Boekrecensie: Presenteren met Prezi

Het boek Presenteren met Prezi van Hedwyg van Groenendaal is uit. Een frisse handleiding bij de krachtige presentatietool Prezi. Het boek bespreekt wat Prezi is, dat wat het anders maakt en geeft stap-voor-stap een uitleg bij het maken van een Prezi. En het boek is actueel, want zelfs de onlangs toegevoegde samenwerkfunctie is in het boek opgenomen.

Het boek is rijk geïllustreerd, zodat dat wat óver Prezi’s en presenteren geschreven wordt ook te zien is. Daarnaast komt een aantal sprekers, ontwerpers aan het woord over Prezi, zodat je meer dan één kijk op de presentatietool te lezen krijgt.

Het boek begint met de kracht van Prezi:

  • het oneindige canvas geeft alle ruimte om te werken en objecten te plaatsen
  • in- en uitzoomen maakt het mogelijk belang aan te geven
  • de bewerktool (transformatie zebra) is erg slim: één knop met drie functies.

Door het oneindige canvas kan de presentatie als een mindmap opgezet worden, waar je vrij doorheen beweegt of een pad in maakt dat je stap-voor-stap volgt. Of beide opties, natuurlijk. Voor wie bekend is met mindmapping is dit logisch. Voor degene die nog nooit een mindmap heeft gemaakt, is de uitleg wellicht wat summier.

Een verrijking van het boek zijn de verwijzingen naar goede presentaties met Prezi’s (bijvoorbeeld die van James Geary op TED) en markante Prezi’s, zoals Singing Bridges.

Het boek helpt concreet met het maken van een Prezi door een stappenplan aan te bieden en zeven geheimen voor een goede Prezi. Niet meer geheim maar essentieel is de waarschuwing niet teveel kiep-kantel-zoef effecten op te nemen, vanwege dreigende zeeziekte.

Alle functies van Prezi worden één-voor-één besproken. Dat hoofdstuk is het best te ‘lezen’ met een open Prezi voor je, zodat je meteen alles kunt ervaren.

Het boek is wat divers in uitleg. Over presenteren vind je waardevolle tips en verwijzingen (bijvoorbeeld over design: Presentation Zen) maar dat deel is wat beknopt. Zeker als je het vergelijkt met de uitgebreide toelichting op bestandsformaten die te importeren zijn in Prezi. (Nog) Meer tips voor toepassingen in de vorm van wat casussen en voorbeelden zou interessant zijn: hoe gebruiken instructeurs, coaches, keynoters, facilitatoren het? wat doen ze al pratend en wanneer gaat het scherm aan? Wat zijn de voordelen van Prezi als je met een smartboard of touchscreen presenteert? Die voorbeelden vind je natuurlijk ook op het blog van Prezi of de Learn-sectie. En de site bij het boek Presenteren met Prezi bevat achtergronden.

Kortom, het is een mooi en handig boek over Prezi.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • henri achterkamp
    Posted 05/10/2010 1:24 pm 0Likes

    Ik heb het boek onlangs ontvangen. Ik ben nog relatief onbekend met Prezi. De 1e hoofdstukken doorgelezen kom je er duidelijk achter wat de filosofie achter Prezi is. Door dit te weten, ga je ook al anders te werk. Prezi en mindmappen; die combinatie had ik niet gelegd. Toch blijkt het heel goed te kunnen. Prachtig!
    De ander hoofdstukken geven duidelijke uitleg over hoe Prezi werkt. Heel verhelderend en prettig leesbaar geschreven.
    Aanrader!

  • arjan broere
    Posted 04/10/2010 3:40 pm 0Likes

    @Bas, ik kan me voorstellen dat als je de Prezi bedient voor een gehoor en er interactie is dat dan het tempo lager ligt. In alle gevallen is objecten niet te ver uit elkaar, maat houden met grootte verschillen en enigszins functioneel objecten draaien wijs.

  • Bas van de Haterd
    Posted 04/10/2010 10:27 am 0Likes

    Leuk dat er nu een boek over is. Wat ik me afvraag, ingaande op één opmerking. niet te veel kiep en kanteleffecten wegens dreigende zeeziekte. Is dat eigenlijk niet enkel voor de prezi’s die je dus live zet? Ik hoor het argument vaker, maar nooit uit te zaal. Immers ga je daar een stuk rustiger door een prezi heen. Dus volgens mij is het meer: waar maak je het voor of die opmerking relevant is. Of is ook bij dergelijke zaken ind e zaal een probleem?

Comments are closed.