Ik verdiep mij dagelijks in netwerken en community’s en de mensen die zich binnen deze netwerken en community’s ophouden. De afgelopen tijd is mij een ding volstrekt duidelijk geworden: Netwerken waarbinnen de mensen een helder en gedeeld doel hebben, opereren uiterst effectief en flexibel. Netwerken waar mensen functioneren als nomaden, niet gehinderd door ingewikkelde managementstructuren en regels, maar die simpelweg doen wat nodig is. Enthousiaste professionals die niet worden gedreven door geld maar door de behoefte om waardevol te zijn.

Daarnaast zijn er een paar trends die hand in hand lijken te gaan. Het nieuwe werken gaat over mensen die niet meer binnen grote werk- of kennisfabrieken willen opereren, waar gewerkt wordt volgens het Dilbert principe (een aanrader overigens), maar vanuit een kleine zelfstandige onderneming of zzp constructie. De groei en inzetbaarheid van social media, waar mensen elkaar zoeken en vinden. De ongekende kracht van Twitter, waar vraag en aanbod sneller bij elkaar komen dan ooit tevoren. Waardebepaling achteraf, een beloningswijze waarbij de klant bepaalt welke waarde de afgenomen dienst of het afgenomen product voor hem of haar heeft en op basis daarvan zelf bepaalt wat het waard is. Cloudcomputing, meeting places met kantoor- en vergaderfaciliteiten, etc.

Deze trends zorgen er voor dat steeds meer zelfstandigen zonder personeel, toch kunnen samenwerken, contacten kunnen opdoen en meetings met klanten kunnen organiseren in een inspirerende omgeving. Ze staan echter ook aan de basis van een ander innovatief concept: Cloudcompanies. Bedrijven zonder kantoor, al dan niet met vast personeel. Bedrijven waar mensen bij elkaar worden gehouden, niet door vier muren, maar door gedeelde ideeën, dromen, doelen. Bedrijven met mensen die opereren als nomaden. Bedrijven met professionele medewerkers die op basis van vrijheid en gedreven door inhoud waarde toevoegen aan het bedrijf.

Cloudcompanies zijn in de toekomst wellicht de optimale omgeving om mensen samen te laten werken. Samen-werken is namelijk veel leuker dan carrière maken. Want of je het nu leuk vind of niet, de trends zijn er en lijken vooralsnog onomkeerbaar. Het aantal mensen dat op een andere manier wil werken is groeiende, met name omdat mensen graag doen wat ze leuk vinden. Als ‘bijproduct’ worden ze gelukkiger en productiever, aardiger, gezonder, etc. Daarnaast gebruiken ze social media om deze kennis door te geven aan anderen en dat gaat dus heel snel. En omdat het een spannend en nieuw concept is wat zich nog niet heeft bewezen, biedt het kansen voor starters en innovators.

Wat zijn de voordelen van cloudcompany’s? Een cloud company heeft bijvoorbeeld geen:

 • fte’s
 • salarisschalen
 • kantoor
 • saaie vergaderingen
 • systeembeheer
 • leaseauto’s
 • koffieautomaten

Maar wel:

 • gedreven medewerkers of zzp’ers die doen wat nodig is
 • binnen de tijd die ze nodig hebben
 • die inspirerende bijeenkomsten organiseren op inspirerende plekken
 • die een beloningssysteem hanteren gebaseerd op waardetoevoeging
 • waar efficiënt werken meer vrije tijd kan betekenen
 • uiterst moderne software
 • die vaak gratis is
 • plezier
 • toekomst

Stel je voor dat je een bedrijf hebt, of in een bedrijf werkt, met alleen maar blije mensen die precies dat doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Er zijn er wel een paar, vooral de kleinere, maar het zou fijn zijn als het er meer werden. Persoonlijk vind ik het heerlijk om met zulke bedrijven samen te werken. En het mooie is dat het misschien wel helemaal niet zo ingewikkeld is om een cloudcompanie op te zetten, zeker niet voor bedrijven met veel kenniswerkers:

 • Start een bedrijf zonder kantoor. Of als je al een bedrijf met kantoor hebt, zeg je huurcontract op. Dat scheelt een hoop geld en een hoop gedoe. Geen kantoor betekent kostenbesparing en minder te regelen, dus tijdsbesparing. En als je elkaar wilt ontmoeten kies je een inspirerende plek, zoals Seats2Meet of Meeting Plaza. Of het strand.
 • Sluit voor je personeel geen dure en langlopende leasecontracten af voor mobiliteit, maar verhoog het salaris en laat het ze het zelf regelen. Mensen zijn prima in staat om voor de eigen mobiliteit te zorgen en vinden het prettig om op een day-to-day basis te kunnen kiezen tussen eigen- en openbaar vervoer. Het levert ze geld, maar bovenal veel vrijheid op.
 • Ook kun je er voor kiezen om helemaal geen personeel meer aan te nemen maar alleen nog te werken met zzp’ers. Mensen die hun productiviteit verhogen door werk niet meer als werk te zien. Door gebruik te maken van productieve tools zoals Evernote en Personal Brain. Mensen die vergaderen geen gewoonte maken, maar het gebruiken als middel om af te stemmen om daarna weer door gaan met datgene wat ze leuk vinden.
 • Als je geen kantoor hebt, dan heb je ook geen kantoor automatisering meer nodig. Maar hoe moet het dan met mijn mail, cms, financiële administratie, offertes en andere documenten? Ook dat is tegenwoordig echt geen probleem meer. Er zijn legio professionele dienstverleners die corporate mail, cms, financiële administratie, gedeelde schijfruimte en eigenlijk alles wat je als bedrijf maar nodig zou kunnen hebben op het gebied van kantoorautomatisering ‘in the cloud’ aanbieden. De kosten hiervan zijn in de regel allezins redelijk en je spaart enorm veel tijd uit aan systeembeheer.
 • Denk na over nieuwe beloningsystemen en blijf geen tijd ruilen voor geld. Waardebepaling achteraf is een mogelijkheid, zeker als je met zzp’ers werkt. Maar ook met personeel zou je dit concept kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld met variabele contracten of leuker nog, met variabele tijd. Spreek een salaris af en welke waarde je daar als werkgever voor terug verwacht. Laat het aan je medewerker hoeveel tijd hij of zij daar voor nodig heeft.

Cloudcompanies zijn geen bewezen concept maar een innovatieve manier om bedrijven te organiseren. Ik ken tot nu toe 1 bedrijf die vanuit een bestaande kantooromgeving heeft gekozen voor het cloudcompany concept. Ik denk hier mee en verzorg een deel van de praktische invulling. Tot nu toe lijkt het succesvol. Ik zal de komende weken op mijn persoonlijk blog schrijven over de ervaringen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • Ondernemersplanet.com
  Posted 06/07/2010 10:08 am 0Likes

  Zeker zeer interessant.
  Maar wat voor mij altijd als een paal boven water blijft staan is dat ondernemers, ook al werken ze in flexibele, informele netwerken samen, onderling toch ook weer concurrerend zullen zijn igv te lage bezettingsgraad.
  De groep die goed is in netwerken (en daar ook voldoende tijd in stopt!) zal aan deze netwerken voldoende kunnen hebben, anderen zullen hier zeker minder de vruchten van kunnen plukken.

 • Niels Schuddeboom
  Posted 29/01/2010 8:23 pm 0Likes

  Interessant stuk. Veel aspecten zijn bepalend voor het succes van een dergelijk concept. Fysieke verbinding is onontbeerlijk in mijn optiek: goede ruimtes dragen bij aan de dynamiek en creativiteit die nodig is voor het komen tot een duidelijk doel. Seats2Meet is niet voor niets een van DE plekken voor ‘nomaden’. Het duidelijke doel is een tweede belangrijke kapstok om tot binding met je netwerk en tot resultaat te komen.

 • Bart
  Posted 29/01/2010 7:37 pm 0Likes

  mooie beschrijving, de factor mens zal inderdaad het lastige zijn. Een mooi begin voor bedrijven die hiervan een soort hybride variant willen doen, is een kleiner kantoor met ‘flexplekken’ en 1 vergaderruimte ofzo. En dan het concept hanteren: Je mag hier werken, je mag ook thuis werken. Of waar je wilt. (let op: je MAG)
  Dat kan veel bedrijven al een hoop aan oa huisvestingskosten schelen, maar dan moeten ze eerst van hun on-premise ICT af die soms toch nog noodzakelijk is maar ook deels noodzakelijk lijkt.
  Waar ik werk proberen we oa dergelijke situaties te laten ontstaan voor bedrijven. Want inderdaad: een schier onomkeerbare trend…..en die wordt alleen maar sterker met het aankomende jonge workforce.

 • Edwin
  Posted 28/01/2010 10:00 pm 0Likes

  Hi, wat doe je als Evernote failliet gaat? Dat is toch minimaal 1 bezwaar van mij om mijn volledige hebben en houwen onder te brengen bij een cloud bedrijf.

  Verder staan die bedrijven bijna altijd in de VS, waar buitenlandse data zonder kennisgeving door overheid opgevraagd mag worden (patriot act). Daarnaast gaat het wel eens mis met clouddiensten zodat er lekker in zitten en anderen per ongeluk bij je data kunnen (zie Google Docs debacle).

  Dit alles weerhoudt me er niet van om als prive persoon dit allemaal intensief te gebruiken, maar om je bedrijf er van afhankelijk te maken …

  Met vriendelijke groet,
  Edwin

 • Jeroen Sakkers
  Posted 26/01/2010 6:02 pm 0Likes

  Ontzettend interessant en inspirerend artikel! Ik ben er 100% van overtuigd dat dit concept in de toekomst steeds meer verwezenlijkt zal worden. Het zal in combinatie met het opkomende project-gebaseerd werken een sterke oplossing zijn voor onze krimpende arbeidsmarkt.

 • Esther
  Posted 26/01/2010 12:42 pm 0Likes

  Heel goed concept, en naar mijn mening zeker realiseerbaar. Ik werk al op deze basis en het bevalt perfect, al kan het sociale aspect niet uitgevlakt worden. Bovendien is het met name geschikt voor mensen die veel vrijheid willen maar er ook mee om moeten kunnen gaan.

 • Kees Romkes
  Posted 26/01/2010 12:40 pm 0Likes

  Het “fenomeen” staat ook wel bekend als een boundaryless organization, zoals het bijvoorbeeld door Ronald van den Hoff en Marielle Sijgers wordt genoemd in dit stuk :

  http://www.networktheory.nl/interviews/142/mindzcom-making-an-enterprise-20.html

  virtueel en fysiek zijn daarin onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaar.

  Cloud companies vind ik te “wollig” en niet concreet genoeg, juist de “daadkracht’ van deze organisaties en de dynamiek is ontzettend belangrijk.

 • Douwe
  Posted 26/01/2010 12:00 pm 0Likes

  Mooi concept. Nog wel een beetje utopisch op het moment en alleen geschikt voor bepaalde sectoren denk ik. Ik heb toch graag een vaste plek waar je samen kan komen, waar de administratie ligt, etc. Een kantoor dus.

  Maar ik denk dat dit in de toekomst zeker een grote vlucht zal gaan nemen, zeker met faciliteiten als S2M en alle nieuwe online collabo-tools (Evernote, Dropbox, Basecamp, etc.).

 • Alexander
  Posted 26/01/2010 10:19 am 0Likes

  Is er geen andere naam mogelijk dan cloudcompany? niet iets met ‘cloud’? Het hele woord cloud is al overhyped door iedereen die nu gewoon een hosted iets ‘in de cloud’ noemt.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]