De 5 beste hacks om je werkdag effectief door te komen

Wil jij je minder laten leiden door de waan van de dag en meer toekomen aan je eigen werk? De volgende tips van Het Effectieve Werken helpen je om (een deel van) de dagelijkse verstoringen te verminderen en beter te organiseren waardoor je je beter kunt concentreren tijdens je werkdag.

Tekst: Arjan Bloemendaal

Tip 1:  Organiseer onderbrekingen

Je maakt het ongetwijfeld mee; collega’s die je ‘even wat komen vragen’. Een onderbreking met de nodige impact omdat je door even te overleggen echt volledig uit de taak bent die je aan het doen was. Wat is dan de oplossing? Bied alternatieven aan: ‘Ik zit nu midden in deze taak. Vind je het goed dat ik straks voor de lunch even naar jou toe kom?’ of ‘Kun je iemand anders vragen?’. Dit maakt dat je deze onderbrekingen organiseert waardoor jij er minder last van hebt. Ook merk je dat je collega’s voordat ze je iets vragen beter kijken of je in volle concentratie zit. Het is hierin wel belangrijk om je beloftes na te komen zodat je collega’s weten dat ze kunnen vertrouwen op wat jij zegt.

Tip 2:  Plan een ‘inloopmoment’

Laat je collega’s weten op welk moment ze je iedere dag even kunnen storen. Maak het zichtbaar in je agenda en leg uit waarom je hiervoor kiest. Zo help je jouw collega’s om rekening te houden met jouw concentratie. Grote kans trouwens dat ze meer inspanning doen om hun problemen zelf op te lossen.

Tip 3:  Plan 90 minuten per werkdag focustijd

Het effect hiervan is enorm! Het idee is als volgt: Je plant iedere dag een aaneengesloten blok van 90 minuten waarin je je helemaal afsluit van externe prikkels. Zoek een andere werkplek, schakel je telefoon door, werk eerst 90 minuten thuis of zoek een plek in de lokale horeca. Het resultaat is enorm. Je krijgt meer gedaan, voelt meer voldoening en aan het einde van je werkdag heb je meer energie over.

Tip 4:  Geef je e-mail wat rust

Krijg jij nog een melding rechtsonder in je beeldscherm bij iedere mail die binnenkomt? Of hoor je ieder keer een ‘ping’? Zet beide eens uit en kijk wat het doet voor jouw rust en focus. Het uitschakelen van deze meldingen voorkomt meteen dat nieuwe prikkels voorrang krijgen op de zaken die je nog hebt liggen.

Tip 5:  Leg je mobiele telefoon weg. En stop met social media

Zet alle meldingen, geluiden en de trilfunctie van je mobiele telefoon uit. Ervaar eens hoeveel rust dat geeft. Het kan een paar daagjes duren. Afkickverschijnselen horen er een beetje bij!  Oh ja, wil jij ook ieder moment van de dag bereikbaar zijn voor je kinderen? Geef ze dan het vaste nummer op je werk.

Kortom: experimenteer!

Je kunt best veel doen om onderbrekingen minder van invloed te laten zijn op jouw werkdag en jouw productiviteit. Experimenteer. Zet een eerste stap. En voel het effect. Het Effectieve Werken wenst je veel succes!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]