“Bevrijd” je bankgegevens! Bento+Excel+Rabobank

callout_bot_bento.jpg

Sinds een week ben ik wat aan het spelen met Bento, een aangepaste versie van Filemaker, database-software voor de Mac. Bento is behoorlijk gebruiksvriendelijk en maakt gebruik van Ical en Adresboekgegevens. Hierdoor kun je als het ware een aantal lagen met data over je adresboek en agendagegevens heen leggen. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld mijn lezingen-agenda combineren met contactgegevens en er eventuele factuurinformatie aan toevoegen. Bento kan goed uit de voeten met het bekende CSV-formaat, dat in de meeste databases gebruikt wordt.

In een ver verleden had ik al eens het maximale uit de Davilex contactpersonensoftware weten te persen door het om te bouwen naar een boekings-informatieprogramma voor mijn toenmalige bedrijf. Ik ben niet echt een techneut, maar met die vroegere ervaring ging ik eens aan de slag om te kijken of ik nog meer leuke dingen kon doen met Bento.

Ik baal al een tijdje van de beperkte mogelijkheden van de data-export van de Rabobank (ik heb begrepen dat het bij andere banken in Nederland niet veel beter is overigens). Zo ondersteunt Rabo het formaat niet waarmee web2.0 bankservice Wesabe uit de voeten kan. Er is niet echt een handige manier om snel overzicht te kunnen krijgen in bijvoorbeeld je uitgaven aan boodschappen op maand-of weekbasis of aan abonnementen bijvoorbeeld. Gemiste kans! Een beetje lifehacker moet daar omheen kunnen werken. Aldus:
Stap 1.

Maak in Bento een nieuwe Library aan (met als naam bijvoorbeeld het betreffende rekeningnummer dat je wilt inlezen) en maak een aantal velden aan. Het bestand dat je vanuit telebankieren kunt downloaden bevat (en in deze volgorde):

je eigen rekeningnummer, de valutasoort, de datum, een D of C (voor af- of bijschrijvingen), het af- of bijgeschreven bedrag, de tegenrekening, de begunstigde, nog een datum, een betaalcode, en een lang tekstveld met de betaalomschrijving.

Ik heb al deze velden aangemaakt in Bento, maar ook nog een dropdownveld, met aanklikbare kostensoorten als verzekeringen, abonnementen en dergelijke. Wat je maar wilt! Je kunt zoveel velden toevoegen als je wilt, waardoor je een beter inzicht krijgt in al je gegevens.

Stap 2.

Download gegevens van telebankieren. In de linkerkolom kun je een knopje download vinden. Na het klikken kun je kiezen van welke rekening je de gegevens wilt downloaden en eventueel een datumbereik aangeven. Kies het “komma-gescheiden” formaat als downloadformaat.

Stap 3.

Na het downloaden kun je het bestand openen in Excel (met het programma Numbers kan het vast ook, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd). In excel zie je nu een enorme brei met gegevens.

Stap 4.

Klik de kolom A aan, en ga in het menu data, naar “text to columns” (ik heb een engelse versie van Excel)

Stap 5.

Laat de bovenste optie, ‘delimited’ genaamd aangevinkt en klik op ‘next’.

stap 6.

Vink bij de diverse delimiters het vakje ‘comma’ aan, en klik op ‘next’.

Stap 7.

Je krijgt nu een data preview. Let op! Het derde veld is een datumveld. Als je hierop klikt, kun je rechtsboven het datumveld een format geven. kies voor YMD (jaar-maand-dag). Klik nu op finish.

Nu zie je in Excel keurige colummen.

Stap 8.

Maar we zijn er nog niet. Om naar bento te kunnen exporteren moeten we het vak waar de bedragen in staan, aanpassen. Bento ziet 20.28 niet als 20 euro 28. Via de optie zoek-vervang in het Edit scherm vervangen we de punt (.) voor een komma (,). Klik op ‘replace all’.

Stap 9.

Met het datum veld heb ik even zitten te worstelen. Klik de datumkolom aan, en via rechtsmuisknop kun je ‘format cells’ kiezen. Maak van de hele kolom een datumveld. LET OP!, maar ééntje werkt met Bento, namelijk de notiatiewijze : ’14 maart, 2008′.

Nu is het excel bestand klaar om naar een csv formaat geexporteerd te worden.

Stap 10.

Ga naar ‘opslaan als’, en kies als opslagformaat csv uit.

Verlaat Excel en ga naar Bento.

Stap 11.

In Bento kies je voor de optie ‘importeren’

Daarna kies je bij de optie ‘choose target’ de library die je daarvoor had aangemaakt.

LET OP! bij de optie ‘Record value seperator’ niet kiezen voor default, maar voor de optie “semicolon”

Daarna kun je de veldnamen van het csv bestand combineren met de veldnamen die je in je library had aangemaakt.

Stap 12.

Klik op ‘importeren’, en voilá, je kunt bij al je bankgegevens. Hierdoor kun je in Bento naar hartelust zoeken, optellen en combineren.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

22 Comments

  • Thijs
    Posted 11/02/2014 5:20 pm 0Likes

    Is er inmiddels al een ios versie?

  • vakantietreffer.nl
    Posted 13/11/2012 12:20 pm 0Likes

    Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to far added agreeable from you! However, how could
    we communicate?

  • sam
    Posted 17/05/2010 12:25 pm 0Likes

    Ik gebruik al jaren CashFlowManager van bankingtools.
    Sinds 1 jaar werk ik meer op mijn mac dan op win.
    En dan ga je de nadelen van CashFlowManager echt ontdekken.

    LET OP als je programmas als CashFlowManager gebruikt bewaar dan altijd alle .csv files.
    Zodat je later alles kunt importeren in een ander programma.

    Mensen van bankingtools ondersteunen niets anders dan windows.
    En een export binnen de applicatie zelf werkt nog niet feilloos je mist gewoon data.

    Waar het uiteindelijk op neer komt is dat je vast zit aan hun programma.
    Je betaald service enzo. En dat is ook wat ze graag zien /hebben.

    Maar goed ik doe er niets anders mee dan mijn afschriften bewaren.

    Je kan van alles gebruiken, let alleen op dat je niet afhankelijk wordt van hun backup/export functie binnen hun programma..(maak niet mijn fout).

    Oplossing die hun voor mac gebruikers bieden is geen maar je kunt paralles gebruiken..zegt men.
    Klopt ook..

  • marcel
    Posted 13/05/2010 8:57 pm 0Likes

    Ik heb een goede tool gevonden op http://www.cyclone-software.com/nl/Product/huishoudboekje. Werkt prima. Ik heb liever de data lokaal dan dat alles online staat. Ik kan hier prima alles rubriceren en in grafieken duidelijk inzicht krijgen in de uitgave / inkomsten per rubriek.

  • Dennis
    Posted 02/08/2009 12:15 pm 0Likes

    Nog een importtip die een hoop stappen van Martijn overslaan. Open het mut.txt bestand van de Rabobank niet door erop te klikken maar via Excel menu Archief/Open bestand. Bij het openen van de “letterbrij” vraag Excel al gelijk wat je ermee wilt doen, welke indicatoren je wilt gebruiken als kolomafscheidingen, hoe de datumformat eruit moet zien, en bij getalvelden je welk teken moet gebruiken om decimalen te onderscheiden. Na de verschillende keuzes te hebben ingevoerd ben je in 1 keer klaar!

  • Martijn Aslander
    Posted 12/08/2008 4:31 pm 0Likes

    @dirk! interessant! Ga ik eens rustig bekijken!

    Ciao,
    Martijn

  • Dirk
    Posted 12/08/2008 2:06 pm 0Likes

    Beste Martijn e.a.,

    Erg interessant dat jullie je financien in de gaten willen houden en daarvoor zelfgemaakte of bestaande tools gebruiken.

    Met drie anderen heb ik gemerkt dat het ontbreekt aan een goede tool om dit te doen. Daarom zijn wij begonnen met de ontwikkeling van Qash (http://www.qash.nl en http://blog.qash.nl) dat in het kader staat van dit artikel en reacties.

  • Freek
    Posted 02/07/2008 12:40 am 0Likes

    Bankingtools verhoogt de service met 67% omdat ze de afgelopen drie a vier jaar niet omhoog gegaan zijn. Schande.

    Ik heb eerst 10 euro de eenvoudige versie aangeschaft. Hierin klopte mijn transacties niet. Kreeg geen service en heb toen maar de manager versie gekocht voor 25 euro om zelf dubbele tranacties te verwijderen.

    Vreemd dat je dan ook nog service moet betalen.

  • Peter
    Posted 20/05/2008 8:52 am 0Likes

    Nette beschrijving, ik had bento ingeschat als een contacten manager en niet veel meer.
    Waar ik echter met allerlei import-uit-bank gegevens programma’s tegenaanloop (ook bankingtools) is dat je een soort van automatische herkenning van het item nodig hebt. Anders ben je met ieder item steeds weer hetzelfde kostenplaatje aan het zoeken en selecteren.
    Echter zo’n zoekmakro moet wel enigszins intelligent zijn want omschrijvingen zijn dat vaak niet en soms is het bankrekeningnummer hetzelfde voor verschillende posten enzovoorts.
    Filemaker heb ik ooit gebruikt en toen vond ik het reuzehandig om een relationele database te maken. Wellicht is het tegenwoordig nog steeds zo en is bovenstaande zelf goed te maken. Of je er Bento voor nodig hebt vraag ik mij af, dat is m.i. gewoon een ingerichte database. Prefab zeg maar.

  • Erik
    Posted 08/05/2008 11:23 am 0Likes

    Ook een uitstekend en online mogelijkheid:
    http://www.familyware.nl/content/wsHome.aspx
    bankgegevens importeren, gerubriceerde overzichten, en nog veel meer (documenten beheer, adressenboek, fotoalbums, agenda, etc) en de basis versie is gratis.

  • anoniempje23929
    Posted 06/05/2008 9:31 pm 0Likes

    Engelse versie van Excel, en toch “Opslaan als”, dat is knap 😉

  • rboers
    Posted 05/05/2008 9:30 pm 0Likes

    Wij gebruiken hier thuis al geruime tijd CashFlowManager.
    Daar hoef je alleen maar rubrieken aan te maken waarmee je je overzichten op maat kan genereren.
    Ik gebruik wel een windows computer en het programma is niet gratis.
    Het werkt uitstekend met RaboInternetbankieren. Wij zijn er zeer tevreden over.
    Voor meer info: http://www.bankingtools.nl

  • Walter Vos
    Posted 04/05/2008 8:57 am 0Likes

    @Frank Meeuwsen: tijd voor een startup? 😉

  • Wilco
    Posted 04/05/2008 8:18 am 0Likes

    Net als Douwe doe ik dit ook geheel in Excel, zowel Rabo als Postbank. Eén keer per maand even downloaden en dan samenvoegen in één Excel-bestand. Daarna heb ik een bronbestand waar ik alle draaitabellen en selecties (doorsnedes) uit kan halen die ik wil. Excel rules! 😉

  • Frank Meeuwsen
    Posted 04/05/2008 7:54 am 0Likes

    Ik (primair Windows gebruiker) heb Orov ook een tijd gebruikt en ben er erg tevreden over. Met name de verregaande mate van automatisering en het taggen (hoewel primitief) sprak me aan. In 2007 ben ik overgestapt op de Nibud programmatuur maar al snel merkte ik dat de mogelijkheden beperkt zijn. Toch doorgezet. Nu in 2008 gebruiken we eigenlijk geen offline software meer, al zit ik er aan te denken om Orov toch weer in te zetten. Ik kan ook eens met de financiele afdeling in huis overleggen om bovenstaande te proberen 🙂

  • Juliette
    Posted 04/05/2008 3:08 am 0Likes

    Voor de Windows gebruikers:

    Voor een wat meer basis gebruik (alleen je financiële gegevens beheren) is er natuurlijk OROV (Offline Rekening Overzicht).

    OROV kan de exports van internetbankieren van vrijwel alle Nederlandse banken aan + van een aantal Belgische, kan tijdens het importeren op basis van een aantal gegevens de transacties automatisch taggen en maakt aardige overzichtjes. Uiteraard kan je ook op de tags zoeken en selecties maken.
    http://www.orov.nl/

    Voor een grafische wat gelikter verhaal (maar tevens stuk ingewikkelder in te stellen) programma, kan je ook eens kijken naar WinBank.
    http://home.hccnet.nl/mjansen.5/index.html

  • Martijn Aslander
    Posted 03/05/2008 10:19 pm 0Likes

    @rogier je hebt helemaal gelijk… maar nadat ik me erin had vastgebeten bedacht ik me ineens dat ik een ander dit gedoe kon besparen door even op te schrijven hoe ik dit had aangepakt….. Daar is deze site nu eenmaal voor… En recentelijk heb ik erg veel mensen gesproken die én een Mac gebruiken, én graag wat intelligentie aan hun financiele data willen toevoegen.. vandaar…

    @Sander Dank voor de aanvulling…. Ik had de post ook getagd als Mac-post, voor de Macgebruikers hier…

  • Sander
    Posted 03/05/2008 9:48 pm 0Likes

    Offline rekening overzicht – http://www.orov.nl/ – Kan dit toch al lang?

    Is niet uitgebracht voor Mac OS, maar misschien werkt het inmiddels met wine. Op internet zie ik tot nu toe verslagen van mislukte pogingen daartoe.

  • Rogier
    Posted 03/05/2008 7:46 pm 0Likes

    Ik vind het een fantastisch idee! echter vind ik het jammer dat dit niet allemaal geautomatiseerd kan worden…. 12 stappen voor het gewenste resultaat is voor mij ‘iets’ teveel van het goede.. Zou mooi zijn als bijvoorbeeld automator automatisch je uitgaven download en wekelijks een overzicht voor je maakt met bento.. of iets anders.

    Bedankt voor de uitgebreide handleiding! wesabe is trouwens ook wel een erg leuk idee! jammer weer van de import…

  • Martijn Aslander
    Posted 03/05/2008 7:13 pm 0Likes

    @coen screencast goed idee, maar ben nog niet zo handig met het blurry maken van gegevens die je niet in een screencast wilt laten zien :). Kun je helpen? dan doen we dat binnenkort nog even?

  • Douwe
    Posted 03/05/2008 7:05 pm 0Likes

    Ik doe dit al tijden via de Postbank en een Excel sheet. Hiermee hou ik de financiën van mijn stichting in de gaten.

    Ik download elke week alle transacties en importeer deze (als tekst) in mijn eigen ontwerp Excel sheet. Hier plak ik alles in en geef ik alle transacties een tag. Zo kan ik makkelijk overzicht houden over alle inkomsten en uitgaven.

    Ik heb bijvoorbeeld tags als kantoor, incasso, collecte, stornering, werving, vrijwilligers, etc. Zo zie ik precies wat elke maand waar heen gaat.

    Het mooi is dat dit gewoon in Excel werkt, het kost even wat tijd om een mooi Excel sheet op te bouwen, maar daarna is updaten een kwestie van minuten.

  • Coen
    Posted 03/05/2008 6:48 pm 0Likes

    Misschien even een screencastje van maken martijn? Maakt een en ander misschien nog wat duidelijker!

Comments are closed.