De beste lifehacks voor Google Maps

Google biedt een schat aan informatie. Niet alleen via de welbekende zoekmachine, maar ook in de kaartendienst Maps kun je heel veel informatie halen. De geografische informatie die je daar vindt kan namelijk automatisch gekoppeld worden met de gegevens van de zoekmachine. Hierdoor verandert Google Maps in een bron van nuttige locatie-gebaseerde informatie. Lifehacking zet de beste voorbeelden voor je op een rij.

Basis- en middelbare scholen vergelijken

www.scholenopdekaart.nl

Voor veel gezinnen een bekend probleem zo rond de tijd van dit jaar. Waar kun je nu het best je kids op school zetten? Ervaringen van vrienden en familie zijn misschien niet altijd even objectief en alleen de afstand tussen huis en school alleen is niet voldoende om een keuze te kunnen maken. Handiger is het als je die afstand kunt combineren met de informatie over de school zelf, zoals het beleid, het aantal kinderen en welke adviezen er op de school worden gegeven met betrekking tot het vervolgonderwijs. Al die informatie is op te vragen via Google Maps, maar het werkt via de site www.scholenopdekaart.nl . Op die site vul je je postcode in en de straal waarin je wilt zoeken. Je kunt diverse opties aan- en uitvinken, zodat je precies de scholen kunt zien die je zoekt. Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook Cito-scores aan de site worden toegevoegd.

Waar vind je de beste basisschool voor jouw kind? Google Maps kan het je vertellen.
Waar vind je de beste basisschool voor jouw kind? Google Maps kan het je vertellen.

Waar plaats je zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn hot, maar het is lastig om te bepalen waar je ze precies moet plaatsen. Google Maps biedt daarvoor nu ook een eigen functie met Project Sunroof. Google berekent namelijk aan de hand van de informatie die ze zelf bezit – zoals foto’s, kaarten, gegevens over de stand van de zon en waar er precies schaduwen vallen – de juiste plaatsen voor het neerzetten van die panelen. De pilot van de dienst is net pas gelanceerd in de Verenigde Staten en het is jammer genoeg nog niet bekend wanneer Project Sunroof ook in Europa beschikbaar komt. Maar het is fijn om te weten dat het binnenkort mogelijk is om precies te zien waar je het best zonnepanelen kunt plaatsen.

In Nederland moeten we er nog even op wachten, maar Google geeft onschatbare informatie over de plaatsing van zonnepanelen.
In Nederland moeten we er nog even op wachten, maar Google geeft onschatbare informatie over de plaatsing van zonnepanelen.

Misdaad in kaart

www.politie.nl

Je ziet soms zo’n paniekbericht op Facebook voorbijkomen: let op, inbrekers actief! Onrust is snel gezaaid, maar hoe waarheidsgetrouw zijn deze berichten? Gelukkig kun je dat vrij eenvoudig checken met behulp van Google Maps in combinatie met de site van de politie. Wanneer je surft naar www.politie.nl en klikt op Mijn buurt, dan verschijnt er een invoerveld waarin je je postcode kunt invoeren. Vervolgens worden alle misdaden in de door jouw ingevoerde omgeving getoond. Klik je vervolgens op Misdaad in kaart, dan krijg je een Google-kaart voorgeschoteld waarop je precies kunt zien waar is ingebroken en waar een poging tot inbraak is gedaan. Betrouwbare informatie uit de eerste hand, dus daarna kun je rustig slapen (of juist niet). De keerzijde van de medaille is dat inbrekers deze kaart ook kunnen raadplegen en dus op zoek kunnen gaan naar een buurt waar misschien mensen minder waakzaam zijn.

De politie brengt gedetailleerd voor je in kaart waar de meeste inbraken plaatsvinden.
De politie brengt gedetailleerd voor je in kaart waar de meeste inbraken plaatsvinden.

Huizenprijzen

www.wbosmakelaars.nl/nieuws/huizenprijzen

De API van Google Maps kan door iedereen worden gebruikt om gegevens van de kaartendienst te combineren met andere data. Zo had een makelaar vorig jaar een site online gezet, waarmee in kaart kan worden gebracht hoe het nu precies zit met de huizenprijzen in Nederland. Zo kun je zien waar de prijzen stijgen of juist dalen. Dat kan nuttige informatie zijn, want als je woont in een gebied dat flink stijgt kun je overwegen om de verkoop van je huis nog eventjes in de koelkast te zetten. En aan de andere kant is het ook een goede graadmeter om een huis te kopen in een regio waar de prijzen juist dalen.

Met Google Maps kun je uitstekend bepalen of het slim is om je huis te verkopen.
Met Google Maps kun je uitstekend bepalen of het slim is om je huis te verkopen.

Winkels en attractieparken

Een aantal attractieparken, restaurants en winkels hebben Google binnen de deuren gelaten en gebruikers van Maps een ‘inwendige blik’ gegeven. Zo kun je in Nederland bijvoorbeeld virtueel rondkijken in De Efteling, Attractiepark Hellendoorn en Slagharen. Maar hoe weet je nu waar je nog meer binnen kunt kijken? Zodra je in Google Maps het Street View-poppetje over een dichtbevolkt gebied zweeft, bijvoorbeeld boven een stad, dan verschijnt onderin beeld een legenda met drie mogelijkheden: Street View, Photo Sphere en Binnenkijken. Gebouwen die zijn voorzien van een van deze mogelijkheden lichten dan op, en je kunt – door het Street View-poppetje boven zo’n gebouw los te laten – virtueel binnen kijken. Bij de functie Binnenkijken kun je dan ook echt door het gebouw ‘wandelen’, bij Photo Sphere heb je alleen een 360 graden weergave.

In deze weergave kun je zien waar je binnen kunt kijken.
In deze weergave kun je zien waar je binnen kunt kijken.

 

Je kunt via Street View zelfs binnenin het Paleis op de Dam in Amsterdam kijken.
Je kunt via Street View zelfs binnenin het Paleis op de Dam in Amsterdam kijken.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/de-leukste-easter-eggs-in-google/

Rustig winkelen of dagje uit?

Briljante toevoeging van Google zelf: wanneer is het druk in winkels en tot hoe laat is het bedrijf geopend?
Briljante toevoeging van Google zelf: wanneer is het druk in winkels en tot hoe laat is het bedrijf geopend?

Wederom een toevoeging van Google zelf, en eentje met een potentieel gigantische impact. Het bedrijf heeft namelijk voor een groot aantal bedrijven in kaart gebracht wanneer het druk is en wanneer juist rustig. Wanneer je een adres intypt in Google Maps, of de mobiele app, vind je bij het kopje Meer informatie wat potentieel de drukste tijden zijn dat mensen een winkel, attractiepark of museum bezoeken. Het wordt nog niet van alle attracties weergegeven, maar het kan een handige indicatie zijn.

Ook prettig om te weten is dan wanneer een bedrijf geopend is, en wanneer het sluit. Ook die informatie vind je direct terug onder het informatiekopje. Standaard worden de openingstijden van de huidige dag getoond, maar door links of rechts op het pijltje te klikken, zie je ook de openingstijden van de andere dagen. Ook is het in combinatie met de navigatie-app op je smartphone te gebruiken; wanneer je een bedrijf intypt geeft Google je ook aan over hoeveel tijd het bedrijf gaat sluiten, zodat je kunt bepalen of je nog genoeg tijd hebt om er te komen voordat je voor een dichte deur staat.

Historische Street View-beelden

Iedereen kijkt via Street View natuurlijk wel eens naar zijn of haar eigen huis of straat. Maar wat je waarschijnlijk niet wist, is dat je ook op die manier oude beelden kunt terugkijken. De auto’s van Google hebben vaak meerdere opnamen gemaakt, en ook die oudere beelden blijven in het archief staan. Zodra je in een Street View-weergave zit, en er een klokje wordt getoond onder de straatnaam, linksboven in beeld , dan kun je ook oudere beelden bekijken. Via de schuifbalk zie je dan jaartallen staan tot waar je terug kunt kijken. Heb je een bepaalde periode gevonden, dan klik je op het miniatuurfotootje om de grotere weergave te bekijken. Nu is dat vooral nog grappig, maar stel je eens voor dat je over 10, 20 of zelfs 50 jaar nog steeds zo in je straat kunt terugkijken, dat is natuurlijk van onschatbare waarde.

Weten hoe jouw wijk er drie jaar geleden uitzag? Wellicht vind je het visuele bewijs in het Street View-archief.
Weten hoe jouw wijk er drie jaar geleden uitzag? Wellicht vind je het visuele bewijs in het Street View-archief.

Je eigen locatie-archief

www.google.com/maps/timeline

Als je gebruik maakt van een Android-telefoon wordt er ook een soort van archief van je bijgehouden, en dan voornamelijk de plaatsen waar je allemaal bent geweest met je smartphone. Dat werkt overigens alleen maar als je in Android hebt ingesteld dat je je locatie wilt bekendmaken via gps, als je dat niet hebt ingesteld kun je die informatie ook niet terugvinden. Zie je deze informatie wel op de tijdlijn van Google, maar wil je dat liever niet? Dan kun je het doorgegeven van je locatie ook gewoon uitzetten op je Android-telefoon. Daarvoor ga je op je smartphone naar Instellingen, Locatietoegang en dan Locatiegeschiedenis van Google.

Google kan de locatiegeschiedenis voor je bijhouden…
Google kan de locatiegeschiedenis voor je bijhouden…

Goedkoop tanken?

www.brandstof-zoeker.nl

Geld besparen willen we natuurlijk allemaal, en het liefst op kostenposten die regelmatig terugkeren. Een prima voorbeeld daarvan zijn de kosten voor onze auto. Benzine slurpt je budget leeg en het is daarom handig te weten waar je het goedkoopst kunt tanken. Op www.brandstof-zoeker.nl vind je die informatie feilloos in kaart gebracht. Let wel op de datum waarop de prijs voor het laatst is aangepast, want dat kan enkele dagen schelen.

 

Geld besparen met Google Maps kan ook, want waar kun je goedkoop tanken?
Geld besparen met Google Maps kan ook, want waar kun je goedkoop tanken?

Geluidsoverlast

maps.amsterdam.nl/geluid

Kunnen wonen in een rustig gebied lijkt vaker uitzondering dan regel. Als je op zoek bent naar een nieuwe plek om te wonen is het lastig om na te gaan waar je het minst (of het meest) last hebt van geluidsoverlast, bijvoorbeeld door de luchtvaart, snelwegen of de spoorlijn. Een landelijk systeem voor het meten van geluid op deze schaal is er nog niet, maar op de site van de gemeente van Amsterdam kun je alvast zien wat er allemaal mogelijk is. Aan de hand van kleuren (donkerder is meer geluidsoverlast) kun je zien welke gebieden rustig zijn en bij welke gebieden je juist meer overlast kunt verwachten.

Op de kaart van Amsterdam kun je precies zien waar het grootste geluidsoverlast plaatsvindt.
Op de kaart van Amsterdam kun je precies zien waar het grootste geluidsoverlast plaatsvindt.

Hoe goed is de luchtkwaliteit?

www.milieudefensie.nl/luchtkwaliteit/meetcampagne2015

Stel, je hebt met Google Maps uitgedokterd dat het verstandig is om een huis in Amsterdam te kopen (qua huizenprijs) en dat de geluidsoverlast daar minimaal is. Maar hoe zit het dan met de luchtkwaliteit? Als je een beetje een natuurmens bent, dan zit je natuurlijk niet te wachten op een flinke dosis smog in je longen wanneer je een stukje gaat wandelen. Om te controleren of dat het geval is, kun je de kaart van Milieudefensie raadplegen. Op deze kaart is (steekproefsgewijs) precies in kaart gebracht waar de luchtkwaliteit uitstekend is, en waar onacceptabel. Ook vind je op de kaart specifieke delen van Nederland die nog vaker worden gecontroleerd, zoals industriegebieden en havens. Je kunt de metingen zowel in kaart- als in satellietweergave bekijken.

Luchtkwaliteit moet ook niet worden onderschat. Wat is de kwaliteit in het gebied waar je wilt wonen (of op vakantie gaat?).
Luchtkwaliteit moet ook niet worden onderschat. Wat is de kwaliteit in het gebied waar je wilt wonen (of op vakantie gaat?).

Real life verkeersinformatie

Google Maps kun je ook gebruiken om te zien hoe druk het op de weg is. Het leuke daarvan is dat je die informatie ook kunt combineren met je navigatie. Zo wordt de reis aangepast aan de drukte, krijg je alternatieve reisroutes te zien en kun je zien waar het vaststaat of waar er werkzaamheden zijn. Om in Google Maps te kunnen zien hoe druk het op bepaalde stukken wegen (in heel Europa) is, klik je links bovenin op het menu met de drie streepjes en kies je voor Verkeer. De kaart verandert en je ziet vervolgens van groen naar rood waar het druk is op de weg.

Google Maps kan ook zien waar het druk is op de weg.
Google Maps kan ook zien waar het druk is op de weg.

 

Fietsroutes

maps.google.com

Ben je fervent fietser? Dan kun je voor alle fietspaden en –routes ook terecht in Google Maps. Klik in het menu links boven op de drie streepjes, en kies voor Fietsen. Nu worden alle fietspaden, fietsroutes en fietsvriendelijke wegen voor je getoond, in de kleuren donkergroen en lichtgroen.

Bekijk welke routes je kunt fietsen en welke wegen geschikt zijn voor fietsers.
Bekijk welke routes je kunt fietsen en welke wegen geschikt zijn voor fietsers.

Eindeloos veel mogelijkheden

Naast de in dit artikel genoemde voorbeelden is er nog veel meer mogelijk met Google Maps. Er zijn heel veel Maps-initiatieven, maar die zijn vaak heel lokaal en specifiek. Maar het geeft wel aan wat er allemaal kan voor iedereen die gebruik kan maken van de vrij toegankelijke API’s van Google. Wil je zelf aan de slag met een toevoeging voor Google Maps? Op https://developers.google.com/maps/ vind je meer informatie.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author