Copy paste zonder opmaak

Even snel een tekst kopieren en plakken van je webbrowser naar bijvoorbeeld Word kan nog wel eens een lange exercitie worden. Want Word is zo “slim” om ook alle opmaak mee te nemen in het bestand. Of je gaat met de hand alle opmaak er uit halen. Of je pakt een tussenstop in Notepad, plakt daar de tekst in uit je browser en dan weer naar Word

Maar het kan nog handiger. Puretext is een programma van 13Kb wat in je systemtray zit. Deze geeft je een extra sneltoets (default Win-V) om opgemaakte teksten onopgemaakt te plakken.

Handig!

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

15 Comments

 • Roberto Marmolani
  Posted 19/05/2022 1:42 am 0Likes

  Stap 1: Selecteer de (web-)tekst en plaats deze op het klembord m.b.v. Ctrl-C
  Stap 2 (Word): “Alleen tekst behouden”: Shift-F10,T
  Stap 2 (Excel): “Aanpassen aan doelopmaak”: Shift-F10,A,Enter

  De truc hier is het gebruik maken van de standaard Windows toets-combinatie voor de rechter muisklik: Shift-F10

 • Maud
  Posted 01/03/2009 12:47 am 0Likes

  … en misschien nóg handiger: in Opties voor Word – geavanceerd – Knippen, kopiëren en plakken: de default-instelling ‘opmaak van bron behouden’ veranderen in ‘doelopmaak gebruiken’.
  Dát scheelt in een keer een hoop keren dingetje-W typen.

 • Chez
  Posted 17/09/2007 10:45 am 0Likes

  @Herman, @Simone,

  Plakken in kladblok werkt inderdaad perfect. Als je het proces om notepad op te starten nog verder wil stroomlijnen (Herman deed dit via het “run” venster van Windows), kun je aan alle elementen uit je startmenu een sneltoets toewijzen die overal vanuit windows te gebruiken is – dus ook vanuit andere programma’s (bv. webbrowsers):

  – rechtsklikken op kladblok/notepad onder bureauaccesoires/accesoires in je startmenu
  – type je sneltoets in het veld “sneltoets”.

  Ik gebruik voor notepad –n , voor de calculator –a , etc.

 • Simone Koster
  Posted 13/09/2007 12:43 pm 0Likes

  @albert-jan: zie nu pas je opmerking, er bestaat vast ook zoiets in de systeemwerkset van je mac?

 • Simone Koster
  Posted 13/09/2007 12:41 pm 0Likes

  Ja! Kladblok! Als vormgever krijg ik heel vaak tekst met opmaak aangeleverd (gdvrdrie). Ik heb mezelf aangeleerd de hele handel te selecteren en in een keer in kladblok te plakken. Als ik het vervolgens selecteer en plak in het programma waar ik het wil hebben is de opmaak bijna altijd verdwenen.

 • albert-jan
  Posted 11/09/2007 11:10 pm 0Likes

  weet iemand ook een mac truuk hiervoor?

  • Sietse
   Posted 20/04/2016 12:01 pm 0Likes

   Veel eenvoudiger: appeltje + control + v. Klaar! 😉

 • Herman Kopinga
  Posted 11/09/2007 11:20 am 0Likes

  Mijn lo-fi en toetsenbord gebonden ‘hack’ voor dit probleem maakt gebruik van Notepad (Kladblok op NL windows).

  Na het kopieren of knippen van de tekst gebruik ik +r om bij de ‘run’ (uitvoeren) dialoog te komen. Daar typ ik ‘notepad’ (ook in NL Windows) en enter. Als je het hier in plakt met +v en vervolgens allemaal selecteert en kopieërt +a, +c kun je met + naar Word of whatever en plakken. Af en toe moet je dan nog met het verwijderen van tabs en spaties aan de gang voor het optimale resultaat maar opvallend vaak ben je gewoon klaar.

  Als je echt bikkel bent kun je het Notepad venster direct na het knippen direct sluiten met +. Meestal laat ik het slingeren aangezien knippen en plakken nooit alleen komt.

  Dit werkt want Notepad is zoooooo simpel dat hij alleen maar tekst zonder opmaak kan verwerken, bijkomend voordeel is dat het enorm snel start en op alle Windows machines staat.

  Subhack voor toetsenbordadepten in Windows. Ik maak hier gebruik van +r en typ dan de naam van het programma. Dit werkt voor meer programma’s.

  Rekenmachine: typ ‘calc’
  Paint: typ ‘mspaint’
  Word: typ ‘winword’
  Excel: typ ‘excel’

  Sub-subhack die ik merkte dat ik hem ook hier gebruik. Ik ben tevreden over deze reactie die ik hier getypt heb en weet dat vanwege mijn eigen onhandigheid en af en toe een serverfout het nog wel eens gebeurt dat reacties in fora niet in 1 keer lukken. Ken je die frustratie? Ik knip en plak mijn reactie dan in Notepad en typ er daar in verder, als hij af is plak ik hem in mijn browser. Mocht het dan fout gaan heb ik een ‘back-up’ bij de hand.

 • Annedien Hoen
  Posted 11/09/2007 9:57 am 0Likes

  Ik heb daar zelf ooit een ontzettende lo-fi hack op bedacht, namelijk de tekst plakken in een nieuwe mail in Outlook Expres en dan naar ‘opmaak > tekst zonder opmaak’, dan die ont-opmaakte mail selecteren en kopiëren en daar plakken waar je ‘m hebben wil.

 • Luigjes
  Posted 11/09/2007 9:00 am 0Likes

  In Office 2007 kan het gedrag van het plakken aangepast worden. Dit kan voor plakken vanuit hetzelfde document, vanuit een ander document of vanuit een andere applicatie (browser). Zelf heb ik het staan op “Match destination formatting”.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 10/09/2007 9:50 pm 0Likes

  Hoi Frank, ook Fingertips biedt plakken zonder opmaak out-of-the-box (www.getfingertips.com), naast nog veel meer handigs voor lifehackers.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 10/09/2007 8:07 pm 0Likes

  @freakstar: inderdaad, “Plakken speciaal” wil wel eens werken, maar mijn ervaring is dat het niet perfect is.
  @Gert-Jan: Je kunt de sneltoetsen zeker aanpassen, wellicht een onderwerp voor een andere blogpost
  @Rene: Autohotkey kan idd een fraaie extra zijn voor deze functies. Ik gebruik het zelf voor diverse functionaliteiten waaronder mijn volume aanpassen. Ook een mooi onderwerp voor een latere blogpost!

 • Rene
  Posted 10/09/2007 7:56 pm 0Likes

  Met AutoHotKey (www.autohotkey.com), een gratis programmaatje waarmee je sneltoetsen (en meer) kunt creëren voor alle windows applicaties maak je zoiets in een vloek-en-een-zucht. Dit programma is trouwens een aanrader voor elke lifehacker.

 • Gert-Jan
  Posted 10/09/2007 6:46 pm 0Likes

  @freakstar; kan je de sneltoetsen niet aanpassen eigenlijk?

 • freakstar
  Posted 10/09/2007 6:00 pm 0Likes

  Word heeft standaard al de functie “Plakken speciaal” waarmee je onopgemaakt kunt plakken. Helaas zit dat niet onder een sneltoets.
  Alles selecteren en dan “Opmaak wissen” werkt vaak ook wel.
  Ik zie de handigheid van Puretext wel in maar ik heb niet zoveel behoefte aan nóg een tooltje in m’n tray.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]