Een simpele teksteditor maken van je browser

Heb je snel een simpele teksteditor nodig, maar heb je geen zin om een nieuw bestand in een apart programma te openen? Met een simpele code kun je van je browser snel een editor maken. 

Voer simpelweg deze code in in je adresbalk:

data:text/html, <html contenteditable>

Wil je de tekst uiteindelijk opslaan en bewerken, dan heb je wel een programma nodig.

Opslaan kan eenvoudig door de webpagina te bewaren en daarna de extensie .html te verwijderen of te vervangen door .txt.

 

Je browser als simpele teksteditor

Via Coderwall en met dank aan deze tweet van EJPfauth.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Simon Vreeman
  Posted 16/12/2013 11:12 pm 0Likes

  Zelf gebruik ik een iets aangepaste versie. Deze heb ik als bookmarklet in mijn browsers staan en kan snel gebruiken met een sneltoets. Ik heb een beetje styling toegevoegd zodat het wat beter leesbaar is en een knop zodat ik het naar mijzelf of een ander kan mailen.

  data:text/html;charset=utf-8,<title>TextEditor</title><style>body{background:#fbfbfb;color:#333;margin:0 auto;width:50rem}textarea{background:#fbfbfb;border:0;color:#333;font-family:sans-serif;font-size:2rem;height:98%;line-height:1.4;margin:0 auto;outline:0;padding:4rem;width:100%}button{float:right}</style><body><button onclick=”sendMail(); return false”>Email the text</button><textarea contenteditable=”” id=TE spellcheck=false placeholder=Write… autofocus></textarea><script>function sendMail(){var a=”mailto:?subject=”+escape(“Text from TextEditor”)+”&body=”+escape(document.getElementById(“TE”).value);window.location.href=a};</script>

 • Sietse
  Posted 17/10/2013 4:18 pm 0Likes

  Pas wel op met bookmarks, swipen over muis, of andere toetscombinaties: als je van de pagina weggaat, is al je tekst weg…

 • Max_G
  Posted 17/10/2013 3:35 pm 0Likes

  Moderator, het blog reageert niet helemaal correct hier. Kreeg bij posten niks in beeld en nu staat er e.e.a. dubbel. Zou je mijn reacties van 17 oktober 2013 op 12:33 en 13:01 willen weghalen? Thanx.

 • Willem Kossen
  Posted 17/10/2013 11:52 am 0Likes

  Ik gebruik voor dit doel een ‘echte website’. namelijk http://notepad.cc . dit is enkel een teksteditor, maar de tekst blijft bewaard op de gegenereerde url en je kunt deze ook nog met een password afschermen. voordeel is ook dat je samen aan een tekst kunt werken op afstand. erg handig en supersimpel in het gebruik.

  voorbeeld tekstje op http://notepad.cc/lifehack

  • Janine Sterenborg
   Posted 17/10/2013 11:55 am 0Likes

   Handig inderdaad en een leuk voorbeeld 🙂 dank!
   ‘Nadeel’ aan deze web based-oplossing is echter wel dat je internet nodig hebt om hem te kunnen openen.

 • Max_G
  Posted 17/10/2013 10:48 am 0Likes

  Kan ook in Firefox. Vervolgens saven als textfile, waarbij je ‘.html’ weghaalt uit de bestandsnaam. Daarna kun je het meteen openen in een tekstverwerker (getest op een Mac). Best grappig overigens, maar wel tamelijk nutteloos 😉

  • Janine Sterenborg
   Posted 17/10/2013 11:30 am 0Likes

   Dat is wat omslachtig, maar het kan inderdaad! Ik heb het even aangepast in het artikel omdat ik wat kort door de bocht was 😉
   Kan me voorstellen dat het handig is als je even heel snel een blank vel nodig hebt om iets te typen. Misschien vooral interessant voor schrijvers?

   • Max_G
    Posted 17/10/2013 12:33 pm 0Likes

    Zonder naamgeving zal het bestand bij het saven altijd automatisch ‘index.html’ heten. Ik bedoelde dus dat je dat al meteen bij het saven verandert in bijvoorbeeld ‘note’ (en daarbij dus ook ‘.html’). Heerlijk!

    Notepad.cc ; ook grappig. Soort mini-Google Drive. Maar het zou leuk zijn geweest als je de tekst kon exporteren als bestand.

   • Max_G
    Posted 17/10/2013 1:01 pm 0Likes

    Waar het een leuke toepassing voor kan zijn: Stukjes tekst van een webpage met drag/drop naar de ‘notitiewebpage’ te slepen. Vereist weliswaar twee windows naast elkaar, maar je blijft binnen je browser. Handig bij bijvoorbeeld research. URL’s laten zich ook er moeiteloos inslepen.

    Dus toch niet zo nutteloos als ik eerst veronderstelde… Ik heb er nu een bookmark van gemaakt in de bookmarks toolbar van FF, genaamd ‘Notepad’. Tja, waarom niet Willem 😉
    Met de rechter muisknop meteen te openen in een nieuwe window. Eens kijken of dat in mijn workflow gaat passen…

   • Max_G
    Posted 17/10/2013 3:31 pm 0Likes

    Ik bedoelde meteen bij het saven al ‘.html’ weghalen uit de bestandsnaam. En tegelijk je eigen bestandsnaam te gebruiken. Het gesavede bestand kun je meteen openen in Word of LibreOffice etc.
    Saven als HTML kan trouwens ook; kun je het later weer openen en overhevelen naar elders.

    By the way, behalve tekst kun je er ook plaatjes in kwijt.

    Waar het een leuke toepassing voor kan zijn: Snippets van een webpage met drag/drop naar de ‘notitiewebpage’ te slepen. Vereist weliswaar twee browserwindows naast elkaar, maar je hoeft niet te switchen van applicatie. Handig bij bijvoorbeeld webresearch. URL’s laten zich ook er moeiteloos inslepen.

    Toch waardevoller dan ik dacht… Ik heb er nu een bookmark van gemaakt in de bookmarks toolbar van FF, en het ‘Notepad’ genoemd. Tja, waarom niet Willem 😉 Met de rechter muisknop meteen te openen als nieuwe window. Eens kijken of dat in mijn workflow gaat passen…

Leave a comment

[wpterms id="3193"]