Hoe plezier te hebben en je creativiteit te stimuleren

Regelmatig komen de kinderen van vrienden bij ons op bezoek. Ze vinden het fantastisch om met stoepkrijt in onze tuin te tekenen.

Afgelopen zomer was natuurlijk geen uitzondering. Terwijl ze lekker aan het tekenen waren, moest ik denken aan iets dat Pablo Picasso ooit gezegd heeft:

“Ieder kind is een kunstenaar. De uitdaging is om het te blijven wanneer je volwassen wordt.”

Tijden het opgroeien, ontwikkel je bepaalde ideeën en je eigen blik op de wereld. Het wordt hierdoor lastiger om je open te blijven stellen voor nieuwe ideeën en om buiten kaders te denken.

Om buiten kaders te denken, doe je een beroep op je creativiteit. Het is de uitdaging om je hersenen – zoals de Engelsen zo mooi kunnen zeggen – in een ‘playful frame of mind’ te krijgen en zo je creativiteit te stimuleren.

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw creatieve gedachten op gang komen?

Laat je inspireren door (je) kinderen

Kinderen ontwikkelen continue hun blik op de wereld en herinneren je eraan dat er altijd andere manieren zijn om naar zaken te kijken.

Neem bijvoorbeeld de tekening die de kinderen van onze vrienden in onze tuin maakte. Ze noemden het resultaat ‘hoe werkt onze aarde’. Kijk zelf maar:

Stoepkrijt

Hun uitleg was dat alles om de liefde draaide, is dat geen fantastische blik op de wereld?

Verander je blikveld

Tijdens het tekenen vraagt één van de kids aan hun moeder, ‘Mam, wat is het diepste gedeelte van onze aarde?’.

‘Het midden van onze aarde is het diepste gedeelte’, antwoordt haar moeder.

‘Nee, het diepste gedeelte van onze aarde is daar waar de mollen wonen!’, roept de jongste van de twee in al haar enthousiasme.

Wederom een prachtig voorbeeld van een ander blikveld. Door je blikveld te veranderen zorg je er vaak voor dat je nieuwe ideeën krijgt en mogelijke oplossingen ziet.

Daag jezelf uit

In ons werk kennen we allemaal onze uitdagingen. Om hiermee om te gaan, kun je het blikveld van een kind toevoegen. De volgende keer dat je aan een concept of probleem werkt, stel jezelf dan deze vragen:

  • Hoe zou een kind naar het concept of probleem kijken waar je momenteel aan werkt?
  • Hoe kun je ervoor zorgen dat hetgeen je doet meer plezier geeft?
  • Kan je hetgeen je doet meer als een spel benaderen?
  • Hoe zou je het gemakkelijker maken zodat een kind het ook begrijpt?

Wanneer je jezelf uitdaagt om meer als een kind te denken, krijg je toegang tot creatieve kracht die gepaard gaat met een ‘playful frame of mind’. En hopelijk beleef je een veel plezier tijdens dit proces!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

Leave a comment

[wpterms id="3193"]