De 3 beste tips om snel iets te leren

Ergens in uitblinken is vaak een kwestie van aanleg of talent. Volgens talentexpert Daniel Coyle zijn er echter manieren om je hersenen te optimaliseren voor datgene wat je wilt leren. Deze regels voor optimalisatie kun je in vrijwel alle velden toepassen. Of je nou uit wil blinken in je vakgebied, een talent wil ontwikkelen voor fotografie of een beter wil worden in voetbal, volgens Coyle zijn er drie belangrijke uitgangspunten. Lees ook: Verbeter je focus met Forest.

1. Maak een playlist voor de juiste mindset

Als je een gebied hebt gekozen waarin je de beste wil zijn, kun je op zoek gaan naar helden uit dat vakgebied. Op YouTube staan vast wel filmpjes van die held en het is de truc om deze elke avond voor het slapengaan te kijken. Door een rolmodel te observeren kun je jezelf enorm motiveren en het kan je het juiste perspectief geven voor je vakgebied.

Het Amerikaanse leger liet eens een aantal officieren een paar weken meekijken over de schouders van directeuren van een multinational. Na afloop presteerden de officieren een stuk beter op gebieden als leiderschap en communicatie.

2. Ga voor een kritische leraar

Om te leren en groeien heb je een leraar nodig die je liever de waarheid vertelt dan je een goed gevoel geeft. Het kan zelfs goed zijn om een leraar te kiezen waar je een beetje bang voor bent, dit kan je namelijk motiveren om gelijk aan de slag te gaan. Een goede leraar wil meteen met je aan de slag, is (soms pijnlijk) eerlijk, geeft je duidelijke feedback en geeft vooral korte en duidelijke aanwijzingen.

Na het analyseren van de speeches van basketbalcoach John Wooden, bleek dat hij elke keer gemiddeld vier seconden aan het woord was.

Zijn er meerdere leraren met deze eigenschappen? Ga dan voor de oudere leraar; de meest succesvolle kweekvijvers worden geleid door zestigers en zelfs zeventigers! Vergeet niet dat zelfs de grootste leiders uit de oudheid vaak het advies van stamoudsten opvolgden. Levenservaring is vaak veel meer waard dan Google of een boek.

3. Vind de juiste zone

Volgens Daniel Coyle kun je tijdens je ontwikkeling in een drietal zones terechtkomen, waarvan er eentje de perfecte situatie creëert voor je leerproces.

Comfortzone

In deze zone voel je je volledig op je gemak bij wat je doet. Je gaat vrolijk door met datgene wat je wil leren en het kost je weinig tot geen moeite. Zo’n 80% van wat je tijdens het leerproces probeert lukt ook daadwerkelijk.

Survivalzone

In deze zone overheerst het gevoel van ‘ik doe maar wat’. Soms wordt je overvallen door wanhoop en de gedachte dat je niet weet wat je doet. In deze zone lukt minder dan de helft van de dingen die je probeert en dat is ook nog vaak meer een kwestie van geluk dan wijsheid.

De sweet spot

Deze laatste zone is volgens Coyle de optimale zone voor groei en leren. In deze zone ga je volledig op in je pogingen en zoek je je grenzen op. Het aantal fouten per pogingen is hoger dan in je comfortzone, maar niet zo hoog als in de survivalzone. Hierdoor wordt je geconfronteerd met je fouten, maar gaat het goed genoeg om gemotiveerd te blijven.

Stel jezelf de vraag: als ik mijn uiterste best doe, wat kan ik dan bijna? Bepaal waar de lat ligt en mik een fractie hoger. Dan weet je dat je de sweet spot hebt gevonden voor je groei- en leerproces.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author