Dag 1 op SxSW 2013, we zijn er weer bij

Momenteel is South by Southwest aan de gang en we zijn er weer bij hét festival/event waar de hele wereld naar kijkt.

SxSW biedt een platform voor alle ontwikkelingen op het gebied van muziek-, film- en de de technologiewereld. Hier worden dé producten gelanceerd die de wereld kunnen veranderen. Het meest gehoorde voorbeeld daarvan is Twitter, dat in 2007 hier z’n opmars maakte en nu niet meer weg te denken is uit de  realtime-online-wereld.

Volg wat er gaande is

Iedereen loopt hier met een telefoon en laptop of tablet rond. Dus is het wel een beetje te volgen wat zich momenteel in Austin afspeelt. Een overzicht van de plekken:

  • Hier staan alle artikelen die we eerder maakte over ‘South by’, zoals de hipters het hier noemen.
  • De Twitter hashtag om de Nederlandse delegatie te volgen is #sxswnl.
  • Op sxswnl.tumblr.com wordt een groepsblog bij gehouden door wat Nederlands, zodat alles netjes gebundeld wordt.
  • Ik Twitter er vrolijk op los en op Google+ ga ik wat specifieker op de materie in, als een soort van liveblog.
  • En uiteraard, de komende tijd zo af en toe een artikel op Lifehacking.nl over de specifieke onderwerpen die voor lifehackers interessant zijn.

De opening – Bre Pettis (Makerbot)

Vrijdagmiddag, 14.00 uur plaatselijke tijd. De eerste presentatie van SxSW 2013. Het gaat dus allemaal beginnen. 5 dagen vol met tech, nieuwe indrukken en veel inspiratie.

Bre Pettis, de oprichter van Makerbot, heeft de eer om zijn verhaal te vertellen. het verhaal van de opmars van de 3D printers. Hij betitelt het als de volgende industriële revolutie. Die van de digitale wereld naar de fysieke wereld gaat brengen. En noemt een aantal praktische voorbeelden waarvoor de 3D printers voor zijn in te zetten.

  • Prototypes maken van nieuwe ontwerpen, zoals  NASA het gebruikt op de research and development afdeling.
  • Op afstand met elkaar werken. Een journalist stuurt een mailtje met zijn artikel. Een ontwerper kan datzelfde doen met een pdf. maar een industrieel ontwerpen kon dat nooit op die manier doen. Nu met de nieuwe techniek van 3D printen is het dus mogelijk om op afstand van elkaar het ook over fysieke vormen te hebben en die tastbaar te hebben.
  • Peeko monitor. Een babyrompertje die de slaap registreert van je baby. Het kleine stukje hardware is geprint met een Makerbot.

Op sites als thingiverse.com kun je in de toekomst ontwerpen downloaden en vervolgens zelf printen. En het gaat een ware revolutie worden, volgens Bre.

Opening SxSW 2013

Al met al was deze opening een behoorlijke reclameshow voor Makerbot zelf en het 3D print fenomeen an sich. Een opsomming van de mogelijkheden.

Gelukkig kwam de onthulling van de gloednieuwe  digitizer nog als een mooi extraatje. De volledige naam luid ‘MakerBot Digitizer Desktop 3D Scanner prototype‘ en met het apparaat kun je exact het tegenovergestelde van de 3D printer doen. Een fysiek voorwerp naar de digitale wereld brengen.

Meer weten, de mensen van SxSW hebben een nette samenvatting gemaakt, evenals The Verge.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]