De 10 meest gegooglede vragen over onze gezondheid (deel 1)

We hebben het allemaal wel eens gedaan. Je voelt je niet zo lekker, maar je hebt geen zin om naar de huisarts te gaan. In plaats daarvan stel je je vertrouwen op Google. Die weet toch alles? Hier bespreken we de vragen over gezondheid die we het afgelopen jaar het vaakst aan de zoekmachine hebben gesteld. Geen zorgen, er is waarschijnlijk niets aan de hand.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/4-antwoorden-op-domme-gezondheidsvragen/

Waarom ben ik zo moe?

Er zijn veel redenen waarom je moe zou kunnen zijn, variërend van ernstige aandoeningen tot kleine kwaaltjes.

Een mogelijke oorzaak is coeliakie, een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het verteren van gluten. Hoewel slechts 1 op de 100 mensen gluten-intolerant zijn, komt het vaak voor dat mensen vermoeidheid toewijzen aan ‘glutengevoeligheid’. Of zoiets überhaupt bestaat is echter nog maar de vraag.

Een andere mogelijke oorzaak is een tekort aan ijzer. In ernstige gevallen kan dit leiden tot bloedarmoede, wat weer kortademigheid en vermoeidheid tot gevolg heeft. Je kunt je ijzerspiegel een boost geven door groente te eten met een donkerblad, zoals spinazie of waterkers. Ook noten, bruine rijst en eieren bevatten veel ijzer.

Sommige mensen leiden aan het chronisch vermoeidheidsyndroom. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van dit syndroom, maar je kunt het beste een gesprek voeren met je huisarts als je last hebt van de symptomen.

Vermoeidheid kan ook aanwijzing zijn van diabetes. Bij deze ziekte is het lichaam niet in staat om glucose om te zetten in energie. Nogmaals, als je de symptomen herkent van diabetes, kun je het beste een afspraak maken bij een dokter om een bloedtest te bespreken.

Waarom moet ik zoveel boeren?

Een wat opvallende vraag die gesteld werd was de vraag waarom mensen zoveel boeren laten. Er is niet één verklaring voor dit fenomeen, maar er zijn een aantal mogelijkheden.

In de meeste gevallen is boeren (en oprispingen) een gevolg van het niet goed verteren van je voedsel. Dit noemen we indigestie. Het zuur in je maag irriteert je maagwand, waardoor je meer gaat boeren. Dit kan ook leiden tot brandend maagzuur.

In zeldzame gevallen kan langdurige indigestie en boeren laten een symptoom zijn van maagkanker. Als je langer dan drie weken last hebt van brandend maagzuur, maak dan een afspraak met een dokter.

Waarom ben ik te laat ongesteld?

Als je laat of helemaal niet meer ongesteld wordt, kan het zijn dat je zwanger bent. Zelfs als je anticonceptie gebruikt bestaat de kans dat je zwanger wordt. Wanneer het een paar dagen uitblijft, zou het een goed idee kunnen zijn om een zwangerschapstest te doen.

Er zijn echter meer oorzaken dan zwangerschap. Stress kan ervoor zorgen dat de cyclus langer of korter wordt en het kan de menstruatie zelf ook pijnlijker maken. Neem de tijd om te ontspannen en doe oefeningen om stress te vermijden. Als het je lichamelijk teveel wordt, zou je een vorm van praattherapie kunnen overwegen.

Plotseling gewichtsverlies kan ook het uitstel van menstruatie tot gevolg hebben. Hetzelfde geldt voor overgewicht of obesitas. In beide gevallen kun je het beste contact opnemen met een dokter als je denkt dat je gewicht de oorzaak is.

Sommige types anticonceptiepillen kunnen tot gevolg hebben dat je je menstruatie volledig stopzet. Op het moment dat je stopt met het nemen van de pil, wordt je weer ongesteld. Het overslaan van je menstruatie kan ook voorkomen als je richting de overgang gaat, wat meestal tussen je 45e en 55e gebeurt.

Waarom valt mijn haar uit?

Haarverlies kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende is mannelijke kaalheid, een genetische aandoening waarbij je haarlijn zich terugtrekt en je haar dunner wordt.

Ontstekingen als lichen planus, een chronische jeukende ontsteking aan de huid, of lupus, een auto-immuunziekte, kan de reden zijn van haaruitval. Het tegengaan van de ontsteking kan het proces stopzetten. Alopecia areata kan ook leiden tot haaruitval.

Andere oorzaken van tijdelijk haaruitval zijn doorgaans stress, gewichtsverlies en een tekort aan ijzer.

 

Wat betekent het als je handpalm jeukt?

Jeukerige plekken zijn normaal een indicatie dat iets de huid irriteert. Dit kan komen door een droge huid, eczeem of contactdermatitis – een duur woord voor acute ontsteking door contact met allergenen of een andere irriterende stof.

In sommige ernstige gevallen kan een jeukende handpalm het gevolg zijn van pompholyx, een vorm van eczeem aan de handpalmen en voetzolen waarbij blaasjes en blaren op de huid verschijnen. Meestal trekt zoiets vanzelf binnen enkele weken weg, maar als het blijft aanhouden kun je beter naar de dokter gaan. Die zal je waarschijnlijk hydraterende creme of eczeemzalf voorschrijven.

Lees ook deel 2 met de meest gegooglede gezondheidsvragen!

Tell Us What You Think
0Te gek3Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]