Boomerang, de oplossing voor een volle GMail inbox

Je kent het wel, zo’n dag waarin je mailbox niet tot een einde lijkt te komen, waarin elke GTD systematiek je in de steek laat, je todo lijsten uitpuilen en de mail maar binnen blijft komen.

We kennen allemaal de “regeltjes”, maar soms is dat niet genoeg. Dan moet er een tool komen die jou in staat stelt je mailbox net wat makkelijker te managen. Boomerang is er zo één.

Boomerang is een plugin voor GMail die zichzelf in je Chrome en Firefox nestelt en zich alleen op de plek daarvoor bestemd (in Gmail) zelf tevoorschijn laat komen. Boomerang stelt je in staat jouw mailbox weer “te managen” door de volgende mogelijkheden te bieden:

1. Mails op een later moment terug in je inbox laten komen

Deze functionaliteit is krachtiger dan je denkt. Met behulp van GMail snelkoppelingen én boomerang werk je echt snel door je mailbox heen.

2. Mails op een later moment versturen

Voor de “echte lifehackers” wellicht niet te versmaden, maar soms wil je gewoon een mail op een later moment versturen, maar al wel vast ingepland hebben. Die ziekmelding naar je baas bijvoorbeeld, als jij al ergens op het strand zit. De boeken van Timothy Ferris komen hierbij ook erg van pas…

3. Een “waiting for” mogelijkheid

Wat mij erg irriteert aan mails is de “verplichting” om te checken voor een follow up. Toodledo is mijn “weapon of choice” als het om GTD systemen gaat, echter zorgt Boomerang nu voor mijn “first line of defense” als het om opvolging gaat. Ideaal voor chaoten; Boomerang stelt je namelijk in staat om bij het verzenden van een mail, aan te vinken of je, in het geval er geen reactie volgt, de mail terug wil laten komen in je inbox.

Boomerang verzorgt hiermee een bijzonder prettige rol binnen mijn verwerking van de mailbox. Hoe dat praktisch in z’n werk gaat laat onderstaande screencast nog beter zien.

Heb jij nog suggesties voor toevoegingen aan mijn Gmail, GTD of screencast lijst? Wat vind je van de huidige vorm en uitleg? Ik ben benieuwd!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

13 Comments

 • Ruben
  Posted 11/09/2011 11:19 pm 0Likes

  @Kees, dank. Mooi programma.

 • Kees Romkes
  Posted 07/09/2011 11:54 am 0Likes

  @Niels: Dat is ook precies waar het mij om gaat, maar soms heb je nu eenmaal van dat soort momenten. Mensen die GTD, of hun inbox, tot een meesterwerk van geautomatiseerde, actie gerichte, meest optimale vorm van kunst hebben verheven, missen het punt wat mij betreft. Ik heb nu eenmaal hekel aan dat mailtje van mijn ex, schoonmoeder of zeurende collega. Die moet nou eenmaal soms een weekje wachten…

 • Niels Gouman
  Posted 07/09/2011 9:50 am 0Likes

  Ik zie eigenlijk vooral nadelen aan Boomerang. Sterker nog ik vind het zelfs een beetje het tegenovergestelde van een Lifehack. Er vanuit gaande dat een lifehack ervoor zou zorgen dat je minder werk hoeft te doen. Slimmer Werken (synoniem voor lifehacking) gaat voor mij om het zorgen dat je dingen nooit 2x hoeft te doen.

  Zoals ik het nu heb begrepen: Stel je hebt een mailtje waar je nu geen zin in hebt, of geen beslissing over wil nemen, dan druk je gewoon op Boomerang en krijg je het een dag of een week later opnieuw in je mailbox. Dit is simpelweg het verleggen van je probleem, nu geen zin in dus ik val mezelf over een week wel nog een keer lastig. Met als gevolg dat je 2 in plaats van 1x de mail ontvangt leest en een poging doet tot beslissing nemen.

  Het enige nuttige scenario dat ik kan bedenken is als je een actie in de mail krijg waar je nu nog niets mee kan omdat je nog op iemand anders wacht die pas over een paar dagen klaar is mijn zijn deel, maar dat kan je natuurlijk ook prima kwijt in je GTD systeem..

 • Kees Romkes
  Posted 06/09/2011 10:19 pm 0Likes

  @Ruben: Dat doe ik met screenflow, alweer een tijdje. Staan er velen van in mijn youtube kanaal 🙂

  @Karin: Onderwerp voor een nieuwe screencast? Op lifehacking wordt al vaker textexpander (http://krcc.nl/pQaI0Q) genoemd als oplossing voor dit soort zaken. Misschien goed om dat toch even met een kleine screencast toe te lichten, je kan er namelijk erg veel mooie (en efficiënte) zaken mee inrichten!

  Ik merk overigens dat Boomerang dus best wat vraagtekens oproept. De prijs schrikt mij in ieder geval niet af, daarvoor biedt het flink wat functionaliteit. “Mooi” is echter anders, dat ben ik met jullie eens. Maar ja, de alternatieven?

 • Karin Sanders
  Posted 06/09/2011 8:24 pm 0Likes

  Super handig weet je ook of er een versie komt die met Safari werkt?

  Verder zag ik in je videoboodschap dat jij met”auto correctie” (juiste term?) werkt. Bijvoorbeeld “mvg” wordt “met vriendelijke groeten”. Kun je uitleggen hoe je dit kan instellen?

 • Ruben
  Posted 06/09/2011 3:12 pm 0Likes

  Tja, deze tool helpt je om geen beslissing te nemen over de mails in je inbox. Dit heeft niet mijn voorkeur.

  Uiteraard wel super dat je het verzenden van een mail kunt uitstellen.

  @Kees, met welke tool maak je deze handige filmpjes?

 • André
  Posted 06/09/2011 12:40 pm 0Likes

  Mooie tip! Nu nog even wachten op de Thunderbird plugin, want ik haal mijn “GMails” in dat programma binnen.

 • Frank
  Posted 06/09/2011 12:33 pm 0Likes

  Ik gebruik deze tool al weer een tijdje.
  Deze week krijg ik alleen steeds meldingen, namelijk dat ik deze maand al meer dan 10 emails heb ‘geboomerangd’ en of ik dus alsjeblieft geen betaalde versie wil nemen…..
  Erg irritant. Een mogelijk alternatief is ‘followupthen.com’, dat werkt ook voor andere emailsystemen.
  Kennen jullie nog andere alternatieven?

 • Lex Sijtsma
  Posted 06/09/2011 12:25 pm 0Likes

  Aardige tool, maar ik wil toch even wijzen op mogelijke beveiligingsissues. Om te kunnen werken met Boomerang moet je de app toegang geven tot je Gmail mailbox. Wil je dat wel? Wie geef je hiermee toegang tot je mailbox?
  Voor mij reden om het niet te installeren.
  Dikke kans dat er niets aan de hand is. Maar ik ben ben wel voorzichtiger geworden met het geven van toegang aan jan-en-alleman tot mijn data. Er hoeft niet eens sprake te zijn van kwade wil, ook amateurisme kan je grote schade berokkenen. Mijn advies: check eerst grondig met wie je te maken hebt, voordat je je data ter beschikking stelt.

 • Richard Hinkamp
  Posted 06/09/2011 12:20 pm 0Likes

  Nuttige tip! Misschien handig om een link naar de Boomerang addons toe te voegen (http://www.boomeranggmail.com/)?

 • Jan Wolsheimer
  Posted 06/09/2011 10:21 am 0Likes

  Werkt in Chrome niet bij ‘non-English’ clients. Is daar een oplossing voor?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]