Ctrl+Alt+Delete voor je brein

Moet ik iemand nog overtuigen van het idee dat ‘s middags even slapen een heerlijke gewoonte is? Of het nou een dutje is, een uiltje knappen, of een powernap maakt mij weinig uit. Als ik even ‘weg ben geweest’, merk ik dat ik weer heel anders tegen de wereld aankijk. Net als bij een softe reset van m’n computer, zeg maar.

Sinds een half jaar gebruik ik daar het computerprogramma ‘pzizz’ bij (Windows en Mac). Met pzizz kun je geluidsbestanden maken die kunnen helpen om meer te ontspannen, sneller in slaap te vallen en vooral ook op het juiste moment weer wakker te worden. Als je ‘s middags te lang en te diep slaapt, kun je behoorlijk chagrijnig wakker worden (en dat was juist niet het idee!).

Ik ben zelf op het volgende systeem uitgekomen:

 1. Ik heb zelf met pzizz een geluidsbestanden van verschillende lengtes gemaakt (20’, 40’, 90’ en oneindig met een loop).
 2. Van elk bestand heb ik zowel een versie mét stem, als een acapella versie gemaakt.
 3. Die bestanden heb ik in iTunes geïmporteerd en elk in een aparte playlist gehangen. Die worden netjes gesynchroniseerd met m’n iPod en zo kan ik ze overal beluisteren.

Zelf doe ik dat met kleine Sennheiser oordopjes die vrijwel geheel in je oor verdwijnen, zodat je ook gewoon op een kussen kunt liggen. Dan nog een bank in je kantoor en je productiviteit schiet omhoog! Smile

Het oneindige bestand gebruik ik soms als ik onderweg écht wil slapen en het te onrustig is om me heen (waarom stewardessen midden in de nacht de intercom gebruiken om door te geven dat ze nu langs komen met de tax free spullen zal wel altijd een raadsel blijven).

Pzizz is tegenwoordig ook te downloaden in de iTunes store voor de iPhone net geen tien dollar per editie.

Iemand van jullie ervaringen met pzizz of vergelijkbare software?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

9 Comments

 • Taco Oosterkamp
  Posted 21/10/2010 10:48 am 0Likes

  Dag Robin,

  Ik maak in iTunes een playlist aan, zet daar één pzizz-bestand in en synchroniseer die vervolgens met m’n iPod. M’n iPod stel ik dan in op herhalen en dan speel ik domweg die ene playlist af.

  Zo gaat het goed.

  Groeten,
  Taco

 • Robin Marijnissen
  Posted 18/10/2010 10:20 am 0Likes

  ben na het lzen van ctrl+alt+delete pzizz gaan gebruiken, maar snap niet goed hoe men een oneindige loop kan maken. misschan kan taco mijn de gouden tip geven.

  alvast bedankt.

  Robin

 • Michel van der Vleut
  Posted 28/08/2010 2:28 pm 0Likes

  Ik zet vaak tijdens mijn werk ‘binaural waves’ op met het programma “natura sound therapy”.
  Hierdoor blijf ik kalm (geen stress) en toch geconcentreerd en word ik toch niet moe 🙂

 • Chris den Hamer
  Posted 27/08/2010 5:15 pm 0Likes

  Ik kan me voorstellen dat het werkt. Ikzelf bereik hetzelfde resultaat met een selectie van heel rustige, ontspannen en ‘gelijkmatige’ (dus geen uitschieters in volume) muziek uit mijn eigen verzameling.

 • tjitske
  Posted 27/08/2010 8:54 am 0Likes

  Ik heb overdag tijdens mijn werk zo’n dutje (nog) niet nodig, maar aan het einde van middag, tussen 17.00-18.30 even een half uurtje slapen is heerlijk. En daarna ben ik weer helemaal fit om de avond,ontspannend of productief door te brengen.
  Behalve pziz doet een cursus meditatie trouwens ook woderen

 • Sander Robijns
  Posted 26/08/2010 12:42 pm 0Likes

  Heb zelf maanden gelezen pzizz relax voor iPhone aangeschaft en ben niet heel erg onder de indruk omdat er bijna geen variatie is. Momenteel lijken de apps niet meer aanwezig in de AppStore. Ondanks de weinige variatie helpt het wel wat om te ontspannen. Maar zoals de vorige persoon schreef, zie ik me dat niet doen bij de klant…

 • L. Scheepstra
  Posted 26/08/2010 12:42 pm 0Likes

  Ik rij altijd even langs huis, ga dan 15 min liggen, plens wat water in mijn gezicht en I’m good to go!

 • Douwe-Jan Rozema
  Posted 26/08/2010 11:33 am 0Likes

  Het zal dan misschien goed voor je zijn, maar je hebt altijd nog met klanten te maken die geen rekening houden met de “rust-tijden”.
  Dat merk ik nu al tijdens de koffie- en lunchpauzes.

Comments are closed.