Copyright op Instagram, een rijtje wijsheden

Elke dag zie ik nieuwe jaloersmakende foto’s op Instagram. Mag ik er eentje printen en thuis ophangen? En als het mij zelf een keer lukt een mooie foto te maken, mogen anderen daar dan mee aan de haal? Ja? Erhm nee, sorry to say, maar je bent sneller fout bezig dan je denkt! Hier een paar Instagram-wijsheden op een rij.

Als je zelf een foto upload op Instagram heb je ook zelf het auteursrecht in handen. Uiteraard geef je wel een aantal rechten weg aan Instagram (bijvoorbeeld dat zij je foto mogen gebruiken).

Mocht het zo zijn dat iemand je auteursrecht schendt dan kan je dat melden bij Instagram, ze hebben er een hele pagina over vol geschreven.

Geen gedoe dankzij embedden

Wil je een Instagram foto gebruiken op je website? Vraag gewoon even om toestemming! Dat is een kleine moeite, de meeste mensen vinden het hartstikke leuk en zijn apetrots.

Kan je de Instagrammer niet bereiken? Laat vooral je smoesjes achterwege en maak gebruik van de mogelijkheid een foto te embedden op je site. Zo blijft de foto op de Instagram server staan en is er niks aan de hand.

Instagram foto printen en ophangen

Welkom in grijs gebied. Als je de foto print en in de keuken hangt, privégebruik, dan is dat ‘op zich wel OK’. Oftewel: mocht het tot een rechtszaak komen dan kan je je verdedigen. Maar als je de foto print en in de toiletten van je nieuwe kantoorpand hangt niet. Je mag de foto ook niet cadeau doen, dan kan je je niet meer schuilen achter privégebruik.

En als je zelf op de foto staat? Dat maakt niks uit. Jij hebt niet het auteursrecht (dat heeft degene die de foto heeft gemaakt en op Instagram heeft gepost), dus je moet toestemming vragen als je de foto wilt gebruiken. Sta je er niet zo lekker op? Vraag aan de gebruiker of hij de foto kan verwijderen. Geen gehoor? Surf dan naar het Instagram privacy- en veiligheidscentrum om de foto te rapporteren.

Lees ook:

7 Instagram trucs die je niet kent 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]