De 3 beste tips om je omgeving te hacken

Wat is de minst fijne plek waar je wekelijks komt? De plek waar je het liefst niet naartoe gaat, maar waar je wel móet zijn, om welke reden dan ook? Wil je van deze plek een fijne plek maken, maar weet je niet hoe? Een kleine verandering kan een groot verschil maken voor je omgeving. Drie tips: één voor thuis, één voor op het werk en één algemene.

1. Thuis: Geef kleur aan die grauwe plek
De schuur, de bijkeuken of de zolder is vaak een grauwe plek, waar je het liefst zo snel mogelijk weg wilt zijn. Wat maakt deze plek zo naar om te zijn? Grote kans dat het de combinatie is van grijze kleuren en veel ’troep’ in dozen waar je niets mee doet. Geef de ruimte een mooie kleur, verwijder de overtollige spullen, en berg de spullen die je niet weg doet op in mooie dozen of in een mooie kast. Zet een radio neer voor de momenten dat je er aanwezig bent.
De kern: geef kleur aan je omgeving en verwijder het overtollige. Als Tirana, de hoofdstad van Albanië, het kan, kan jij het ook:

Dit is uiteraard ook toe te passen op kantoor! Vraag het wel even aan je baas voordat je enthousiast begint met verven.. 😉

2. Werk: Doe iets gezamenlijks
Het lijkt zo voor de hand liggend, maar er zijn genoeg bedrijven waar individualiteit overduidelijk heerst. Heb je werk waar je niet graag naartoe gaat, organiseer dan eens een gezamenlijke lunch, waarbij iedereen zelf iets te eten meeneemt. Geef collega’s die hier geen interesse in hebben de ruimte om de gezamenlijke lunch over te slaan, zonder ze hiervoor te veroordelen.
Is dit moeilijk te realiseren door de aard van de bedrijfsstructuur, neem dan zelf eens een traktatie mee. Grote kans dat iemand anders dat ook een keer doet en wie weet is er regelmatig een traktatie te vinden op je werk! Er is tenslotte maar één iemand nodig om een beweging te starten.
Wil je meer? Organiseer dan bijvoorbeeld een cook-off of een werkgerelateerde wedstrijd.
Meer tips, ook voor leidinggevenden, vind je op lifehacker.

3. Algemeen: Wees aardig voor je omgeving
Maak de band met je buren, collega’s of mede-ZZP’ers sterker door interesse te tonen in hun werkzaamheden, bied je hulp aan, zoek naar gemeenschappelijke interesses of andere overeenkomsten. Geef vooral, verwacht niet meteen een ‘return on investment’, dit komt later wel. Meer tips, ook over wat juist niet te doen, vind je in dit artikel op USA Today. Goed om te weten: net als bij complimenten maakt een negatieve houding veel meer indruk dan een positieve. Er is vijf keer een positieve uiting nodig om een negatieve teniet te doen.
Ben je aardig voor je omgeving, dan is je omgeving aardig voor jou!

 

Wat zijn jouw manieren om je omgeving fijner te maken?

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]