Boek: Slimmer werken vanaf nu!

Schermafbeelding 2009-12-02 om 2 dec 2009    11.32.54

Slimmer werken vanaf nu! Meer doen in minder tijd, met meer aandacht en plezier geschreven door Anja Wassenaar (A.W. Bruna)

Slimmer werken vanaf nu! is een heldere uiteenzetting over allerlei aspecten van slimmer werken: de noodzaak ervan, stappen in slimmer werken, opdrachten om slimmer te werken en instructies voor concrete toepassing. Het is als inleiding op slimmer werken te lezen maar de hoofdstukken kunnen ook afzonderlijke gelezen worden. Daarmee is er nu een boek dat gezien kan worden als een handleiding voor slimmer werken.

Slimmer werken vanaf nu! richt zich op de individuele kenniswerkers. Die wordt dan ook rechtstreeks aangesproken en bevraagd. Voor teams of leidinggevenden geeft het ook stof tot nadenken (elkaar storen, mailetiquette, kennis delen) maar de adviezen zijn eerst en vooral bedoeld om kenniswerkers meer waarde toe te laten voegen.

Het boek komt op een prima moment: de decembermaand, waarin wat meer vrije tijd, reflectie, terug- en vooruitkijken meer aandacht krijgen. Slimmer werken vanaf nu! past prima bij dat soort overwegingen. Daarnaast is het erg geschikt om cadeau te doen, door vorm en inhoud.

Meer over het boek

Het boek is makkelijk leesbaar: geen jargon, geen incrowd humor, geen voorkennis nodig. De toon is soms persoonlijk, de aanspreking direct. De ruimte voor quotes, foto’s en illustraties van o.a. Danja Schaap maken het een opvallend boek.

De aftrap geeft beknopt weer wat de wezenlijke issues zijn voor de kenniswerker: aandacht, waarde, waardering. Op veel andere plaatsen wordt je als lezer aangespoord vooral uit de groef te komen: wees eigenaar van je werk, verander dat wat niet werkt, sta stil bij je werk, leer van wat je leert, deel, ontmoet mensen …

Het boek is een mix van reading to learn en reading to do. Je leert van de hoofdstukken over bijvoorbeeld aandacht en plannen maken. Je kunt aan de slag met hoofdstukken over mailregels, mailmappen en rss. De eerste hoofdstukken lezen als een werkboek, waarbij een inzicht wordt verwerkt in een opdracht. Later ontbreken die opdrachten bij de meer beschouwende blokken (bijvoorbeeld bij Hoe begin je je werkdag en is je werk wel leuk?). De aansporing erover na te denken, is prikkelend en met een denkopdracht is een aantal lezers wellicht nog geholpen.<IMG>lijstje

De hoofdstukken kennen een GTD’achtige lijn: van context, via rollen, werkstromen en taken naar plannen en doen. De samenhang is niet in een model of hoofdstuknummering uitgewerkt.

Kortom, een mooi, helder boek met een veelheid aan inzichten, tips en adviezen die je op weg helpen met slimmer werken of die weg nog concreter uitstippelen.

Persoonlijk vind ik de verhalen van de slimmerwerkencoach, de ontmoetingen met mensen en de foto’s daarvan (bonnetjes, laptops op de stamtafel) een menselijke tegenhanger, die wat mij betreft een vervolg vraagt. Dus AW Bruna zorg dat er voor de zomer het rijk geïllustreerde en breed opgezette vakantiedoe-boek Slimmer werken met Anja is 😉

Je kunt het boek hier bestellen bij de lifehackingshop.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • arjan broere
  Posted 14/12/2009 10:12 pm 0Likes

  @Jens Wat ik er van vind, staat er. Hoor graag als je iets mist of tot een ander oordeel komt.

 • Jens Swelson
  Posted 14/12/2009 3:20 am 0Likes

  Hoe betrouwbaar is deze review, als Lifehacking.nl het boek zelf verkoopt?

Comments are closed.