beetje pech zelfs 1350 euro. Dat zijn geen misselijke bedragen.

Vroeger

‘Vroeger wasten wij onze luiers gewoon met de hand’, roept de oudere garde tegenwoordig, en dat wordt dan soms afgeserveerd als ‘niet van deze tijd’. Maar wist je dat daar niets van waar is? Wasbare luiers zijn juist enorm van deze tijd. Ze besparen je een fortuin en zijn ook nog eens véél beter voor het milieu. Als tegenargument wordt soms gebruikt dat wasbare luiers een enorme investering zijn én dat ze tijdrovend en ingewikkeld zijn. Beide argumenten kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen.

Niet duur

Afhankelijk van het soort wasbare luier dat je koopt (er zijn namelijk nogal wat verschillende modellen), betaal je tussen de 15 en 20 euro voor een exemplaar. Dat klinkt natuurlijk best prijzig, zeker als je weet dat je er een aantal van elke maat zult moeten hebben, en dat je na verloop van tijd weer grotere zult moeten kopen. We hebben het rekensommetje in het begin natuurlijk met opzet gedaan. Want nu je weet dat je alleen al in het eerste jaar 450 euro mag neertellen, is de aanschaf van een paar wasbare luiers helemaal niet zo indrukwekkend. En het allermooiste is, de luiers zijn zeer vaak herbruikbaar, hetgeen betekent dat je ook bij een eventueel tweede, derde, kind, enzovoort, nog profiteert van deze luiers, en dat is natuurlijk pure winst.

Niet ingewikkeld

Er zijn nogal wat wasbare luiers waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er luiers met inlegsystemen, tweedelige systemen  en alles in één systemen. Welk systeem je ook kiest, je zult alleen in het hele begin even moeten uitvogelen hoe het werkt (maar dat geldt ook voor gewone luiers), daarna krijg je er al snel handigheid in. En qua wassen is het ook allemaal niet zo indrukwekkend, je bent gemiddeld 1 uur extra tijd kwijt per week voor het wassen, drogen en plooien van de luiers.

Milieuvriendelijk

We vinden het argument voor je portemonnee al meer dan voldoende om te kiezen voor wasbare luiers, maar het feit dat je het milieu er echt een enorm plezier mee doet, weegt voor ons nog zwaarder. Denk je eens in, 1500 luiers per jaar die niet in de prullenbak verdwijnen, daar druk je echt een heel groot stempel mee. Kortom, wasbare luiers zijn zéker niet iets van vroeger, ze zijn wat ons betreft juist de toekomst.

Tell Us What You Think
18Te gek5Leuk9Serieus?4Meh...17Stom

About Author

6 Comments

 • Femke
  Posted 01/01/2020 7:44 pm 0Likes

  Hier ook een wasbare luier mama. Behalve dat het fijn voor het milieu is en kosten bespaart zijn het ook nog eens veel leukere luiers. Is de kans op doorlekken bij een spuitluier vele malen kleiner (wat ook weer een hoop kledingwas scheeld) en zijn kindjes ook nog eens sneller zindelijk!! Mn 1e had ik in wegwerp en nu de 2e in wasbaar, hadden we nu de 1e ook maar in wasbaar gehad, was hij wellicht niet pas op zn 4e zindelijk!
  Oh en voor de goede wasadviezen,raadpleeg de wasbare luier fb groep of een luierconsulente! Want bij een.luierwas kun je echt ook andere spullen mee wassen op 60 gr zodat je geen halve wassen doet?

 • Debora
  Posted 01/01/2020 11:56 am 0Likes

  Hier maar 200 euro kwijt aan wasbare luiers. 2e hands die maar voor 1 kindje zijn gebruikt kunnen echt nog wel eventjes mee!

  Koude spoelwas zodat het grote vuil eruit is. Dan vul ik de trommel bij met andere zaken die op 60graden gewassen worden. Je hebt zowiso meer was met een kind dus die 10 luiers per dag maken echt het verschil niet.
  Met wegwerp heb ik ook de ene spuitluier na de andere, daar heb ik veel meer was aan dan een wasbare luier te wassen ?

  Geen chemische stoffen van wegwerp aan de babybillentje (sta je wel stil van welke rommel dat gemaakt is?)

  Afvalberg verkleinen, we spreken hier wel over de toekomst van je kind? Wil je niet het beste voor hun?

  Veel werk? Ik hoef nooit nog snel naar de winkel te gaan omdat ze bijna op zijn. Ik blijf lekker thuis, spelen met mijn kleintje! En vanaf een bepaalde leeftijd helpen ze je graag met het inladen en uitladen van de wasmachine ?

  En alleen al die leuke printjes ?
  Ik kan niet wachten tot de zomer dat mijn zoon in zijn luier kan rondparaderen!

 • Danielle
  Posted 29/12/2019 7:31 pm 0Likes

  Hoe komen jullie aan deze berekening? Hier een wasbare luier gebruiker. Ik had er 22. Elke 2 dagen de eerste weken, en daarna elke 3 dagen een luierwas. Spoelronde, en 60 graden was. Ophangen klaarmaken en weer gebruiken. Je hoeft niet dagelijks te wassen. Mijn luiers liggen nu op zolder voor een volgend kindje. Dit soort reacties snap ik nooit zo goed. Erg vergezocht. Als t je niet ligt even goede vrienden, maar dit noem ik gewoon afkraken. Is niet nodig. Houd jij t dan gewoon bij de wasbare luiers.

 • Seringstruikje -
  Posted 28/12/2019 10:18 pm 0Likes

  Katoenen luiers zijn veel goedkoper.
  Je kunt ze zo vouwen dat ze van af de geboorte tot de zindelijkheid gebruikt kunnen worden
  Je hebt speciale luier emmers met een deksel Je vult emmer met water en Zorgt dat de meeste poep uit de luier is en als de emmer vol is kun je luiers wassen
  ook veel beter voor het milieu

 • M
  Posted 25/12/2019 10:29 am 0Likes

  Voordat je de wasmachine start wil je die toch enigszins vol hebben neem ik aan om geen energie te verspillen voor die ene vieze luier. Het plan is dus vieze luiers op te gaan slaan of ze eerst met de hand grotendeels te reinigen? Lijkt me geen pretje.

  Verder is door J een afdoende rekensom gemaakt.

  Ten derde, als je kinderen wilt moet je ook kosten in overweging nemen. Muziekles kost je 750€ per jaar. Als je niet bereid bent om luiers aan te schaffen voor 400€ pj, dan kan je beter geen kinderen nemen.

  Sterker nog, wat ik her en der propageer is dat we met zijn allen aan geboortebeperking moeten doen als we het millieu en onze kinderen in de toekomst echt van dienst willen zijn. NL terug naar 14 miljoen inwoners, de wereld terug naar 6 miljard inwoners. Wat zal dat een partij luiers schelen.

 • J
  Posted 23/12/2019 4:12 pm 0Likes

  Ik lees tussen de 15 a 20 euro per exemplaar. Wij wisselden zeker in de eerste maanden bij elke voeding de luier. Dat was iets van 5 keer op een dag. Dat betekend dat ik rond de 7 luiers moet hebben (reserve) en elke dag moet wassen. Voor een levensjaar (3 maten) gok ik rond de 300 Euro aan herbruikbare luiers kwijt te zijn.

  Maar dan moet ik minimaal 1 keer per dag de was machine laten draaien om bij 60 graden de luierbroekjes te wassen. (a 91 euro cent per keer volgens nibud). Dat kost ons dus rond de 330 Euro (geen zin in rekenmachine) per jaar aan energie. Die uur per week aan wassen kan alleen maar een leugen zijn, want als je elke dag wast kost je dat meer dan een uur.

  Drogen moeten ze ook nog dus ik denk dat in de praktijk we voor 600 Euro aan luiers moeten kopen per levensjaar. Of ik moet ze in de droger stoppen, wat een euro kost per keer voor een warmtepomp droger.

  Kortom, een kind in de wasbare luiers kost aan energie 330 tot 800 (gebruik droger) euro , een eenmalige investering van tussen de 300 en 600 Euro, en meerdere uren per week aan verloren tijd.

  De wegwerp luier is goedkoper en kost minder tijd.

  Toen wij vele jaren geleden keken naar wasbare luiers keken en het sommetje gingen maken, toen vielen er nogal wat gaten in het verhaal van de vertegenwoordiger…..

Leave a comment

[wpterms id="3193"]