De beste gratis opleidingen en cursussen online

Het is steeds makkelijker als je vanuit huis opleidingen of cursussen wilt volgen. Of dat nu is om je algemene kennis te vergroten, je wilt bijspijkeren voor je werk of dat het een hobby betreft. Om een beetje overzicht in de wirwar van aanbieders te bieden zetten we de beste voor je op een rij.

Coursera

Coursera is de allereerste grote online aanbieder van cursussen en biedt nog steeds een gigantische variatie aan lessen in een brede diversiteit aan onderwerpen. Men biedt zowel betaalde als gratis lessen aan en met de mogelijkheid om ook daadwerkelijke certificaten of punten te verdienen. Natuurlijk hoeft dat niet en is het voor iedereen gratis die gewoon iets nieuws wilt leren. Op het moment biedt de website cursussen aan van Datatechnologie, Programmeren en Statistiek tot Internationale politiek, Educatie en Kunst- en Cultuur. Een van de grote pluspunten van Coursera is de mobiele app waarmee je onderweg kunt studeren. Lees ook: 7 beste websites en apps voor het leren van een nieuwe taal

coursera

edX

edX biedt een uitgebreid aanbod aan uiteenlopende onderwerpen aan van verschillende universiteiten. Op de website is heel duidelijk te zien wat de inhoud van een cursus betreft en wat er precies gedaan moet worden. Bij het kiezen van lessen is het mogelijk om de afweging te maken naar een ‘striktere’ of een ‘plezierige’ aanpak. Beide betreffen dezelfde leerstof, maar om in aanmerking te komen voor bepaalde certificaten is zijn aan de strikte aanpak echte deadlines aan de opdrachten gebonden.

edX

FutureLearn

Waar de meeste grote aanbieders van gratis online cursussen van Amerikaanse afkomst zijn werkt FutureLearn juist samen met een tal van Europese universiteiten. Het curriculum voelt daarom meer Europees aan. Dat is vooral terug te zien in onderwerpen zoals Geschiedenis, Kunst en Filosofie. Zo is zijn er speciale cursussen over de Britse geschiedenis, de onafhankelijkheid van Schotland en Ierse cultuur. Natuurlijk biedt FutureLearn daarnaast ook lessen aan in andere standaardcursussen, zoals Scheikunde, Programmeren en Computerwetenschappen.

Future Learn

Open Universiteit

Open Universiteit is de koploper op het gebied van gratis online cursussen en opleidingen in Nederland. In meerdere vakgebieden zijn er lessen te volgen, natuurlijk geheel in het Nederlands. Naast cursussen in Cultuurwetenschappen, Informatica, Managementwetenschappen, Milieu- en natuurwetenschappen en Onderwijswetenschappen biedt de Open Universiteit ook speciale cursussen aan rondom het werk van Spinozapremiewinnaars (de hoogste te behalen Nederlandse onderscheiding in de wetenschap).

Wat vind je van deze hack?
4Te gek3Leuk2Serieus?3Meh...2Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

8 Comments

 • Alexander
  Posted 02/05/2019 11:11 am 0Likes

  Vanuit onze organisatie bieden wij ook flink wat gratis online cursussen aan! Allemaal te vinden op http://nl.volunteerministers.org/solutions.html.

 • Rake
  Posted 01/02/2019 12:40 pm 0Likes

  Wow, allemaal gratish.. Ik had niet gedacht dat dit zoveel bestond. Ik probeer wel al een tijdje te leren programmeren. Daar had ik ook wel een goede site voor gevonden namelijk code academy. Ook gratis. Bedankt voor de supergoede tips!

  • Slotenmaker
   Posted 20/02/2019 8:18 pm 0Likes

   Bijzonder hoe het internet hier zoveel in veranderd heeft. Zoveel mogelijk, youtube alleen al is een zee aan gratis info!

 • K van Loon-Koper
  Posted 07/12/2018 5:01 pm 0Likes

  Goede website voor online cursussen is https://www.elearnscanner.com. Hier vind je er veel cursussen. Ook die gratis zijn.

 • Anton
  Posted 16/01/2017 6:18 pm 0Likes

  Tip: http://www.soofos.nl – hier zijn veel online cursussen te vinden! Waaronder ook een aantal handige gratis cursussen!

 • Jerre
  Posted 13/10/2016 10:26 pm 0Likes
 • Hans Bakker
  Posted 22/05/2016 12:24 pm 0Likes

  Tip: hier staan regelmatig gratis trainingen en webinars: http://gratis-leren.nl/

 • ilse verroen
  Posted 13/04/2016 3:41 pm 0Likes

  Geachte,

  Leuk en veel informatie komt hier op me af.
  Ik was een paar weken geleden in gesprek met iemand die me een link stuurde naar deze site.
  Het gesprek ging over omscholen.
  Maar ja WW biedt weinig opties en kansen.

  Nu ben ik opzoek naar een cursus Virtueel Assistent die niet te veel of niets kost. Heeft u daar ook nog opties en/of informatie over.

  Met vriendelijke groet,
  Ilse Verroen

Comments are closed.