Wat is Blue Monday eigenlijk?

Blue Monday is een jaarlijks terugkerende rotdag. Tenminste, als je de media en bedrijven mag geloven. Maar wat is Blue Monday eigenlijk? En waar komt het vandaan? We geven alvast een hint: marketing.

Wat is Blue Monday

De jaarlijkse Blue Monday markeert de dag dat de routine van alledag weer is begonnen. Blue Monday is jaarlijks de maandag van de laatste volle week van januari. In 2020 is dat dus 20 januari. Volgens de bedenker (de Britse psycholoog Cliff Arnall) is dit de dag dat de feestdagen uit het geheugen zijn verdwenen en toekomstige vakanties nog ver weg lijken. Veel bedrijven grijpen deze dag dan ook aan om allerlei aanbiedingen naar je hoofd te slingeren om je zogenaamd weer op te beuren.

Het is niet zo gek dat dit gebeurt, aangezien Blue Monday is bedacht in samenwerking met Sky Travel, een vliegtuigmaatschappij. En zo’n bedrijf is er natuurlijk alles aan gelegen om in deze donkere winterdagen reisjes naar de zon te slijten. Een strategie waar de laatste jaren steeds meer sportscholen, zonnestudio’s en kruidenoliesmeerselwinkelketens op inspringen.

Tussen je oren

De marketingmedewerkers van de vliegtuigmaatschappij vonden deze verzonnen dip na de feestdagen in januari een mooi moment om allerlei vakantieaanbiedingen naar buiten te brengen, waardoor mensen iets hadden om naar uit te kijken. En het werkt ook nog. Daardoor stunten vrij veel vakantieaanbieders en andere bedrijven tijdens Blue Monday met leuke aanbiedingen, terwijl ze tegelijkertijd flink hun best doen om je te overtuigen van het idee dat vandaag de meest druiligere dag van het jaar is.

Blue Monday zit natuurlijk gewoon tussen je oren. Veel wetenschappers doen deze maandag dan ook af als pseudopsychologie zonder enige basis. Dé tip om door deze blauwe maandag te komen is dan ook simpel: laat je gewoon niet beïnvloeden door iedereen die vandaag tegen je schreeuw dat het een ellendige dag is, en dat je vooral spulletjes moet kopen om je beter te voelen. Vandaag is helemaal geen rotdag!

Het is hooguit een beetje koud. En nat. En donker…

Tell Us What You Think
4Te gek7Leuk0Serieus?0Meh...2Stom

About Author

2 Comments

  • Sietse
    Posted 22/01/2018 3:43 pm 0Likes

    Amerikaans marketingverhaal dus? Net als black friday? Haloween? Etc?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]