Besteed aandacht aan je verwondering

De simpelste ideeën leiden tot de grootste veranderingen. Een verandering van de hele, of je eigen wereld. MythBuster Adam Savage spreekt voor TED over mensen die de wetenschap veranderden, terwijl Taylor Jones vorig jaar met een kleine verwondering zijn eigen wereld op de kop zette.

Savage spreekt in onderstaande TED-film ruim zeven minuten over kleine verwonderingen die tot grootse veranderingen in de wereld leiden, alleen omdat mensen hun verwondering één stapje verder brachten en onderzoek gingen doen naar hun verwonderingen. Savage noemt 3 grote namen die uiteindelijk de wereld veranderden: Eratosthenes berekende van de omtrek van de aarde rond 200 BC; Hippolyte Fizeau mat de snelheid van het licht in 1849 en Richard Feynman won in 1965 de Nobelprijs voor zijn diagrammen die de beweging van subatomaire deeltjes beschreven. Feyman schrijft de aanleiding van zijn onderzoek toe aan een vraag die hij als kleine jongen aan zijn vader stelde. Dat was een vraag over een bal in een karretje.

Ook kleinere initiatieven kunnen een mooie uitwerking hebben. Neem bijvoorbeeld Dear Photograph. Oprichter Taylor Jones was 22 toen hij aan de keukentafel bij zijn ouders oude foto’s bekeek, zag dat zijn broer op de foto op dezelfde plek zat als op dat moment, hield de foto omhoog en maakte daar een nieuwe foto van. Hij zette het op een blog, vroeg mensen om inzendingen en in zes weken bezochten miljoenen mensen zijn website en kreeg hij honderden inzendingen, wat hem wereldwijde aandacht opleverde.

De Lifehack-les die je hieruit kunt halen? Denk niet te moeilijk, besteed aandacht aan hetgeen waarover je je verwondert en met een klein beetje van deze aandacht kan je zomaar erg ver komen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Hans Hoogerwaard
  Posted 17/08/2013 10:41 pm 0Likes

  Prachtig en inspirerend filmpje. filmpje doet het bij mij trouwens gewoon goed.

 • Zelfvertrouwen Vergroten
  Posted 07/02/2013 11:07 pm 0Likes

  Wat een geweldig filmpje Janine!

  leuk die man van mythbusters.

  Groetjes,
  Hans

 • Johan, personal coach
  Posted 24/07/2012 11:20 am 0Likes

  Prachtig en inspirerend filmpje. Het verwondert mij keer op keer dat er achter grote ontdekkingen altijd een relatief eenvoudige gedachte lijkt schuil te gaan, een gedacht zo eenvoudig dat een ander(me included) er gewoon overheen kijkt. Kijk aandachtig en verwonder jezelf!

  Gr. Johan

 • Janine Sterenborg
  Posted 21/04/2012 4:51 pm 0Likes

  Dankje, Paul! Leuk interview inderdaad.

 • Paul Christian
  Posted 16/04/2012 5:07 pm 0Likes

  Leuk artikel! Doet me wat denken aan dit stukje interview met een geweldige kerel (wetenschapper):
  http://www.youtube.com/watch?v=xKOoTRE1HUc&feature=player_detailpage#t=1148s

 • Janine Sterenborg
  Posted 16/04/2012 11:05 am 0Likes

  Hè, vervelend, soms valt er een YouTube-filmpje weg in WordPress.
  Dit is hem: http://www.youtube.com/watch?v=F8UFGu2M2gM

 • Ivan
  Posted 16/04/2012 11:00 am 0Likes

  Hallo Janine,

  Heb jij de goede link naar het filmpje? Ik kan de juiste niet vinden die jij bedoelt.

  Groetjes,

  Ivan

Leave a comment

[wpterms id="3193"]