Bestanden opslaan op de juiste plek

save as dialogAls toetsenbord-fundamentalist schreef ik al eerder over TypePilot, een programmaatje wat heel snel afkortingen kan vergroten tot hele woorden, zinnen en paragrafen.

Sinds ik een nieuwe laptop heb met Vista en Type Pilot niet meer helemaal betrouwbaar lijkt te werken, besef ik maar weer al te goed, hoezeer ik afhankelijk ben van dit programma voor m’n werk- en denksnelheid.

Update: tegenwoordig gebruik ik Fingertips hiervoor, zie dit artikeltje op Lifehacking.nl.

Een bijzonder handige, maar misschien wat ongebruikelijke toepassing die ik een paar maanden geleden ontdekte is het toevoegen van foldernamen als afkorting.

Ik sla bijvoorbeeld nogal vaak materiaal op in de folder c:\data\meereffect\materiaal\training\gtd\

En ik weet niet of je het gemerkt hebt, maar Word, Powerpoint en Windows presteren het om je elke keer dat ik iets wil opslaan in de verkeerde folder te parkeren. Dan moet ik met veel pijn en moeite (en bij Vista is dat nog ingewikkelder geworden met het toetsenbord) navigeren naar de plek waar ik wel wil zijn.

Maar nu heb ik afkortingen voor veelgebruikte foldernamen. Die typ ik in het opslaan-dialoog, ik druk op spatie en Enter en klaar is Taco.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Theo
  Posted 13/09/2007 12:57 pm 0Likes

  Wel eens van File-Ex gehoord? Dit tooltje breidt je Open File en Save File dialogen uit met vier extra poplists:
  – Recent Files
  – Recent Folders
  – Favorite Files
  – Favorite Folder

  Standaard start elke dialoog in de laatste folder waar je bent geweest. Het tooltje houdt dit per applicatie bij. Heel erg handig!
  Of dit tooltje het ook nog onder Vista doet, weet ik niet. Ik gebruik dit programmaatje al jaaaaren met heel veel plezier en het werkt echt heel erg goed!

  Check de site: http://www.cottonwoodsw.com/fx3summ.html

 • Maaw
  Posted 11/09/2007 5:21 pm 0Likes

  Ik gebruik verschillende folders waar ik vaak data in wegschrijf. Van deze folders maak in Explorer shortcuts en deze plaats ik in de default bestandsfolder van Word/Excel/enz.
  Ik heb de shortcuts dus op verschillende plaatsen staan, bijvoorbeeld ook in de temp folder van outlook. Wanneer je een bestand per email ontvangt open je het, klikt “save as” en kom uit in de temp folder waar al die fijne folder-shortcuts staan. Klik en je zit in de goed folder. -> save.

  Geen programma voor nodig…..

 • Marco Geuze
  Posted 11/09/2007 10:03 am 0Likes

  TypePilot is inderdaad een geweldig programma, ik gebruik het ook al een tijd (overigens zonder problemen onder Vista).

  Wat een handige tip! Zeker als je aan veel projecten tegelijk werkt is het wel een uitkomst.

  Wat ook makkelijk werkt is een aantal standaard mappen in de verkenner aanmaken (bij favoriete koppelingen). In Vista verschijnen deze mappen dan ook in de open/sluiten dialogs. Je bent alleen een beetje gebonden aan het maximum aantal mappen wat weergegeven wordt. (En dat je natuurlijk weer met de muis moet gaan werken om één van deze mappen te selecteren).

 • Taco Oosterkamp
  Posted 11/09/2007 8:26 am 0Likes

  @Rene – als je aan veel projecten tegelijk werkt, heeft het geen zin om alleen de standaard map aan te passen. Bij mij staan sommige folders lokaal, andere op de server. Hoe minder ik vanaf een standaard map door de folderstructuur hoef te navigeren, hoe beter.

  @maccnl – yes, maar geen probleem. Is dit op de Mac ook handig? Dat kan ik niet echt beoordelen, maar vind ik wel leuk om te weten.

  @Spookster – interessant, heb ik nooit over nagedacht, maar ga ik nu doen. Bedankt.

 • Spookster
  Posted 11/09/2007 8:05 am 0Likes

  Daarnaast zou ik mijn data nooit en te nimmer op dezelfde partitie als Windows (of ieder ander OS) zetten. Altijd een aparte partitie zodat je data bij een systeem crash niet direct verloren gaat (tenzij je HD fysiek kapot gaat, maar daarvoor heb je natuurlijk je data al lang een keer op een extern media gebackup’ed)…..
  Just my $ 0,02

 • Oliver
  Posted 11/09/2007 2:29 am 0Likes
 • maccnl
  Posted 11/09/2007 12:19 am 0Likes

  Oh pardon, die had je natuurlijk al lang genoemd…

 • maccnl
  Posted 11/09/2007 12:18 am 0Likes

  Mac-equivalent (maar dan beter): TextExpander.

 • Rene
  Posted 10/09/2007 11:17 pm 0Likes

  Geen programmaatje voor nodig…

  Je kunt de standaard mappen gewoon aanpassen in de opties van Word, etc.
  Ook kun je het standaard pad voor opslag (“My Documents”) voor alle programma’s in een keer aanpassen met wat hulp van Microsoft: http://support.microsoft.com/kb/310147

Leave a comment

[wpterms id="3193"]