Schakel je externe toetsenbord en trackpad snel uit en aan

BKM_thumbNaast mijn Macbook Air maak ik geregeld gebruik van een bluetooth keyboard en trackpad. Twee fijne aanvullingen als ik onderweg ben en ergens wat langer aan het wil en weet dat ik veel ga schrijven. Mijn Macbook zet ik dan op mijn bouwpakket-verhoging en ik kan aan de slag. Tenminste, nadat ik op de verhoogde Macbook Air naar rechtsboven was gemuist om Bluetooth weer aan te zetten zodat mijn toetsenbord en trackpad verbinding kunnen maken.
Zo nu en dan liggen keyboard en trackpad op mijn bureau, iemand uit het gezin legt er per abuis post op of iets anders en ineens begint op mijn laptop de cursor een eigen leven te leiden.
Dus ik wilde een manier om snel en eenvoudig bluetooth aan en uit te zetten via een sneltoets.

Daar komt Keyboard Maestro (KM) om de hoek. KM is een zwitsers zakmes voor toetscombinaties en scripts via je toetsenbord. Met KM kun je marco’s maken om door middel van een actie op je Mac iets te laten gebeuren. Die actie kan een toetscombinatie zijn, maar net zo goed een specifiek tijdstip, een applicatie die start of een USB apparaat wat je inplugt. Met Keyboard Maestro en een klein programma genaamd blueutil kon ik mijn eigen bluetooth-schakelaar maken.

Installatie Blueutil

Het kleine en gratis programma blueutil is een commandline voorziening om je bluetooth aan en uit te zetten. Download het bestand en open het .dmg bestand. Dubbelklik op het install-icoon. Terminal opent en vraagt om je administrator wachtwoord. Hierna wordt het programma in usr/local/bin geplaatst en ben je klaar. Je kunt in Terminal even testen of blueutil werkt met het commando blueutil status. Als alles goed gaat krijg je de correcte status van je Bluetooth (on of off) terug.

Applescript in Keyboard Maestro

Vervolgens ga je naar Keyboard Maestro en maak je een nieuwe Macro. Deze noem je Bluetooth Switcher en je triggert hem met een toetscombinatie. Deze kun je zelf kiezen, ik kies voor ⌃⌥⌘B.
Nu voeg je een actie toe. Kies voor “Execute Applescript”, zet de opties op “Execute text script” en “ignore results” en plaats het volgende script:

En dat is alles. Nu kun je je nieuwe script testen met de sneltoets om te zien of je externe apparaten automatisch worden aangesloten als je Bluetooth aangaat.

Nawoord

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en ik verwacht dat er meer manieren zijn om dit probleem op te lossen. Bijvoorbeeld zonder gebruik te maken van Keyboard Maestro, maar alleen met een script wat je aan een toetscombinatie verbindt. Ik zie jullie alternatieve oplossingen graag in de reacties!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Niels Gouman
  Posted 06/09/2013 10:45 am 0Likes

  Ik heb iets soortgelijks gefixt met ControlPlane. Als hij ziet dat ik mijn externe monitor heb aangesloten, dan ben ik thuis, en wil ik dus ook m’n externe bluetooth trackpad gebruiken, dus zet hij m’n bluetooth aan (en wifi uit, want er zit een kabeltje in die monitor). Als ik externe monitor afkoppel, ben ik ergens anders, dus zet hij bluetooth weer uit.

  • Frank Meeuwsen
   Posted 06/09/2013 10:51 am 0Likes

   Nice. Jij werkt altijd op dezelfde plek in huis? Ik wil nog wel eens verhuizen van bureau naar eettafel. Als ik zeker weet altijd een vaste plek te hebben (en externe monitor…) dan zou ik het inderdaad op een soortgelijke wijze doen.

Comments are closed.