Zorg voor een betere focus met een meer/minder-lijst

Al een paar maanden draag ik dagelijks een notebook bij me in mijn mobiele kantoor. Voorin staat sinds kort de meer / minder-lijst. Dit is precies wat je er (ongetwijfeld) van verwacht: een opsomming van dingen waarvan je er meer, dan wel minder, wilt. En hij is bedoeld om je in je dagelijks werk te helpen focussen op wat werkelijk belangrijk voor je is.

De tip over deze meer- / minder-lijst kreeg ik in de mailbox van Marjolein van Braam Morris!

Prioriteiten

Je kent het vast wel: je bent weer eens een taak of klus aan het uitstellen door te verdwalen op een site (zoals Facebook), je komt er niet aan toe om een boek te lezen (want er komt nog zo’n leuke serie op tv) of  je bent te druk om te sporten (want er moet een klus afgerond worden en dat boek moet uit, want terug naar de bieb). Oftewel: je doet te veel niet-nuttige dingen, waardoor je niet toe komt aan wat echt belangrijk voor je is.

Lijstje

Herkenbaar? Ga er dan eens voor zitten om een lijstje te maken. Op papier, digitaal, wat jouw voorkeur ook heeft, en maak twee kolommen: eentje met ‘minder’ en eentje met ‘meer’. Waar wil je minder van? En waar wil je meer van? Denk voor inspiratie vooral aan je lange-termijn-doelen, of voor de GTD‘ers: kijk naar je 20.000-feet lijstje.
Een voorbeeld van een meer- / minder-lijst:

Minder Meer
Facebook Sporten
Snoepen Gezond eten
Snoozen Op tijd op bed
TV Lezen
Op mijn smartphone kijken      Afspreken met vrienden
Koffie  Mediteren
  Reizen
  Familie bellen
  Water drinken

En dan? Bekijk je lijstje dagelijks voor je je (werk)dag start. Als je elke dag onder ogen ziet waar je meer en minder van wilt, ga je er vanzelf steeds meer naar leven. En het mooie is: het kost je maar 30 seconden per dag!
 

Kortom, in de praktijk:

 • Maak je lijst;
 • Schrijf/plak/zet hem op een voor jou plek waar je hem elke ochtend voor je aan je dag begint kunt bekijken;
 • Bekijk hem ook daadwerkelijk regelmatig en bewust;
 • Pas hem aan wanneer nodig.

 
Doe jij dit ook, of iets vergelijkbaars? ik lees het graag in de comments!
 
(Fotocredits: LaKirr via Shutterstock)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

7 Comments

 • Dorothy
  Posted 29/04/2014 3:33 pm 0Likes

  Hi Janine,
  Dat doet me erg denken aan een advies van ‘Evernote Scott’ over de inzet van Evernote voor persoonlijke groei. Hij geeft in een youtube filmpje advies over je ‘daily fill’ pagina, waar je doelstellingen voor het kwartaal noteert en dagelijkse rituelen beschrijft die je eigen wilt maken. Je kijkt regelmatig (bijvoorbeeld iedere ochtend) naar die daily fill. Zo’n meer / minder lijst past daar natuurlijk goed in!

 • Daniel
  Posted 29/04/2014 3:33 pm 0Likes

  Dit werkt inderdaad een stuk beter voor de productiviteit. Al zijn een aantal voorbeelden wel handig, dit is wel erg simpel samengesteld.

  • Janine Sterenborg
   Posted 29/04/2014 9:38 pm 0Likes

   Bedankt voor je reactie Daniel! Ik vond het zo’n eenvoudige techniek dat een voorbeeld me wat overbodig leek, maar je hebt gelijk, dat is altijd verhelderend. Ik heb nu iets meer info toegevoegd aan het artikel!

 • Lucy Kuijk
  Posted 29/04/2014 2:32 pm 0Likes

  Hallo,
  ik vind het aantrekkelijk klinken, maar heb geen flauw idee hoe dat er dan in de praktijk uitziet en wat je ermee moet doen … Heb je iets meer voorbeelden?
  Groeten,
  Lucy

  • Janine Sterenborg
   Posted 29/04/2014 9:37 pm 0Likes

   Hallo Lucy!
   Bedankt voor je reactie! Grappig, ik was er tijdens het schrijven een voorbeeld in aan het zetten, maar ik heb die weggehaald omdat het al zo eenvoudig is. Maar je hebt gelijk, want een visualisatie is altijd handig! Ik heb er zojuist een aan het artikel toegevoegd. Is het zo duidelijker voor je?

 • Arjan Broere
  Posted 29/04/2014 10:44 am 0Likes

  Doet me denken aan de vraag van Merlin Mann: “What do you want ten times more of?” https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/waar-wil-tien-keer-meer/

Comments are closed.