Iemand om een gunst vragen? Zo doe je dat!

Het komt weleens voor dat je iemand om een gunst moet vragen. Of het nu gaat om het krijgen van een lift of het lenen van een kledingstuk of misschien zelfs geld, het is altijd ongemakkelijk. Hoe vermijd je pijnlijke situaties? Lees ook: Goede voornemens? Start, maar behaal ze niet!

Niemand vindt het prettig om iemand om een gunst te moeten vragen. Het kan voor ongemakkelijke situaties zorgen waarbij je je kwetsbaar opstelt en mogelijk gezichtsverlies lijdt. Daarom vinden veel mensen het prettiger en eenvoudiger om een e-mail of sms’je te sturen dan het iemand rechtstreeks te vragen.

Hetzelfde geldt echter voor de ontvanger van het verzoek. Een e-mail of sms-bericht is veel eenvoudiger te negeren en bovendien voelen mensen zich minder snel schuldig als ze je op die manier afwimpelen, simpelweg omdat het onpersoonlijker is.

Face-to-face

Dat ongemakkelijke gevoel kan dus juist in je voordeel werken, omdat het voor beide partijen een nogal ‘awkward’ situatie is. Uit onderzoek blijkt dat je in een face-to-facegesprek eerder krijgt waar je om vraagt, omdat het voor de ander lastig is om recht in je gezicht ‘nee’ tegen je te zeggen.

Maar let goed op de manier waarop je het vraagt, en zorg dat je geen toeschouwers hebt. Hij of zij voelt zich anders misschien een beetje overrompeld of in een hoek gedrukt, wat dan weer tot irritatie kan leiden en waardoor het antwoord eerder negatief zal uitpakken. Wees subtiel, draai niet te veel om de hete brei heen en maak vooral gebruik van het persoonlijk contact.

Wat vind je van deze hack?
2Te gek1Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

 • Marij
  Posted 06/01/2018 11:54 pm 0Likes

  Als je iemand om een gunst vraagt kun je het beste “met de deur in huis vallen. ”
  Als iemand dan “nee” zegt heb je pech maar. Veel mensen vinden het moeilijk om nee te zeggen, dan zijn ze niet aardig denken ze maar we zijn niet op de wereld om door iedereen aardig te worden gevonden.

 • Hetty Vink
  Posted 06/01/2018 3:08 pm 0Likes

  Heel vreemd om een gunst af te dwingen op deze manier. Je maakt gewoon misbruik van het feit dat iemand het moeilijk vindt om nee te zeggen.
  Een soort verkooptechniek om je zin te krijgen.

  Het hele stukje draait om ikke, ikke, ikke. Hoe kom ik er het beste uit.
  Dat een ander met het gevoel blijft zitten dat hij/ zij overruled is, doet er niet toe blijkbaar.
  Bah!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: