Bound Custom Journal: Stel zelf je notitieboek samen [Review]

In een eerder artikel schreef ik al over de Bound Custom Journal, een veelbelovend project op Kickstarter. De Bound Custom Journal is een notitieboek die je zelf in elkaar zet. Jij beslist wat voor pagina’s erin komen. Het project is door genoeg mensen gesteund om te realiseren, mede dankzij jullie. De makers van de Bound Custom Journal zijn zo aardig om mij een boekje op te sturen voor een review op Lifehacking.

De Journal die ze hebben gemaakt is beschikbaar in drie verschillende types. Een kleine en goedkope variant($10) met 48 pagina’s, een normale variant($35) met semi-harde kaft en 140 pagina’s en een dure($50) met een leren kaft. Ik mocht de normale variant testen. Deze komt in 5  kleuren waarbij ik voor een blauwe heb gekozen.

De eerste stap in het maken van je eigen bound Custom Journal is het samenstellen van de inhoud, want dat maakt het boekje uniek. Op de site kan je de verschilende soorten pagina’s kiezen. Dit gaat van iPhone’s om apps in te ontwerpen tot kaarten van verschillende Amerikaanse steden tot kaarten om Yahtzee te kunnen spelen. Mijn boekje was voornamelijk gericht op het maken van een creatieve plek voor ideeën. Dus veel lege blaadjes, iPhone en webpagina’s om in te ontwerpen en lijstjes met checklists.

Bound Custom Journal samenstellen

Het samenstellen gaat verrassend eenvoudig. Er is goed nagedacht om de samenstelling van het boekje zo eenvoudig mogelijkte maken. Bovenaan zie je hoe veel pagina’s nog zelf in te vullen zijn en onderaan staat in een helder overzicht wat er allemaal te kiezen valt. Dit maakt dat het samenstellen eenvoudig en makkelijk gaat.

Na je bestelling wordt de Journal gemaakt in Canada gemaakt na 2 tot 3 werkdagen verstuurd. Groot nadeel is dat de kosten voor verzenden heel hoog zijn. Dit komt omdat er alleen hele snelle verzendopties mogelijk zijn. Een verzending naar Nederland kost minimaal 28 dollar. Dit is voor 1 boekje een hoop geld, dus je kunt overwegen om met een aantal mensen meer boekjes te bestellen. De verzendkosten gaan dan niet omhoog.

Bound Custom journalNa een week lag mijn eigen gemaakte notitieboek op de mat. Het komt in een mooie kartonnen envelop met daarin je notitieboekje. Om het boekje zit een papier met daarop een stempel en een handtekening wie hem gemaakt heeft. Het notitieboek oogt wat klein en ik had een harde kaft verwacht. Deze is niet hard maar zit tussen paperback en een harde kaft in. In de eerste instantie is het even wennen, maar na een tijdje is het wel prettig. Het maakt dat het goed in je broekzak past en de kaft blijft intact, ook na intensief gebruik.

De kwaliteit is prima. Niks negatiefs, niks extreem positiefs. Het is een notitieboekje wat goed in elkaar zit. De kaft is stevig en de blaadjes zitten goed vast. Enige opmerking is misschien dat het wat lastig helemaal open te klappen is. Hierdoor is het schetsen aan ontwerpen voor een site soms wat lastig. Daarbij is het voor dit soort dingen toch vrij klein, en dat is jammer. Aan de andere kant maakt de formaat wel dat het makkelijk is om overal snel een notitie of een schets te maken. Bij een groter boek ligt die drempel toch direct een stuk hoger.

De Bound Custom Journal is een fijn notitieboekje. Het relatief kleine formaat en de mogelijkheid om zelf de inhoud samen te stellen geven het een beetje de status van een Moleskine. Duur, maar door uniek te zijn en van een notitieboek een beleving te maken. Ik ben er erg blij mee en hoop dat er goedkopere verzendopties beschikbaar komen, want daar ligt het probleem. 60 dollar is echt te veel geld. Nu zijn er alternatieven op de markt waar je bijna zeker voor minder geld een notitieboek samen kan stellen, maar het gemak waarmee het bij Bound for Anything kan is niet te evenaren. En daarom wil ik eigenlijk niet zonder.

 

Update: inmiddels is het mogelijk om voor minder dan 30 dollar te verzenden. Verzendkosten naar nederland komen nu neer op ongeveer 5 dollar. Een stuk redelijker dus.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Dudeldopp
    Posted 23/03/2012 9:22 am 0Likes

    Leuk artikel. Je hoort steeds vaker zwarte-scherm-gebruikers zeggen dat zij er een notitieboek erop naast houden, omdat toch niets makkelijker is om je vrije gedachten vorm te geven dan papier! Ik snap alleen niet waarom je je zoveel lijntjes en gridjes nodig hebt. Geef mij maar blanko papier, of iets met hele lichte puntjes, dan bepaal ik zelf wel hoe of wat. Overigens ben het eens met ppl, Moleskine is fantastisch met haar ontwerpen en brede collectie aan notitieboekjes, maar kwaliteit laat nogal wat te wensen over. Een beter alternatief is Leuchtturm1917 of idd Rhodia, heel goed papier! Hier nog wat leuk leesvoer over deze merken en notitieboeken: http://blog.dudeldopp.nl en deze http://blog.laurakalbag.com/notebooks-and-getting-over-moleskine/

  • Debora
    Posted 12/01/2012 3:37 pm 0Likes

    Een leuk idee, vooral ook als cadeau. Vooral ook handig dat je verschillende soorten pagina’s kan mixen in de volgorde die voor jou handig is. Ik bookmark ‘m, komt vast nog wel eens heel erg van pas.
    Overigens, vegan leather is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als “een leren kaft”. 🙂

  • Erik
    Posted 12/01/2012 2:39 pm 0Likes

    Meer dan $60 voor een kladblok (niet eens de leren variant)? Sorry, maar dit is natuurlijk belachelijk, en dan is hij ook nog eens ‘niks negatiefs, niks positiefs’ en klapt hij lastig open. Ik begrijp dat je gecharmeerd bent van het feit dat je er gratis eentje hebt gekregen ter review, maar dit kun je toch niet serieus positief beoordelen?

    • Klaas Kooistra
      Posted 12/01/2012 3:53 pm 0Likes

      Ik wil graag even twee dingen opmerken hoe ik tot het oordeel ben gekomen. In het oordeel over het gemak en of ik het zelf wil hebben ben ik uitgegaan van een prijs en heb de verzendkosten buiten beschouwing gelaten. Dit omdat in ik in de mailconversatie die ik had met de makers heb aangegeven nav een vraag over de verzendkosten dat een goedkopere verzending het zeker waard is. In dat opzicht valt de prijs in vergelijking met de Moleskine die ik maak nog best mee. Een Moleskine kost omgerekend 20 dollar voor een boek met lege blaadjes. Als je daarvoor een boekje wilt kopen, koop dan vooral een Moleskine. En om dan nog even over het openklappen: dezelfde ervaring heb ik met een Moleskine.

      De 15 dollar extra zijn in mijn ogen volledig gerechtvaardigd als je kijkt naar de extra mogelijkheden. Voornamelijk de webpagina’s iPhone-layouts maken dit waar ten opzicht van een Moleskine. De positieve reactie is dan ook vooral gebasseerd op de originaliteit van het idee en de mogelijkheid een notebook te maken wat van jezelf is. Vind je het dan nog steeds te duur? Vooral niet doen, maar ik geloof dat er best een groep is die deze boekjes wel kunnen waarderen. Ook tegen die prijs van $35.

      • ppl
        Posted 26/02/2012 5:02 pm 0Likes

        Moleskine staat bekend om het gebruik van goedkoop papier van een sterk wisselende kwaliteit. Daardoor zijn ze prima voor gebruik in combinatie met een balpen en een potlood. Een vulpen, rollerball, etc. zijn nagenoeg onmogelijk, je hebt het gevoel dat je op wc-papier schrijft. Clairefontaine die o.a. het merk Rhodia voert is iets goedkoper maar kent een veel hogere en veel consistentere kwaliteit van het papier. Daardoor maakt het niet uit welke pen-inkt combinatie je gebruikt, je kunt er mee schrijven. Ook Staples (hier voorheen bekend als Office Center maar tegenwoordig ook Staples genoemd) kent een eigen merk notitieblokjes die van hoge (consistente) kwaliteit zijn voor een heel zacht prijsje. Je kunt natuurlijk ook echt helemaal zelf aan de slag door je eigen papier in te kopen en dat in te binden. Heb je er helemaal de controle over.

        Het grote nadeel van bovenstaande is dat het vaak beperkt is tot lege velletjes, gelinieerd, geruit of puntjes. Er is dus geen specifiek papier voor iOS ontwikkeling. Voor de andere onderwerpen is er vaak in speciaalzaken nog wel wat te vinden maar of de kwaliteit daar ook zo goed van is weet ik niet. Anyway, een goede bron over papierzaken en ook vulpennen vindt je op fountainpennetwork.com. Ze hebben daar een subforum specifiek voor papier waarin je heel wat informatie over verschillende soorten papier en zelf binden kunt vinden. Wat je ook doet, koop vooral niet zonder meer papier maar kijk eerst of het wel geschikt is voor wat je voor ogen hebt. Schrijf je met vulpen dan kun je Moleskine volledig vergeten. Schrijf je met balpen of potlood dan is het nog een optie. Om maar eens wat te noemen 🙂

Comments are closed.