De 3 beste tips om productiever vanuit huis te werken

Thuis efficiënt werken: voor de een is het makkelijker voor de ander en op de ene dag gaat het makkelijker dan op de andere dag. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je zo productief mogelijk bent wanneer je thuis werkt?

Eerder schreven we al over het inrichten van je kantoor in huis, het minimaliseren van afleiding en de verminderde scheiding tussen werk en privé. In dit artikel: werktijden, afwisseling en beloning.

 

Carroussel_homeoffice

1. Werk op gezette tijden

Grote kans dat je voor een baas hebt gewerkt die eiste dat je van negen tot vijf op kantoor aanwezig was, zodat je genoeg tijd in je werk stak. Spreek met jezelf ook vaste uren af. Niet om jezelf te controleren of je aan het werk bent, maar om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk bergen verzet en een gezond aantal vrije uren voor jezelf houdt. Dit hoeft niet van negen tot vijf te zijn. Dat mag ook van acht tot zes zijn, van zeven tot drie of in twee delen: van zeven tot twaalf en vervolgens van drie tot zes. Wat je ook kiest, structuur is belangrijk voor je productiviteit.

– wat gebeurt er als je geen tijden met jezelf afspreekt?
Je kunt gaan verzanden in onproductiviteit, omdat je heel veel uren per dag hebt om te werken. Daardoor denk je: ‘dat doe ik straks wel. Of morgen, dan heb ik weer zeeën van tijd!’ Hierdoor zit je hele dagen achter de computer (of waar je dan ook maar mee werkt) met gedachten bij het werk, of je nu aan het werk bent of niet. De gedachten blijven daar ook bij als je probeert te ontspannen, want er is nog zoveel te doen wat je eigenlijk vandaag had moeten doen, of omdat je zo gewend bent om aan je werk te denken dat aan iets anders denken voelt als het ontlopen van je verantwoordelijkheden.

wat gebeurt er als je wel op gezette tijden werkt?
Je raakt gewend aan een ritme, waardoor het steeds makkelijker wordt om je aan je tijden te houden. Let er wel op dat je tijden hebt gezet die bij je passen. Hoe minder uren je op een dag hebt, hoe productiever je in die uren wordt. Probeer je uren maar eens in te korten als je gewend bent aan een bepaald schema. Het is natuurlijk niet zo dat je in één uur al je taken af kunt handelen, maar een half uurtje per dag minder werken kan ervoor zorgen dat je nét iets harder werkt in de overige uren.
Lees ook: tien manieren om je werkweek te verkorten.

– niet alleen dagelijkse routine, ook een wekelijkse of maandelijkse routine
Stel per dag vast wat je wilt doen. Heb je een blog dat je wekelijks update, doe dat dan bijvoorbeeld maandagmiddag 16u. Elke week, waar je op dat moment ook mee bezig bent. Vergeet niet om marge in te bouwen in je planning, om in te kunnen spelen op onverwachte situaties!
Spreek ook met jezelf af dat je een maandelijkse klus, zoals de administratie, maandelijks onderhoud. Dit geldt ook voor wekelijkse klussen, kies daar een bepaalde dag voor uit. De eerste maandag van de maand bijvoorbeeld. Doe je het om 12u, dan wordt je er vanzelf aan herinnerd door de sirene 😉 Je kunt ook iedere maandag een maandelijkse klus doen als je ongeveer vier maandelijkse klussen hebt. Zo raakt je standaard schema voor maandag niet in de war.

– schrijf huishoudelijke klussen meteen op
Komt er een huishoudelijke klus in je op, schrijf die meteen op in je to do list of in je notitieboek. Op die manier is het uit je hoofd en denk je er niet meer aan. Dit is namelijk heel afleidend als je tijdens het werken de hele tijd een huishoudelijk to do-tje vanuit je ooghoek ziet, die er bij wijze van spreken om roept om gestreken te worden. Zo hoef je geen aandacht eraan te besteden, omdat je het uit je hoofd hebt gezet en weet dat je het na je werk gaat doen.

2. Afwisseling.

Afwisseling is goed voor de productiviteit en kun je op verschillende manieren toepassen binnen je gestelde ritme.

Grote en kleine taken
Wissel grote en kleine taken af: werk binnen de uren die je jezelf hebt gesteld afwisselend aan grote en kleine taken. Begin met een grote taak, ga daarna door met een kleine taak, om je vervolgens week op een grote taak te storten. Sluit je werkdag af met wat kleinere taken om de dag rustig af te sluiten.

Vind een andere locatie voor twee uur
Soms is thuis werken wel erg eenzaam en eentonig, omdat je in je vrije tijd ook op hetzelfde adres bent. Ga dan even twee uur lang bij de koffietent om de hoek werken, als je situatie dit toelaat. Ook al is het maar voor die twee uur, verandering van omgeving is altijd een opkikker. Tenzij er luidruchtige mensen naast je komen zitten natuurlijk, maar meestal valt dit wel mee.

3. Beloon jezelf!

Beloningen zijn erg motiverend, ook al is het een beloning aan jezelf. Een kleine beloning als een pauze van een kwartier langer dan je normaal neemt is al een fijn vooruitzicht, waardoor je harder gaat werken. Dit werkt het beste wanneer je de beloning meteen na je taak van jezelf krijgt. Een kwartier eerder stoppen aan het einde van de dag kan ook werken, maar vooral als je een goede reden hebt om eerder te willen stoppen.

Omdat vanuit huis werken erg eenzaam kan zijn, is het erg fijn om buiten je werkuren af te spreken met vrienden. Ga samen eten, naar de film, naar een concert, een wandeling maken, enz. Iets wat je leuk vindt en wat je uit je huis en werkomgeving haalt. Dit is een beloning die niet alleen goed is voor je productiviteit, maar ook voor je welzijn. Onderzoek wees uit dat sociale interactie een positief effect heeft op de gezondheid! Plus, het is gewoon erg leuk 🙂

Via lifehack.org

 

Lees ook:
5 tips om meer resultaat te bereiken met minder moeite

(Foto: Yuri Primakov @ Flickr)

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Jonne Klaver
    Posted 05/03/2013 9:47 pm 0Likes

    Leuke Tips!

  • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
    Posted 23/02/2013 12:13 pm 0Likes

    Als arbeidsdeskundige vind ik het heel belangrijk dat je, als je thuis werkt, ook zorgt voor een goede werkplek. Op kantoor is dat allemaal wel goed geregeld. Daar worden de ARBO richtlijnen meestal ook wel gerespecteerd.

    Wanneer je thuis gaat werken dan kijken veel werkgevers de andere kant op. Jij werkt dan aan de keukentafel of met de laptop op schoot in de bank. Veel tafels zijn te hoog en de stoelen te laag. Om aan zo’n tafel samen een maaltijd te delen gaat dat wel. Om er de hele dag aan te werken is slecht, heel slecht.

    Zorg voor een goede werkplek met een verstelbaar bureau en een goede stoel. Op onze site kun je een klein e-boekje downloaden om je werkplek goed in te stellen. http://www.dagaz-coaching.nl/e-book-je-eigen-werkplek/.

    Wees zuinig op je gezondheid en zorg voor een goede werkplek!

  • ShopFISH | Eduardo
    Posted 22/02/2013 1:33 pm 0Likes

    Vaste tijden aanhouden om te werken is inderdaad een goede tip, doe het zelf al jaren. Ook voor pauzes of rustmomenten niet afwisselen maar gewoon een aantal keer per dag op een vast tijdstip. In je pauze jezelf ook even echt ergens anders op richten(Wat te eten maken, een paar minuutjes buiten lopen) zorgt voor mij ook voor meer rust tijdens het werken.

  • Dorothy
    Posted 22/02/2013 8:36 am 0Likes

    Hi Janine,

    Goede tips, ook heel bruikbaar in een ‘gewone’ werkomgeving!

    Groet, Dorothy

Comments are closed.