Boodschappenplattegrond

Een gastbijdrage van: Taco Jan Osinga.

Beleef je net als mij geen plezier aan het doen van de boodschappen? Doe je al jaren boodschappen in dezelfde winkel en weet je waar alles staat? Dan zou je je lijstjes ook anders kunnen maken.

Voorheen maakte ik altijd de bekende opsommende lijstjes voor de boodschappen. Ik begon altijd in mijn hoofd bij de eerste afdeling die ik in de winkel tegenkom: groente en fruit. Daarna het brood en daarna het vlees. Dat gaat werken, totdat je halverwege bedenkt dat je voor de macaroni nog een groentepakket nodig hebt. Gevolg is dat je lijst niet meer op pak-volgorde ligt en dat je in de winkel bij elke afdeling je volledige lijst moet doornemen om te controleren of je op die plek alles hebt.

Vorige zomer heb ik een andere tactiek bedacht, namelijk een boodschappenplattegrond. Voor ik een lijstje maak,  schets ik eerst een ruwe plattegrond van de winkel. Daarna vul ik mijn boodschappenlijstje in op die plattegrond. Het maakt nu niet meer uit op welk moment ik bedenk wat ik nodig heb.

boodschappenlijst.jpg

Met deze opzet kan ik een stuk sneller door de winkel heen. De enige oponthoud zijn nu de tragere mensen voor me. Maar bij rustig ‘verkeer’ kan ik met een stevige pas binnen 10 minuten met de weekendboodschappen bij de kassa staan.

Bijkomend voordeel van deze plattegrondmethode is dat ik die beter onthoud dan een lijstje. Ik kan vrijwel de hele winkel doorlopen, zonder op het lijstje te kijken en wel alles goed meenemen. Misschien komt dat wel omdat ik bij het maken van het lijstje nu niet alleen mijn linker, maar ook mijn rechter hersenhelft gebruik (zie ook deze post van Gerben Wiersma). Deze blogpost is gebaseerd  op mijn eerdere post “Doing groceries: an inconvenient necessity

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

  • Svet
    Posted 08/07/2008 4:39 pm 0Likes

    Voor grote boodschappen gebruik ik al jaren een in Excel zelf ingetikte boodschappenlijstje: 4 lijstjes op A4 goed voor 4 weken boodschappen doen 🙂 Ook volgens methode “dingen die vlak bij elkaar staan, bij elkaar op het lijstje” zoals Anouk reeds schreef. Voordeel: mijn man of kids kunnen voor mij de boodschappen doen als het nodig is want alles op het lijstje is leesbaar en in de winkel goed te vinden!

  • Sypie
    Posted 07/07/2008 5:17 pm 0Likes

    Wij nemen in de supermakrt, waar we altijd onze inkopen doen, altijd dezelfde route. Vaak hebben we dezelfde producten die we iedere keer weer kopen. Op deze manier zien we steeds zaken die we moeten hebben of die we juist nog wel hebben staan. In de meeste gevallen staan we in 10 minuten weer bij de kassa.

    Eerder deden we boodschappen bij een AH XL. Leuke winkel, gigantisch assortiment maar je bent een uur onderweg. De keuze is teveel en je koopt zaken die je aan het einde van de week weg kunt smijten omdat ze niet meer goed zijn. Nu overkomt ons dat niet meer.

  • Anouk
    Posted 07/07/2008 4:25 pm 0Likes

    Ik zet op m’n lijstje altijd de dingen die vlak bij elkaar staan, bij elkaar op het lijstje. Streep er tussen, volgende categorie. Zo staan de melk en de yoghurt en het “toetje” bij elkaar, de ciabatta en het halve brood, de druiven en de sla en de aardbeien, alles uit de diepvries… Nou ja, ga zo maar door. Ik pak de hele “categorie” zodra ik één ding uit de categorie tegen kom en het gebeurt me maar zelden dat ik iets vergeet: als ik de aardbeien heb, betekent dat automatisch dat ik de druiven en de sla ook heb. Ook scheelt het me zoeken: geen situaties als “de aardbeien heb ik, maar er stond toch nog meer fruit op het lijstje?”

  • Christian
    Posted 07/07/2008 12:39 pm 0Likes

    Ook handig is een winkel die een plattegrond op internet heeft staan zoals de AH bij mij in de buurt: http://www.autorama.nl/?uid=9b3c1a28-3406-4afa-a3ac-cb043697eaf0

  • Camiel
    Posted 07/07/2008 11:25 am 0Likes

    Zelf gebruik ik Handyshopper (http://home.comcast.net/~chrisant/hs3/hs3.htm) op mijn windows-mobile-telefoontje. Erg makkelijk: alle producten die je ooit hebt toegevoegd aan een boodschappenlijst onthoud hij, en op een gegeven moment (als er veel producten instaan) is een nieuw lijstje maken een kwestie van artikelen selecteren die je al eerder gekocht hebt. Het leuke is dat je ook categorieen kan toevoegen, en daarom kan sorteren. Deze categorieen geef ik een nummer-prefix afhankelijk van de positie op mijn “supermarktroute” (01 Groenten, 05 Brood, 10 Vleeswaren, etc), en hier sorteer ik mijn lijstje op. Zo kan ik telkens het bovenste item van mijn lijstje pakken, aantappen (waardoor hij naar onder in de lijst verhuist), en verder lopen…

  • Matthijs Roumen
    Posted 07/07/2008 10:16 am 0Likes

    Ik denk inderdaad dat het bij een klein lijstje (5 tot 10 items) een beetje overbodig is. Bij boodschappen voor een hele week kan het goed de uitkomst bieden. Leuke hack Taco!

  • Spekko
    Posted 07/07/2008 10:08 am 0Likes

    Lijkt mij wat overdreven: als ik een lijstje maak, ga ik inderdaad ook in m’n hoofd de verschillende afdelingen na, maar wanneer ik later iets bedenk wat ik eerder in de winkel tegenkom, schrijf ik dat gewoon rechts naast de bestaande groenten (in dit geval).

    Nou doet mijn vrouw vaak de grotere boodschappen begin van de week, en ik de noodzakelijke dingen om het weekend door te komen, dus dat kan schelen 🙂

Comments are closed.