Books: opensource catalogus voor je boeken

[Mac only] Op Lifehacker kwam ik een artikel tegen over Books. Aangezien mijn trial-periode van Delicious Bookshelf is verlopen, is het tijd voor iets nieuws.  Books is freeware en ook nog eens opensource, en hierdoor een goed alternatief.

Mindmaps

Een mogelijkheid waar ik enthousiast over ben is het koppelen van bestanden aan je boeken. Als mindmapper is het handig om je tekening in te scannen en deze vervolgens centraal te bewaren op je Mac. Waar beter dan op een plek waar je het direct weer terug kan vinden. Natuurlijk kun je ook de PDF versie van je boek koppelen. Bijvoorbeeld: het lifehacking eBook!screenshot books (from lifehacker.com)

UDI /Extended Info

Oftewel User Defined Information, ik gebruik dit gedeelte om mijn favoriete quotes uit het boek te bewaren. Quotes laten zich namelijk erg lastig vastleggen in mijn mindmaps, maar zijn essentieel om de kern van het boek over te brengen. Taggen hoort echt bij het web 2.0 gedachtegoed en Books geeft de mogelijkheid om smart folders te maken.  Zo heb ik een smartfolder met mijn programmeerboeken(tag: programming) en een smartfolder met mijn NLP boeken(tag: nlp).  Taggen maakt het indelen van die folders een stuk logischer en minder statisch, immers een boek over NLP  kan ook nog voorkomen in mijn creativiteitsfolder. Een doorgewinterde macgebruiker hoef ik dit uiteraard niet te vertellen.

Import/Export

Een handige tool die Delicious Bookshelf ook heeft is de mogelijkheid om het ISBN nummer in te scannen mbv je iSight of webcam. Daarna kun je met een druk op de QuickFill knop alle informatie van Amazon.com of ISBNdb.com importeren naar je eigen database.  Een Nederlandse boeken feed ontbreekt nog. Je kunt je boeken ook exporteren naar bijvoorbeeld iPhoto of naar het web. Hij maakt dan een flashpagina van je boeken mbv fotos van het kaft.

Reviews

Je kunt je boeken voorzien van reviews.  Je kunt hier uiteraard ook aangeven welke hoofdstukken relevant zijn. Een rating van het boek is mogelijk met behulp van sterren.

Uitlenen

Als je je boeken vaak uitleent en niet meer weet aan wie, dan is dit tabblad een aardige manier om je boeken in de gaten te houden.

Conclusie

Als docent wil ik graag goede adviezen geven over boeken die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de studenten, met Books kan ik ze direct informeren over boeken die ik gelezen heb en de kern van het boek navertellen met behulp van quotes en de gemaakte mindmap.

Download: Books for MacOs Of Take the Books Tour on FlickR

Bron: Lifehacker

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • Brandon Rockers
    Posted 18/10/2010 12:45 pm 0Likes

    Useful info. Very helpful, I look forward to reading more of your posts.

  • Hugo
    Posted 05/03/2009 11:31 am 0Likes

    het gaat dus om software die lokaal kunt gebruiken,
    lijkt mij handiger als die online toepassingen, die zo te zien niet de functionaliteit hebben van de software in dit artikel.
    Helaas heb ik geen mac, ik zou het op mijn pc wel willen gebruiken voor mijn verzameling.

  • Jeroen Clemens
    Posted 16/10/2008 11:47 pm 0Likes

    Waarom is dat beter? LibraryThing is ook gratis of voor een levenslang abonnement $25.-, wat bijna gratis is.

  • Andros
    Posted 12/10/2008 3:10 pm 0Likes

    Of nog beter, kies een online (platform onafhankelijke) oplossing zoals:

    aNobii: http://www.anobii.com

    of

    Wajapi: http://www.wajapi.com

  • Jeroen Clemens
    Posted 12/10/2008 2:03 pm 0Likes

    sorry, typefout: LibraryThing

  • Jeroen Clemens
    Posted 12/10/2008 2:02 pm 0Likes

    gebruik LibreryThing, zie LibreryThing.nl of LibreryThing.com

Comments are closed.