Calibre: je eigen multi-platform bibliotheek

calibre schermafbeeldingIn de VS, bij Amazon is het al zo ver: ze verkopen meer elektronische boeken dan papieren exemplaren. Met deze regenachtige zomervakantie in het geheugen verwacht ik dat ook hier in Nederland het aantal e-boek lezers drastisch omhoog gaat (ooit veertig boeken in je koffer gestopt?) Vreemd, dan, dat er nog niet zoveel aandacht is voor het open source softwareproduct met de naam calibre (met een kleine c, ja).

Dit product, sinds 2006 in ontwikkeling, zou je de iTunes van de e-boeken kunnen noemen, want je kunt je e-bibliotheek er uitstekend mee organiseren: je kunt er bijkans alle formaten e-boeken in kwijt, van bijvoorbeeld PDF via Kindle en Mobi tot het in Nederland meest gebruikte ePub formaat (en dan sla ik er nog meer dan twintig over).

Erg blij ben ik ook met de conversie functie. De boeken die ik koop bij Amazon zijn in het Kindle formaat; Bol.com verkoopt ePub, maar bij het synchroniseren naar mijn Cybook converteert calibre automagisch naar het daar gebruikte Mobi formaat. Met DRM beveiligde boeken verwerkt calibre niet, maar google even op “calibre drm plugin” en je hebt de oplossing te pakken.

Calibre synchroniseert niet alleen met mijn Cybook: omdat het modulair is opgebouwd kan het overweg met zo’n beetje alle op de markt verschenen e-boek lezers. Omdat calibre een ingebouwde webserver heeft kun je ook met je netbook, of smartphone met de juiste software (bijvoorbeeld iPhone met Stanza) rondneuzen in je e-bibliotheek en boeken naar je apparaat downloaden.

Voor RSS liefhebbers met te weinig tijd is er de functie om newsfeeds automatisch om te zetten naar e-boeken. Kun je die op vakantie eindelijk eens bijwerken.

De gebruikersinterface van calibre vergt wel wat gewenning: de makers richten zich meer op het uitbreiden van de functionaliteit dan op het toegankelijk maken daarvan. Enig puzzelwerk is soms wel nodig. Daar staat tegenover dat de hoofdontwikkelaar Kovid Goyal zeer responsief is (op het forum van http://www.mobileread.com) en heel regelmatig met nieuwe updates komt.

Calibre is beschikbaar voor Windows, OSX en Linux, en is te downloaden op calibre-ebook.com. Een waar Zwitsers zakmes voor de e-boek lezer.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

5 Comments

 • Paul van der Hart
  Posted 12/02/2012 4:40 pm 0Likes

  Calibre verwerkt ook uitstekend pdf en pdf/A formats. Ik ben de eerste stappen aan het zetten om calibre te gebruiken als een eenvoudig DMS (Document Management System) systeem. Door een beetje slim te spelen met labels, reeksen, uitgevers en dat soort dingen kun je er een uitgekiend DMS voor de particulier, of de kleine zzp-er van maken.

  Om dat calibre met meerdere bibliotheken kan werken, kun je er dus gewoon gebruik van blijven maken voor je e-books: voor het DMS maak je gewoon een aparte bibliotheek (of bibliotheken) aan.

 • e-book
  Posted 30/09/2011 2:34 pm 0Likes

  Programma werkt perfect. Ik ben er ook erg over te spreken en dat puzzelwerk waar je het over hebt vind ik reuze meevallen.

 • Bert Plat
  Posted 18/08/2011 4:00 pm 0Likes

  @Marjon: calibre zelf is geen offline RSS reader, maar je kunt ‘m wel gebruiken om je e-book als zodanig te gebruiken.

  @Martijn: Dôh! Zal ik doen, bedankt!

 • Martijn Reintjes
  Posted 18/08/2011 9:24 am 0Likes

  Je kunt Calibre downloaden via deze url: http://calibre-ebook.com/
  Misschien handig om nog aan het artikel toe toe te voegen?

 • Marjon
  Posted 17/08/2011 7:12 pm 0Likes

  Ah, mooi, een offline RSS-reader, die zocht ik!
  Lekker kranten lezen in de trein op m’n laptop, goeie tip

Comments are closed.