De 10 beste lifehacks om uitstelgedrag te overwinnen (deel 1)

Het motto van iemand die uitstelgedrag vertoont is “Ik doe het later wel”. Helaas weten we allemaal dat uitstel vaak tot stress en haast leidt en in het ergste geval gewoon resulteert in afstel. Uitstellen, of procrastineren, brengt dus aardig wat negatieve gevolgen met zich mee. Benieuwd wat je kan doen om uitstelgedrag tegen te gaan? Pas dan deze 10 hacks toe!

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/de-3-beste-tips-om-snel-iets-te-lerende-beste-tips-om-snel-iets-te-leren/

1. Vat je to-do lijst samen

Maak je gebruik van een lijstje met alle dingen die je nog moet doen? De kans is groot dat deze een stuk korter kan! Zo hoef je de dingen die je sowieso gaat doen niet op te schrijven. Hou je to-do lijst bij de taken waar je tegenop ziet en waarvan de kans het grootst is dat je ze uit gaat stellen.

Een korter to-do lijstje werkt als een duwtje in de rug.

Door alleen de taken te noteren die je normaal gesproken uitstelt, is de kans groter dat je ze uitvoert. Je wil aan het einde van de dag toch op z’n minst één taak op je lijstje kunnen doorhalen? Daarnaast kan het noteren van een taak op zichzelf al motivatie geven om deze uit te voeren.

2. Ga op zoek naar de bron

Probeer voor jezelf te achterhalen waarom je een taak telkens uitstelt. Is de taak te intimiderend? Ben je bang dat je het niet zal lukken? Door te de bron van je uitstelgedrag te weten, kun je iets aan het onderliggende probleem doen.

3. Stel een timer ine0733858d5be3db676fe1798b3f20c1b

Als je wil dat een kind z’n kamer opruimt, kan het helpen als je een timer instelt en vervolgens de koter uitdaagt om binnen de tijd z’n kamer op te ruimen. Dit trucje werkt ook voor volwassenen, zelfs als je het bij jezelf doet. Sterker nog, er is een heel productiviteits- en managementfilosofie op dit principe gebaseerd; de Pomodorotechniek.

Een pauze kan je enorm motiveren.

Stel een timer in en werk telkens 25 minuten, waarna je 5 minute pauze neemt. Het idee achter de techniek is dat je 25 minuten heel hard werkt, waarna je jezelf beloont met een korte pauze. Het werkt veel prettiger als je weet dat er een pauze in zicht is. Je kan ook jezelf uitdagen door steeds meer werk uit te voeren in die 25 minuten.

4. Begin met de minst leuke taken

Er zijn twee factoren die een grote rol spelen bij eersteklas uitstelgedrag. De eerste factor is het moment van de dag. Naarmate de dag vordert, wordt de kans steeds groter dat je een taak gaat uitstellen.

De tweede factor is je gemoedstoestand. Houd rekening met deze factoren door je dag zo in te plannen dat je met de minst leuke taak begint op het moment dat je gemotiveerd bent. Bewaar de leuke en makkelijkere taken voor de (na)middag. Je vermoeide hersenen zullen je dankbaar zijn.

5. Plan pauzes in

Als je vaak dingen uitstelt, bestaat de kans dat je niet genoeg pauzes neemt. Ja, dat hoor je goed! Het probleem is niet dat je te veel ontspant, maar juist te weinig. Tegenwoordig lassen steeds meer mensen een werkpauze in, terwijl ze tijdens die pauze in werkmodus blijven.

Door te lang in werkmodus te blijven, is de kans op uitstelgedrag groter.

Hoeveel werk-gerelateerde mailtjes lees jij tijdens de lunch? Hoeveel pauzes vul jij met discussiëren met een collega over dat nieuwe project? Neem je pauze en zorg ervoor dat je ook even helemaal losstaat van je werk. Eet wat, ontspan, surf wat rond, neem een wandeling. Door even je gedachtes op iets anders dan een verplichting te richten, kom je uitgerust terug op de werkvloer en ben je productiever.

In het volgende deel behandelen we nog 5 tips om uitstelgedrag te overwinnen!

 

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]