Collega’s: zo word je niet meer gestoord

Je kunt maatregelen nemen die ervoor zorgen dat collega’s je minder lastig vallen. Want al die onderbrekingen zijn misschien wel gezellig, maar ze kunnen je wel belemmeren om je doelstellingen van die dag te bereiken. En dus is het slim om ervoor te zorgen dat je zo ongestoord mogelijk kunt werken.

Ik heb drie tips voor je die ik hieronder toelicht:

Zorg voor een ‘onaantrekkelijke’ werkplek
Hoe uitnodigend is jouw werkplek voor anderen om langs te komen? Een lege stoel, snoeppotten, voorraden kantoorartikelen en printers hebben een magische uitwerking om bezoekers aan te trekken. Haal deze dingen dus weg.

Plan ongestoord werken in
Zorg ervoor dat je iedere dag de activiteit ‘ongestoord werken’ in je agenda opneemt. Op die momenten zorg je er zelf voor dat je niet gestoord kan worden door je collega’s door;
• Je email af te sluiten.
• Je telefoon uit te zetten of door te schakelen naar bijvoorbeeld de telefoniste.
• Alleen te gaan zitten.
• De deur van je kantoor te sluiten.

Stuur mensen weg (maar wel met een boodschap)
Komt er toch iemand aan je bureau staan, vraag dan wat die persoon wil en hoeveel tijd hij nodig heeft voor vraag en antwoord. Geef vervolgens aan wanneer je wel ruimte hebt de betreffende persoon te helpen.

Mensen worden liever op een later moment goed door je geholpen dan dat je het nu even snel, en misschien wel half, tussendoor doet.

Ben je eigenlijk zelf je grootste stoorzender doordat je niet geconcentreerd kunt werken? Het artikel ‘help jezelf aan een betere concentratie’ kan je dan zeker helpen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

 • fred bokhoven
  Posted 03/08/2014 12:16 pm 0Likes

  Vanaf half december zal ik in een kantoortuin werken, ben heel erg benieuwd hoe dat gaat wat dit aspect betreft. maar de tips hier neem ik vast mee…..

 • Mark
  Posted 02/08/2014 11:23 pm 0Likes

  Je ontkomt er niet aan (ook m.n. door de flexplekken en kantoortuinen) dat mensen zo nu en dan aan je bureau staan voor een spontaan overleg, ongestoord werken is daardoor bijna onmogelijk. Mijn ervaring is dat als ik vraag “Hoelang heb je nodig?” en het antwoord is “kort” dat het toch meestal wel lang duurt.

  Wanneer er dus iemand bij mij aan m’n bureau komt om iets te vragen, zeg ik beleefd dat ik op dit moment ergens mee bezig ben en geef ik een tijdsinschatting over hoelang dit nog duurt of wanneer ik wel weer tijd heb.

  Of ik voeg de naam van degene die langskomt toe aan mijn actielijst en zodra ik klaar ben loop ik even langs of geen ik een belletje.

  Nog een laatste tip: ’s morgens is het veel gemakkelijker om geconcentreerd te werken. Plan dus ’s morgens werkzaamheden in, waar je geconcentreerd voor moet zijn en plan ’s middags tijd in om eventuele vragen van collega’s te beantwoorden of voor ander overleg.

  • OmeWillem
   Posted 03/08/2014 8:21 pm 0Likes

   Ik herken wel wat je zegt over het tijdstip van de dag en het werk dat je dan doet. Ik plan overleggen ook het liefst ’t liefst ’s middags. Andere mensen houden me scherp, een emotieloos beeldscherm niet. Dus het helpt me om de hele dag effectief te blijven.

 • OmeWillem
  Posted 02/08/2014 8:13 am 0Likes

  Bij ons op kantoor hebben we een heel heldere agenda policy geïntroduceerd. Staat er iets ingepland, dan ben je niet bereikbaar. Heb je tijd nodig om ongestoord te kunnen werken, dan zet je dat dus in je agenda. Wil iemand je spreken, dan kijkt hij of zij eerst in je agenda of je beschikbaar bent. Zo niet, dan plant die collega iets in of wacht op een lege plek in je agenda.

  Iedereen weet dit en iedereen accepteert het dan ook. Gewoon door duidelijke afspraken hierover.

  • OmeWillem
   Posted 02/08/2014 9:06 am 0Likes

   Ter aanvulling: je kantoor afsluiten is voor veel kenniswerkers geen optie. Met dank aan enkele werkplek concepten die de menselijke natuur geweld aandoen, zoals flexplekken en grote, open werkruimten van 8+ bureaus bij elkaar. Het komt dan des te meer aan op goede afspraken met elkaar.

 • Edwin
  Posted 28/07/2014 11:24 am 0Likes

  Mensen wegsturen? Niet erg sociaal. Wat misschien beter werkt is een hoofdtelefoon op zetten met een microfoontje. Word je ook niet meer gestoord.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: