K-k-koud! 10 tips om ‘s winters energie te besparen

Nee, echt lekker is het buiten niet meer en het kwik komt voorlopig ook niet meer boven de 10 graden uit. De verwarming heeft in sommige/de meeste huishoudens bovendien alweer lekker lopen stoken. Daarom loont het jezelf de vraag te stellen: hoe kun je energie besparen? Lees hier de 10 beste tips voor het besparen van energie tijdens koude dagen!

De beste tips

De klassieke vaste lasten zijn gas, licht en water. Van deze drie zaken valt gas en licht onder je energierekening. Het is dus van belang om minder gas en stroom te gebruiken als je de energierekening omlaag wil brengen. Met deze tips is daar geen kunst aan!

1. Zet fans in

Heb je een plafondventilator? Zet deze dan op een lage stand en laat deze met de klok meedraaien. Warme lucht stijgt op en door de ventilator in de tegenovergestelde richting te laten draaien wordt de warme lucht bij het plafond weer naar beneden geduwd.

2. Gezellig!

Elektrische dekens gebruiken maar weinig energie. Als je de hele avond op de bank blijft zitten, is het dus veel energiezuiniger om onder een elektrische deken te kruipen dan om je hele woonkamer of zelfs hele huis te verwarmen.

3. Winterzonnetje

Gebruik de warmte van de zon om het huis op temperatuur te krijgen door de gordijnen open te zetten als de zon op het raam schijnt. Vooral als je ramen op het zuiden hebt kun je een deel van je huis eenvoudig op deze manier verwarmen, zelfs als het buiten rond het vriespunt is.

4. Kaarsjes?

Ja, steek gewoon een paar kaarsjes aan. Niet alleen is je huis sneller warm door al die kleine warmtebronnen, het is ook een stuk gezelliger dan die tl-balk boven de eettafel!

5. Gordijntjes dicht

Gebruik dikke gordijnen om de warmte binnen te houden als de zon onder is. Als je niet je gordijnen wil vervangen, bevestig dan een stuk fleece of douchegordijn aan de bovenkant van je gordijnen. Je verliest de meeste warmte immers via je ramen en deuren, waardoor je de warme lucht die boven in de ruimte zit niet wil laten ontsnappen. Je kunt zelfs een dik gordijn aan je deur bevestigen om de kieren langs de rand af te dekken.

6. Isoleren die hap

Isoleer je garagedeuren. Garagedeuren die uit twee delen bestaan zijn ontworpen om helemaal open te kunnen staan, waardoor er veel kieren zijn waar warmte uit kan ontsnappen.

7. Lekker fris

Wanneer het ook overdag echt koud wordt, kun je een extra koelkast maken door een koelbox buiten te zetten. Zo kun je voedsel of drinken koud houden zonder energie te verspillen.

8. DIY-kruik

Gebruik een fles warm water om je bed op te warmen voordat je erin gaat liggen. Leg tegelijkertijd je pyjama op deze fles, zodat ook die warm is op het moment dat je ‘m aantrekt – lekkerrr!

9. Gebruik je oven

Probeer meer gerechten met je oven te maken. Je kunt de oven open laten staan tijdens het afkoelen, waardoor je de keuken langer warm kunt houden zonder dat dit veel energie kost. Als je zonnepanelen hebt kun je sowieso veel energie besparen door elektrisch te koken, waardoor een elektrische oven het al snel wint van een gasfornuis als het gaat om energieverbruik.

10. Trek een trui aan

Zet je thermostaat een paar graden lager en trek een warme trui aan. Je zult het verschil nauwelijks merken en vooral in koude periodes kan een paar graden een enorm verschil maken.

Check ook deze ideale winterklusjes!

Tell Us What You Think
3Te gek10Leuk1Serieus?3Meh...3Stom

About Author

0 Comment

  • Mike
    Posted 15/01/2019 9:53 am 0Likes

    Ik kan inderdaad echt niet meer zonder mijn dikke vest en mijn elektrische deken.

  • Hollie
    Posted 20/12/2018 8:28 am 0Likes

    Trek een dikke jas an!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]