Bespaar inkt met het Ecofont

ecofont.pngVoor de prints die je dagelijks maakt gebruik je niet alleen papier, maar ook inkt. Héél veel inkt. En dat kan onnodig zijn. Daarom heeft SPRANQ creatieve communicatie uit Utrecht een nieuw lettertype ontwikkeld: het Ecofont.

Een goed idee is altijd simpel: kijk hoeveel je van een letter kun je weglaten met behoud van de leesbaarheid. Na een testfase met allerlei vormen is de keuze gevallen op het uitsparen van kleine rondjes. Het resultaat is het Ecofont dat tot 20% minder inkt gebruikt. Het Ecofont is gratis te downloaden en te gebruiken.

Met het Ecofont wil SPRANQ ook de bewustwording stimuleren. Sta eens stil bij je printgedrag. Is printen echt nodig of verspil je eigenlijk onnodig inkt en papier? Spranq doet ook een beroep op softwaregiganten en printermakers en wil ze inspireren tot milieubewuste innovatie. Denk aan het ontwikkelen van een font dat de printerdriver kan aansturen. Printers printen standaard in 100% zwart. Als een font de printer zou kunnen opdragen om in grijswaarden te printen, scheelt dit veel inkt. Gecombineerd met het Ecofont levert dit helemaal een mooie besparing op.

(Dank aan Foppe Strikwerda voor de tip!)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

20 Comments

 • Michel
  Posted 16/07/2014 5:07 pm 0Likes

  je kan ook snel afdrukken instellen!

 • Peter
  Posted 23/07/2012 5:01 pm 0Likes

  @up: Het is ook belangrijk om te weten dat goedkope printers DURE cartridges hebben maar andersom geld dit ook! Dus dure printers hebben GOEDKOPE cartridges. Ook moet je het online bij een goedkoop adresje kopen. Ik haal het altijd bij http://www.inktweb.nl/ want dat Ecofont ziet er echt niet uit.

 • Bartesi
  Posted 08/10/2010 2:38 pm 0Likes

  Ik ben enthoussiast geworden. Vooral nu de software beschikbaar komt waarmee je met elk lettertype in Eco kan printen. Super!
  Voor mijn organistatie kan zoiets duizenden Euries schelen.

 • Andre
  Posted 08/09/2010 4:06 pm 0Likes

  Dankjewel voor dit font/tip. Ik zal hem eens bekijken en misschien gebruiken voor mijn DTP werkzaamheden.

  Mvg,
  André

 • MP
  Posted 07/01/2010 4:56 pm 0Likes

  Ecofont is nu doorontwikkeld tot printsoftware. Met welk lettertype (Arial, Verdana, enz enz) je ook werkt: je drukt op de Ecofont-printknop en je print met datzelfde lettertype, maar dan mét gaatjes. Ik heb begrepen dat de zuivere inktbesparing in de Arial_ecofont gemeten met hoogresolutiescans 26% is.

  Op scherm dus geen gaatje te vinden. Je kunt een testpagina afdrukken (waar ter testafdruk dus wel de gaatjes zichtbaar zijn…) via hun website http://www.ecofont.nl > pakketten.

  This rocks!

  ps: Als je je trouwens via de bestel nu – knop alvast aanmeldt krijg je 10% korting als de webshop online gaat.

 • willem2020
  Posted 10/03/2009 1:20 pm 0Likes

  Als je de 70% grijstint als standaard-opmaak instelt in je tekstverwerker bespaar je al gauw zo’n 30% inkt of toner. Je kunt je eigen lettertype blijven gebruiken en het ziet er nog netjes uit ook. En al die andere tips: ook gewoon doen.

 • Dimi
  Posted 08/12/2008 2:19 pm 0Likes

  Je kan er ook voor kiezen om fonts te gebruiken welke enkel uit outlines bestaat. Voor de rest, leuke tips, gaan we doen!! Toch? 😉

 • iqualjo
  Posted 08/12/2008 1:17 pm 0Likes

  Ik vindt het eerlijk gezegd flut.
  Het ziet er niet uit.
  Bij grote letters kun je wel wat besparen. Maar hoe kleiner, dan zijn de gaatjes niet meer te zien of te printen.
  Opnieuw naar de teken tafel.

 • william
  Posted 01/12/2008 1:47 pm 0Likes

  Wat een onzin!
  Elk zichzelf respecterend letterontwerper weet dat er letters speciaal hiervoor zijn ontwikkeld… die wel mooi zijn en verdienstelijk zijn op inktbesparend gebied!

  Overigens, ik geloof dat Bassie & Adriaan dit logo al decennia terug hadden?

 • ed
  Posted 28/11/2008 8:24 pm 0Likes

  wat een afzichtelijk font. Elke druppel inkt is daaraan verspilt

 • umberto
  Posted 28/11/2008 7:32 pm 0Likes

  Aleemaal prima suggesties. Mijn Epson printer (CX3650) gebruikt zelfs alle kleuren bij gewoon zwart printen als je (en dat doe ik normaal) in conceptkwaliteit afdrukt.

  Overigens stond er in de Consumentengids een aantal jaren geleden een verhaal van een Nederlandse inktfabrikant, die cartridge-inkt fabriceert (hij zei niet voor wie), die hem (en hij had een zeer goede winst erop) voor de prijs van € 3,18 (let op !) PER LITER. Een Epsoncartridge kost ca. € 19,- voor 13mml ! (niet de aanschaf cartridge, want die bevat slechts 7mml).

 • Marcel
  Posted 28/11/2008 2:50 pm 0Likes

  1. Print zo min mogelijk – wat is nu echt nodig om te printen?

  2. Als je een printer hebt met 1 kleurencartridge en een of meer kleuren op is: verander je tekst dan in de resterende kleur, bijv blauw, voor je print, zodat die cartridge zo leeg mogelijk is

  3. Bewaar papier dat aan een zijde bedrukt is en print dingen voor jezelf aan de andere zijde – spaart papier

  3. Lever oud papier en cartridges in ipv bij afval

  Ecofont? Dat is idd vergelijkbaar met grijs. Het kost net zoveel tijd om een font te veranderen of de tekstkleur te veranderen (ook om er een standaard van te maken)

 • Willem
  Posted 28/11/2008 2:05 pm 0Likes

  Je kan je tekst ook in een grijs tint printen, bespaart ook inkt

 • vm
  Posted 28/11/2008 11:49 am 0Likes

  kind & badwater
  dit font gebruikt meer ruimte.
  minder inkt, wellicht, maar veel meer papier.
  maar als een stukje marketing beleving, in eerste instantie, gelukt…

 • MM
  Posted 27/11/2008 7:36 pm 0Likes

  Ik wil het ttf opslaan, maar krijg de fijne Vista melding dat het font niet wordt ondersteund… Meer mensen die dit hebben? En hoe los ik dat op?

 • S
  Posted 27/11/2008 1:48 pm 0Likes

  Heeeeeeel gaaf.
  Maar mijn ervaring met printerfabrikanten is dat zij niet echt geïnteresseerd zijn in inktbesparing. Had laatst een Epson die inktverslaafd was. Als je hem aanzetten spoot hij zijn cartridges gewoon even door. Als je elke week de printer even aanzette (om te voorkomen dat de koppen indrogen) was alles leeg in drie maanden, ookal printte je niets.
  Ben bang dat het antwoord niet van de al bestaande industrie moet komen.

  Trouwens ook heel gaaf: de recyclebare boeken van Cradle to Cradle.

 • Dave
  Posted 27/11/2008 12:39 pm 0Likes

  @Hys
  mijn canon heeft een catridge per kleur; Cyan Yellow Blue en Zwart. Het is goedkoper en eco-friendly!

 • Hys
  Posted 27/11/2008 10:04 am 0Likes

  Laat ze eerst maar iets uitvinden zodat je niet je kleurencartridge hoeft weg te gooien zodra 1 van de 3 kleuren leeg is.

  Maar ja zo verkoop je als fabrikant wel meer cartrdiges.

Comments are closed.