Boekrecensie over: “Slaap je Slim!”; door Guus Pijpers

Slaap je Slim! BoekcoverAfgelopen dagen hebben jullie al meerdere video’s kunnen bekijken over de tips van Lifehacking auteur Guus Pijpers om je slim te slapen. Als klap op de vuurpijl, zo vlak voor oud en nieuw, dan ook nog een recensie over zijn boek “Slaap je slim.”

“Slaap je Slim!” is geen echt leesboek wat je van A-Z uitleest. Het leest lekker, in makkelijke taal en overzichtelijke stukjes en het staat vol met tips. Tips waar je iets mee wilt DOEN. Dus het hele boek in een ruk uitlezen is, mijn inziens, niet de beste manier om met dit boek om te gaan.

Waar gaat “Slaap je slim!” over?

Het boek maakt je bewust van de werking van je hersenen. En dat is best handige kennis voor kenniswerkers. Het boek begint met een makkelijk toegankelijk kennisdeel over geheugen, herinneringen, informatieverwerking etc. Geen diepgaande neurologische wetenschappelijke taal. Gewoon luchtig, met goede voorbeelden en grappige weetjes. Als je je nog nooit hebt verdiept in dit soort onderwerpen denk ik dat dit echt te gekke basiskennis is wat je echt gaat helpen om meer te begrijpen waarom je denkt zoals je denkt en waarom je weet wat je weet.

Voor mij, en ik vermoed voor meerdere lifehackers, is het eerste deel echt basic. Goed en leuk om weer eens door te nemen, maar weinig schokkende perspectief wijzigingen die ons leven op de kop zetten. Maar niet getreurd ook voor diehard lifehackers komt er een deel waar je echt goede praktische tips uit kan halen.

Na het kennisdeel waarin de basiskennis over geheugen, herinneringen en informatieverwerking wordt neergezet gaan we namelijk over op het actiedeel!

Ook het actiedeel is lekker overzichtelijk. Elk subhoofdstukje bevat korte stukjes kennis en informatie en bevat Concrete Acties en Tips. Door de koppeling tussen kennis, acties en goede voorbeelden blijft de info goed plakken en ik merkte dat ik mezelf na het lezen af en toe “betrapte” op het onhandig aanpakken van situaties. Het boek heeft dus echt iets gedaan met mijn (bewuste) omgang met informatie en de inzet van m’n hersenen. Volgens mij doe je het dan goed 🙂 Om je een beeld te geven van de inhoud van het actiedeel, hieronder even een lijstje.

Mijn persoonlijke top 5:

  1. Wanneer ga je je intuitie wel en niet bewust gebruiken?
  2. Bij stress: neem de tijd om na te denken!
  3. Besteed veel aandacht aan de inhoudsopgave van boeken zodat je makkelijker kennis kadert
  4. Speel met je spanningsboog en leer lummelen
  5. Snoei in je informatie

Natuurlijk vond ik ook in dit deel wel een aantal open deuren. Ik weet heus wel dat ontbijten belangrijk is en ik weet ook wel waarom een groot en divers netwerk handig is. Maar juist door de opbouw en duidelijke taal weet je heel makkelijk welke stukken voor jou wel en niet relevant zijn.

De gebruiksaanwijzing voor lezers

Juist omdat ik het geen van A-Z leesboek vind, heb ik nagedacht over het handig lezen van dit boek. Natuurlijk is dit een beetje afhankelijk van je “lifehacking”niveau. Als je je net aan het verdiepen bent in slimmer werken en leven, dan denk ik dat het handig is om toch eerst eens goed het boek door te bladeren en alle voor jou relevante stukken goed te lezen.

Maar als je al een Ware David Allen, Gina Trapani, Ron Hale-Evans of Steven Covey bent, is even vluchtig bladeren misschien wel voldoende.

Vervolgens zou ik “Slaap je Slim!” gebruiken als “handig-naslagwerk-bij-stress”. Dus elke keer als je even overweldigd wordt door alle kennis, gedoe, dingen-waar-je-iets-mee-wilt in je leven, dan zou ik even lekker m’n schoenen uitschoppen, m’n benen op tafel leggen en een paar stukjes lezen uit “Slaap je slim!”. Het zal zeker helpen met relativeren. En je kan ook nog gelijk de acties inzetten om handiger en relaxter om te gaan met je stressvolle situatie.

Kortom echt een handig en nice-to-have boek voor op je kantoor of in je eigen boekenkast. En helemaal voor lifehacking starters echt een aanrader! En mocht je nu echt niet meer kunnen wachten en ‘m NU willen kopen dan kan dat natuurlijk in onze Lifehackingshop!

Slaap Zacht…


Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]