De 3 beste tips om je omgeving te hacken

Wat is de minst fijne plek waar je wekelijks komt? De plek waar je het liefst niet naartoe gaat, maar waar je wel móet zijn, om welke reden dan ook? Wil je van deze plek een fijne plek maken, maar weet je niet hoe? Een kleine verandering kan een groot verschil maken voor je omgeving. Drie tips: één voor thuis, één voor op het werk en één algemene.

1. Thuis: Geef kleur aan die grauwe plek
De schuur, de bijkeuken of de zolder is vaak een grauwe plek, waar je het liefst zo snel mogelijk weg wilt zijn. Wat maakt deze plek zo naar om te zijn? Grote kans dat het de combinatie is van grijze kleuren en veel ‘troep’ in dozen waar je niets mee doet. Geef de ruimte een mooie kleur, verwijder de overtollige spullen, en berg de spullen die je niet weg doet op in mooie dozen of in een mooie kast. Zet een radio neer voor de momenten dat je er aanwezig bent.
De kern: geef kleur aan je omgeving en verwijder het overtollige. Als Tirana, de hoofdstad van Albanië, het kan, kan jij het ook:

Dit is uiteraard ook toe te passen op kantoor! Vraag het wel even aan je baas voordat je enthousiast begint met verven.. 😉

2. Werk: Doe iets gezamenlijks
Het lijkt zo voor de hand liggend, maar er zijn genoeg bedrijven waar individualiteit overduidelijk heerst. Heb je werk waar je niet graag naartoe gaat, organiseer dan eens een gezamenlijke lunch, waarbij iedereen zelf iets te eten meeneemt. Geef collega’s die hier geen interesse in hebben de ruimte om de gezamenlijke lunch over te slaan, zonder ze hiervoor te veroordelen.
Is dit moeilijk te realiseren door de aard van de bedrijfsstructuur, neem dan zelf eens een traktatie mee. Grote kans dat iemand anders dat ook een keer doet en wie weet is er regelmatig een traktatie te vinden op je werk! Er is tenslotte maar één iemand nodig om een beweging te starten.
Wil je meer? Organiseer dan bijvoorbeeld een cook-off of een werkgerelateerde wedstrijd.
Meer tips, ook voor leidinggevenden, vind je op lifehacker.

3. Algemeen: Wees aardig voor je omgeving
Maak de band met je buren, collega’s of mede-ZZP’ers sterker door interesse te tonen in hun werkzaamheden, bied je hulp aan, zoek naar gemeenschappelijke interesses of andere overeenkomsten. Geef vooral, verwacht niet meteen een ‘return on investment’, dit komt later wel. Meer tips, ook over wat juist niet te doen, vind je in dit artikel op USA Today. Goed om te weten: net als bij complimenten maakt een negatieve houding veel meer indruk dan een positieve. Er is vijf keer een positieve uiting nodig om een negatieve teniet te doen.
Ben je aardig voor je omgeving, dan is je omgeving aardig voor jou!

 

Wat zijn jouw manieren om je omgeving fijner te maken?

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Marria
  Posted 03/04/2013 10:41 pm 0Likes

  Om bij mijn huis te komen moet ik door 1 straat fietsen die op zich niet lelijk is maar niet bij de rest van de wijk past. Het is een jaren ’80 ‘bloemkool’wijk met in deze straat stedelijke appartementengebouwen. Daaraan kun je weinig veranderen. Dus ik heb er een verhaal bij bedacht: de stedelijke appartementengebouwen kunnen een kasteel, een slot, lijken. Ik moet dit er wel telkens actief bij bedenken, dus ik broed op een verhaal in de wijkkrant…

  • Janine
   Posted 04/04/2013 9:58 am 0Likes

   Dat is ook een leuke manier van je omgeving hacken, dank voor het delen van deze tip!

 • Lijstjes.info
  Posted 26/03/2013 3:50 pm 0Likes

  *verhoogt

 • Lijstjes.info
  Posted 26/03/2013 3:49 pm 0Likes

  Leuk artikel Janine!
  Ik zorg ten eerste dat ik een positieve houding heb tegenover iedereen om me heen en dat ik proactief ben en dingen aan pak. Dit verhoogd de sfeer en de energie mijn omgeving. Qua spullen hou ik van een omgeving waar alleen spullen staan die essentieel zijn zoals een grote tafel waar iedereen omheen kan zitten. Verder hou ik niet televisies en banken, dit zijn spullen die de mens niet helpt in actief zijn en creatief zijn.

  http://www.lijstjes.info

  • Janine Sterenborg
   Posted 28/03/2013 2:52 pm 0Likes

   Dank voor je reactie! Die spullen, goed idee inderdaad. Bank heb ik wel, maar heb dan soms ook een stimulans nodig om niet actief te zijn 😉

   • Lijstjes.info
    Posted 29/03/2013 11:09 am 0Likes

    Dat laatste snap ik maar er zijn zoveel betere manier om even inactief te zijn die veel gezonder en beter voor je zijn. Denk aan wellness-resorts, mediteren of een spelletje spelen waar je tegelijkertijd iets van leert wat positief effect heeft op je toekomst. Het is interessant om de vraag te stellen: waar gebruik ik die bank nou voor? Slapen doe je in bed, toch? 🙂

    • Janine
     Posted 04/04/2013 9:58 am 0Likes

     Dat is inderdaad een goede vraag: “een bank hoort standaard bij een inrichting, maar hoort ie ook écht bij die van mij?”

Leave a comment

[wpterms id="3193"]