Biohacking: wat kun je ermee?

Het is steeds meer in het nieuws: biohacking. Hoewel die benaming meestal niet wordt gebruikt, gaat het om hetzelfde: het gebruiken van de genen van de mens voor andere toepassingen dan bijvoorbeeld medisch onderzoek. Er is al erg veel mogelijk met biohacking, zoals het doen van DNA-onderzoek en het bepalen van je eigen genoom. Het kan echter voor veel meer doeleinden gebruikt worden, zeker nu het lezen van DNA steeds makkelijker en goedkoper wordt. Designer Chris Heathcote en molecilair bioloog Ellen Jorgensen spreken hierover.

“The Future Will Be Confusing”

Designer Chris Heathcote begint zijn talk bij Do Lectures met ’the future will be confusing’. En na het zien van deze video snap je wat hij daarmee bedoelt. Van een nieuwe kijk op de gevolgen van lichaamsbeweging op de gezondheid, menu’s samengesteld op basis van je smaak tot gepersonaliseerde medicijnen.

Hij heeft het regelmatig over genoom. Nu ben ik zelf geen bioloog, dus de betekenis moest ik even opzoeken: “Het genoom’ is eigenlijk een naam voor de verzameling van alle genen”, aldus kennislink.nl.

Klik op de foto om naar de video te gaan, deze opent in een nieuw scherm:
BioHacking

In zijn talk spreekt Heathcote ook over 23andMe, een service die je biocode voor je analyseert. Lifehacker.com schreef hierover al een uitgebreid artikel.

 

DIYbio

Moleculair bioloog Ellen Jorgensen sprak in juni 2012 ook over biohacking. Jorgensen is er voorstander van dat biotechnologie door iedereen te bedrijven is. Dankzij DIYbio, een beweging die er naar streeft om de wetenschap open te stellen voor iedereen om zo innovatie te stimuleren, is dit inmiddels het geval. Er zijn verschillende hackerspaces geopend over de hele wereld, in Nederland zijn daar inmiddels 7 van te vinden. De lijst met spaces vind je op hackerspaces.org. Hier wordt niet alleen met biologische wetenschap gewerkt, maar ook met andere technologiën.

(Vergeet niet je geluid weer wat zachter te zetten als je bovenstaande video hebt bekeken)

Tip: op 7.36 geeft Jorgensen en leuk voorbeeld van wat je kunt doen met een biolab om de hoek!

 

In het nieuws

Onlangs verscheen op nu.nl een artikel waaruit blijkt dat wetenschappers er in zijn geslaagd om in in één gram DNA evenveel gegevens op te kunnen slaan als op 500.000 DVD’s. De informatie is dan echter nog niet makkelijk toegankelijk, maar het toont wel aan wat er mogelijk is met DNA.

 

Wat kun je ermee?

Om de vraag in de titel te beantwoorden: wat kun je er nú mee?

– levensstijlaanpassingen maken
Heb je bijvoorbeeld een grote kans om Alzheimer te krijgen? Dan kun je daar op inspelen om de kans dat je het daadwerkelijk krijgt te verkleinen.

– het maximale uit lichaamsbeweging halen
Wil je afvallen of een betere conditie krijgen? Dan kun je erachter komen hoe je lijf reageert op sport. Chris Heathcote noemde het programma al in zijn talk: The Truth About Exercise van de BBC. Sommigen reageren sterk op sport, anderen maar weinig:

Als zoals in deze video drie minuten per week beter voor je werkt dan uren afzien, scheelt dit je erg veel tijd en frustratie!

– genieten van gezonder eten
Ook moeite hebben met gezonder eten kan te maken hebben met je genen: zoals uit de talk en test met het publiek van Heathcote al blijkt, heeft de een een sterkere smaak dan de ander, en is daardoor geneigd meer suikers te eten. Ben jij zo iemand, dan kun je met deze wetenschap je menu’s erop aanpassen door de op zoek te gaan naar de zoete gezonde dingen en juist bittere producten ontwijken.

 

Er kan ongetwijfeld nog meer. Weet jij iets wat er nog meer mee kan? Laat het weten in de comments!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]