Blind typen, maar hoe?

Één ding is zeker. Blind typen gaat een stuk sneller dan gewoon typen. Ik ben nog niet heel lang bezig met GTD en Lifehacking en stel nog regelmatig vragen op welk medium dan ook. Die tip die ik steeds weer terugkrijg is: ‘Leer blind typen!’ Ik krijg echter nooit antwoord op de vraag hoe ik dat dan moet doen. Blind schrijven is al geschreven, nu tijd voor blind typen. Ik ben op onderzoek uitgegaan.

Er zijn aardig wat betaalde cursussen voor blind typen. In veel gevallen zijn die echter overbodig. Het enige wat er moet gebeuren is dat je je ogen los moeten maken van je toetsenbord. Typen kunnen we al. Dus wat ik zocht was een website met oefeningen of het cursusmateriaal vrij beschikbaar. Tussen alle bende kwam ik deze site tegen. Ik ben eigenlijk wel heel tevreden over deze website!

Stap 1

Allereerst begin je met aangeven wat voor toetsenbord je hebt. Wel zo handig dat je niet op je toetsenbord wordt afgekeurd. De volgende keuze is of je wilt oefenen met lossen letters, met voorbeeld tekst of met je eigen tekst. Vooral de optie ‘voorbeeld tekst’ vind ik erg handig voor het oefenen. De optie ‘eigen tekst’ is echter fantastisch voor stukken die je vaak typet. Hoewel het meeste in fingertips staat, type ik toch vrij vaak dezelfde soort teksten. Als je af en toe eens een mailtje oefent in dit programma kom je meer in aanraking met je eigen woordgebruik en is het nog effectiever.

TypelesOnline1

Stap 2

In dit geval ben ik voor een voorbeeldtekst gegaan. Het zijn steeds weer recente artikelen, dus je raakt niet gewend aan de tekst. De verleiding om vals te spelen is zo klein mogelijk gemaakt.

TypelesOnline2

Stap 3

Dan typen maar! Je ziet op het toestenbordje waar de letter zich bevindt die je moet gaan typen. De tekst die je volgt is in hoofdletters, kleine letters, met leestekens en alles waar een echte tekst aan moet voldoen. De site houdt bij hoe lang je erover doet, hoeveel je goed hebt en hoe vaak je de mist in gaat. Dus de volgende keer dat je oefent, weet je ook echt of je beter was dan de vorige keer!

TypelesOnline3

Wat vind je van deze hack?
2Te gek2Leuk0Serieus?2Meh...4Stom

About Author

23 Comments

 • Jitzebontekoe
  Posted 05/11/2010 8:12 pm 0Likes

  ik heb ook geleerd heel erg leuk
  nu kun je lekker snel

  Liefs Jitze

 • Henk Jansen
  Posted 05/10/2010 4:29 pm 0Likes

  Hoorde van een collega dat het haar was gelukt in één dagdeel te leren blindtypen met trefzekerheid, alle toetsen. Zij deed ‘Blindtypen met visie!’ van PC-Basis. Schijnt ‘m in de methode te zitten, ‘het slimme leren’. Natuurlijk type je niet meteen 250 aanslagen per minuut, da’s een kwestie van dagelijks blijven oefenen, maar toch heel wonderlijk: alles trefzeker op de tast kunnen bedienen, 30 toetsen (meer zelfs), en dat na één middagje instructie. Voor zover mij bekend krijg je het met allerlei andere leermethodes niet voor elkaar in zo’n korte tijd.

 • Patrick
  Posted 10/05/2010 7:37 pm 0Likes

  Hey Joyce,

  We zijn nu bijna 4 maanden verder en ik ben net dit artikel tegengekomen. Hoe gaat het nu met je type vaardigheden?

 • Bam
  Posted 24/02/2010 5:31 pm 0Likes

  Ik vind zelf de Addictive Typing Lessons plugin voor firefox wel fijn om af en toe mee te oefenen. Vooral om te leren minder tikfouten te maken.

 • Karin
  Posted 21/02/2010 4:33 pm 0Likes

  Toen ik leerde typen was de tekstverwerker WordStar heel populair. Inspringen, onderstrepen, vet, cursief, overal had je ingewikkelde toetsencombinaties voor die je uit je hoofd moest kennen. Maar dat vonden we toen al heel wat. Tekstverwerken op de computer betekende immers dat een hele brief niet opnieuw moest als je een fout maakte in de laatste zin.

  Toch gebruikt niemand nog WordStar, zelfs niet als het gratis verkrijgbaar is. Gewoon omdat het opmaken van teksten met een modern programma als Word veel gemakkelijker gaat. Je kunt proberen blindtypen te leren met Typelesonline, maar kijk dan niet bij moderne online typecursussen zoals TypTopia of TypeStars. Heb je daar eenmaal een proefles gedaan, dan werkt Typelesonline opeens als het aloude WordStar. En reken maar dat je dan opeeens wel bereid bent om een paar tientjes te betalen voor een moderne typecursus en maandenlang comfort.

  Mijn zoons hebben op school typen geleerd met TypeStars. Ik daag jullie uit. Doe een proefles op http://www.typestars.com en kijk dan naar Typelesonline. Dan weet je ook meteen weer wat het begrip ‘valse zuinigheid’ inhoudt.

 • Paul
  Posted 23/01/2010 8:17 pm 0Likes

  Blind typen en met 10 vingers zijn twee verschillende dingen. 10 vingers blind is echt supersnel. Stelt RSI ook een heel eind uit. De losse letters inoefenen, van binnen naar buiten (wijsvingers, middenvingers etc) helpt. Eerst langzaam (!) en dan pas sneller. Een metronoom is dan ook een goed hulpmiddel. Typen leer je op een typemachine nog het beste, omdat het dan een echte aanslag is in plaats van het sponzige toetsenbord. Oude IBM keyboards of oude MS borden zijn het beste om te leren. Een echte klik en weerstand.

 • Patrick Beeker
  Posted 19/01/2010 9:28 pm 0Likes

  Waarom willen we überhaupt nog typen? Zoek eens op Dragon NaturallySpeaking. We kunnen dat typen gewoon achterwege laten. Dat gets-pas-dingen-done.
  Zie bijvoorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=XpjhxDGGyfs

 • suzanne1
  Posted 18/01/2010 10:38 pm 0Likes

  typingmaster is inderdaad een goed programma! analyseert je typvaardigheid constant terwijl je mailtjes, wordbestanden,… typt, en geregeld komt er een schempje op ’tijd om te oefenen’ met dan oefeningen speciaal aangepast aan jouw moeilijkheden, neem er zeker de protrainer bij
  is niet puur typ-oefeningen maar ook adhv wat spelletjes

 • Egbert Beuker
  Posted 16/01/2010 10:39 pm 0Likes

  Hallo,

  Bedankt voor de feedback op typelesonline, erg leuk en ook nuttig!
  De fout met het “Gerelateerde nieuws” is inmiddels verholpen.

  Wij staan open voor verder verbeteringen en suggesties!

  Veel plezier met oefenen,
  Egbert Beuker

 • Rene
  Posted 16/01/2010 8:46 pm 0Likes

  Wat leuk dat ik deze site tegenkom op lifehacking.nl. Ik ben ook begonnen op deze site en vind het een goede manier om te switchen van drie vingers (halfblind) naar tien vingers blind. De site is gratis en geeft m.i. duidelijke uitleg over hoe je je vingers moet plaatsen. Ik oefen alleen de basisoefeningen, bij de voorbeeldteksten ben ik ook wel eens tegen fouten aangelopen. Soms train ik met een eigen tekst, en dat is wel handig om zo je je eigen jargon aan te leren.

  Ik weet niet hoe de andere sites zijn, ik heb gewoon geen zin om geld uit te geven aan typelessen. Maar als het zou moeten zou ik wel aanschuiven bij de Schoevers dames……. 😉

  Succes met de typelessen. Ik blijf ook oefenen.

 • Richard
  Posted 16/01/2010 12:44 pm 0Likes

  http://www.typingmaster.nl/ Deze software is ideaal daarvoor.

  Samen met de Protrainer wordt je typegedrag bijgehouden in andere programma’s.

  Je krijgt normale lessen maar ook les in je slechte toetsen, hierdoor leer je heel snel beter te worden.

 • hedwig
  Posted 16/01/2010 9:41 am 0Likes

  Ik ben nu een onlinecursus aan het doen bij ticken.nl en dat levert echt meer op dan die gratis cursus. Gewoon omdat je er duidelijke uitleg in korte video’s bij krijgt met welke vinger je een letter typt en dat inoefent. Kost €39.95 en voor €10 koop je een sleeve voor over je toetsenbord zodat je niet kunt spieken ;-0 En nee, ik heb geen aandelen!

 • Bert
  Posted 15/01/2010 5:54 pm 0Likes

  Net zoals Joris heb ik het geleerd op een ouderwetse typemachine onder het toezicht van een strenge juf. Ogen alleen gericht op de tekst die we moesten overtypen en niet zelf nakijken, maar gelijk inleveren. Dan thuis elke dag nog oefeningen maken en de week erop weer naar typeles.

  Maar ondanks dat alles, ben ik hartstikke blijk dat ik op typeles moest van mijn ouders. Waarschijnlijk is blind typen de eerste lifehack die ik heb geleerd en tevens een van de meest belangrijke.

 • Martin Beijer
  Posted 15/01/2010 5:23 pm 0Likes

  Sinds september is http://www.ticken.nl, de internet typecursus online en de klanten zijn zeer enthousiast.
  Weliswaar niet gratis, maar met € 39,95 een fractie van de prijs die anderen partijen durven te rekenen.
  Je kunt er ook jouw typesnelheid in 1 minuut meten: http://www.ticken.nl/Typecursus/Typetest.html.

 • Karlijn
  Posted 15/01/2010 2:38 pm 0Likes

  getfingertips.com is een handige tool om snel woorden te kunnen typen op basis van enkele letters.. vooral handig voor briefaanhef, afsluitingen en andere standaardteksten als routebeschrijvingen.. net gehoord bij de workshop ‘spelen met innovatie’bij alares.nl in den haag.

 • Joris
  Posted 15/01/2010 12:57 pm 0Likes

  Laten we het oude Schoevers in Amsterdam niet vergeten. Daar zat ik als puber tussen heel veel ‘kantoormeisjes’. Een spreekwoordelijke stevige juf (!) sprak de e i o u uit en begeleidde zichzelf met een aanwijsstok die ze ritmisch op de grond liet neerkomen. Typen deed je op een typemachine, tot alle letters er in zaten. Daarna ook vreemde talen en alle lees- en diacritische tekens, hoe je een brief typt en een adres op een envelop. Een hele ervaring!
  Dat was overigens echt blind typen, want je mocht niet naar het papier kijken, geen typex, geen backspace die ook letters weghaalde, geen spellingchecker aan boord, en je moest het ongezien inleveren. Afzien!

 • Oscar
  Posted 15/01/2010 11:41 am 0Likes

  Ik was wat snel, ik bedoelde 10-vingertypen, al ben ik met mijn dire vinger systeem al best snel. Op deze site kan je naast blind leren typen oo ook leren om met 10 vingers te typen

 • Rik
  Posted 15/01/2010 11:00 am 0Likes

  Het nadeel van deze site is dat je, wanneer je een fout maakt, net zolang fouten blijft typen totdat je de juiste letter hebt. Op deze manier lopen de fouten hard op als je niet doorhebt dat je een fout maakt. Verder zijn in de voorbeeldteksten fouten zodat je 20 spaties achter elkaar moet doen. Dit is ook niet echt handig.
  Het zou leuk zijn dat er achteraf een overzicht geplaatst wordt van de fouten die je gemaakt hebt en welke letters je het meest fout typt. Hierdoor zou je aan bepaalde letters kunnen werken.

 • Oscar
  Posted 15/01/2010 10:51 am 0Likes

  Blind type lijkt me ook een enorme verbetering. Zijn hier geen slimme hacks of hulpzame websites voor?

  • silke
   Posted 10/03/2013 4:53 pm 0Likes

   ja die zijn er inderdaad je kan ze op zoeken er zijn er heel veel verschillende bij bij voor beeld ’ticken’ of zo maar zoek het eens op zou ik zeggen

 • Irene Hemelaar
  Posted 15/01/2010 10:05 am 0Likes

  Blind typen is leuk, en als je dit ook nog eens snel kunt, heb je er nog veel meer baat bij. Op mijn 11e jaar (29 jaar geleden) haalde ik op de loodzware Scheidegger typmachine mijn diploma met 233 aanslagen per minuut. Toen ik naar een computer overstapte, liep het aantal aanslagen per minuut op tot 450. Het voordeel van blind en snel typen is dat je niet meer na hoeft te denken over de tekst die je typt, maar ondertussen gewoon een gesprek met iemand kunt voeren over een ander onderwerp. De tekst gaat als het ware rechtstreeks via je je ogen naar je vingers. Ik heb vooral baat gehad bij het nauwkeurig notuleren van overleggen. Ik typ letterlijk mee.

  En dat scheelt heel veel tijd 🙂

  En nee, ik heb geen banden met NTI of Scheidegger, maar dit leek me wel een handige: http://www.nti.nl/beroeps–en-vakopleidingen/ict-opleidingen/blind-typen.aspx

Comments are closed.