Cooliris, 200 beelden in 20 seconden

Op zoek naar een leuk beeld om je presentatie op te smukken? Duurt het bij jou ook een eeuwigheid om het te vinden? Verlies je ook zo veel tijd met scrollen en door de zoekresultaten te bladeren bij Google of Flickr?

Cooliris Logo Cooliris lost het voor je op! Deze gratis browser plug-in (Firefox, Safari & IE) brengt je een coole 3D muur, zoals die we kennen van de iPhone. Naast de bekende sites zoals Google, Flickr, Yahoo en Amazon integreert Cooliris ook vlot met een aantal social media platformen zoals MySpace en Facebook. Je kan met Cooliris ook veel makkelijker YouTube video’s vinden.

Cooliris2

Ik gebruik Cooliris (vroeger PicLens) al bijna 2 jaar en ben uiterst tevreden over de snelheid en het gebruiksgemak. Door simpelweg met het wieltje van je muis te scrollen zoom je een beeld in en een uit. Alle beelden laden razendsnel en je krijgt per foto onmiddellijk een aantal kenmerken te zien:

Cooliris-surfer

 • Achtergrond tekst bij het beeld
 • Afmetingen (in pixels)
 • Bestandsgrootte
 • URL

Zo kan je snel beslissen of je al dan niet naar de site van deze foto gaat. Je haalt makkelijk 200 beelden in 20 seconden als je met de muis horizontaal scrolt. Bij het inzoomen, laadt Cooliris steeds het beeld in een hogere resolutie op (als het beschikbaar is). Je kan een beeld sharen (via mailtje), of bewaren in je favorieten, nadat je jezelf hebt geregistreerd (email, naam en paswoord). Wat de meeste gebruikers doen, naar de site van het gekozen beeld gaan, door op het icoontje met het pijltje te klikken. Je kan alle foto’s ook als slideshow bekijken (interval via opties aanpassen) of zoals we vaak gewend zijn: fullscreen bladeren. Je kan tevens het aantal rijen foto’s makkelijk aanpassen via de opties. Links op het scherm heeft Cooliris een handig menu staan om te bladeren in de “channels” per categorie (nieuws, sport, music, …) of zelfs online te shoppen (bv. Amazon).

Cooliris-mycomputer2

Tip: Je kan Cooliris ook gebruiken om razendsnel beelden op je eigen computer te zoeken. Klik rechtsboven op “My Computer” in het Cooliris scherm.

CoolirisHoe begin je eraan? Simpel, download de plug-in. Je krijgt in je browser een Coolirislogo , waar je op klikt als je begint met het zoeken naar een beeld of video. Je kiest waar je wil zoeken (Google, Yahoo, Flickr, …) en geeft vervolgens je zoekterm(en) in. Cooliris zorgt voor een toevloed aan beelden of video’s, die automatisch worden bijgeladen, naarmate je verder scrolt (horizontaal). Nu enkel nog scrollen totdat je de foto of video van je keuze vindt!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

9 Comments

 • Richard
  Posted 18/07/2009 10:19 am 0Likes

  Probeer ook eens cooliris previews. Scheelt je een hele hoop klikken op links. Ook beschikbaar via de cooliris website. Gebruik ik al jaren en ik zou niet meer zonder kunnen.

 • R Frank
  Posted 16/07/2009 11:15 am 0Likes

  in combi met ie8 hing cool iris vaak (op mijn pc). dus had t verwijderd van me pc. tot je weer wat gaat opzoeken in google pics of flickr 🙁 dan merk je hoe je het mist. Dus ik wilde toch cooliris gebruiken.
  oplossing voor mij was ie8 verwijderen zodat ie7 er weer op staat en ie7 samen met cooliris werkt wel goed.
  Wat een heerlijk programmaatje.

 • Tekstschrijver Tim
  Posted 15/07/2009 10:00 pm 0Likes

  Complimenten aan het PR-bureau! Hoeveel betaalt Cooliris voor dit artikeltje? Just wondering… 😉

  @Bert, plugin mag best als één woord (wie maakt die regels?), zie evt ook http://tekstschrijver-tim.nl/2008/07/14/niettevergeten/

 • Bert Verdonck
  Posted 13/07/2009 2:10 pm 0Likes

  @Jelte : ja, inspiratie opdoen is ook mijn #1 toepassing van Cooliris!

  @ppl : Creativecommons wordt jammer genoeg nog te weinig gepromoot. Misschien een idee om eens iets over te schrijven?

  @Anita Arens : bedankt voor de spellingstip. Ik heb het aangepast. Zijn er zo nog woorden die we vaak verkeerd spellen?

 • Anita Arens
  Posted 13/07/2009 1:46 pm 0Likes

  Het is trouwens “plug-in” (officiele spelling Nederlandse taal).

 • whackpak
  Posted 12/07/2009 10:08 pm 0Likes

  Ik gebruik het nu ookal 1,5 jaar en kan niet meer zonder. Hopelijk blijft het gratis.

 • Jelte
  Posted 11/07/2009 6:57 pm 0Likes

  @ppl: Nee dat snap ik natuurlijk ook wel. Gaat meer om de ideeen die je ermee opdoet, bijvoorbeeld voor het maken van een website. Ideeen en inspiratie opdoen uit een plaatje, dat was meer mijn punt. Designs en illustraties zijn een bron van inspiratie… Over copyright hoef je me niets te vertellen, dat wist ik al lang….

 • ppl
  Posted 11/07/2009 3:01 pm 0Likes

  Jelte: dan is het misschien ook handig om even stil te staan bij de copyrights die op zo’n plaatje rusten. Je mag ze lang niet altijd gebruiken namelijk. Voor plaatjes voor grafisch werk die je ook commercieel mag gebruiken is iets als creativecommons.org ook wel aardig om eens te bekijken.

  Overigens vind ik Cooliris zelf niet zo fijn in gebruik. Het maakt het allemaal wat trager en het is ook niet mijn workflow, ik zoek en bekijk op een andere manier plaatjes dan dat Cooliris doet. Het weergeven van alle plaatjes in een muur is erg leuk gedaan.

 • Jelte
  Posted 11/07/2009 2:48 pm 0Likes

  Ik volg al een tijdje lifehacking en ik moet zeggen, dit is wederom een gouden tip. Ik ben nogal veel op zoek naar plaatjes ivm grafisch werk. Deze plugin kende ik nog niet, maar werkt heel erg makkelijk. Aangezien je ogen toch wel zo snel zijn dat ze plaatjes eruit zoeken die bevallen, zorgt dit bij mij voor snellere resultaten…. bedankt!

Comments are closed.