De 5 dingen die je niet moet proberen te veranderen

Er zijn zo van die dingen die je tijdenlang probeert te veranderen, maar die uiteindelijk gewoon tijdverspilling blijken te zijn. Soms leer je dit door de jaren heen uit ervaring, maar soms heb je even een push nodig. Zo kom je erachter dat je je tijd veel nuttiger – en positiever – kunt besteden. Lees ook: 6 dingen die je productiviteit in de weg staan.

Je kunt mensen advies geven, maar je kunt ze niet veranderen

Je kunt mensen een beetje pushen, maar het is onmogelijk om iemand te veranderen tenzij deze persoon dat zelf wil. Soms heeft iemand even wat advies of een steuntje in de rug nodig om zelf tot de conclusie te komen dat er wat moet veranderen, maar dan nog is het uiteindelijk aan hem/haar om deze stap te zetten.

Je concurreert alleen met jezelf

Jij bent de enige aan wie je mentaal verantwoording hoeft af te leggen over je algehele prestaties en succes. Natuurlijk brengen je werk en je privéleven verantwoordelijkheden met zich mee. We hebben het hier dan ook over de manier waarop jij je eigen carrière bekijkt. Je kunt jezelf constant vergelijken met anderen en proberen het beter te doen of succesvoller te zijn. Dit kan een positieve invloed hebben op je prestaties. Maar waar het uiteindelijk om gaat is dat je je goed voelt bij wat jij bereikt hebt en waar je je op dit moment bevindt.

Met een schuldgevoel bereik je niets

Natuurlijk voel je je weleens ergens schuldig over, en daar is niets mis mee. Maar als je te lang met dat gevoel blijft zitten terwijl er niets is wat je kunt doen om hetgeen waarover je je schuldig voelt recht te zetten, staat dit alleen maar je geluk en productiviteit in de weg. Waardoor je je misschien daar weer schuldig over gaat voelen en op die manier in een vicieuze cirkel belandt.

Niet iedereen zal je aardig vinden

Het is jammer, maar sommige mensen liggen je nu eenmaal niet. En dat is andersom ook zo. Je krijgt in je leven te maken met botsende persoonlijkheden en tegenstrijdige belangen. Je kunt niet iedereen tevredenstellen en door iedereen aardig gevonden worden. Op een gegeven moment moet je dat feit gewoon accepteren en je echte persoonlijkheid naar voren laten komen. Zo kun je je omringen met vrienden en collega’s die goed bij je passen en met wie je goed kunt samenwerken.

Je bent zelf verantwoordelijk voor hoe je je voelt

Er kunnen allerlei nare of stressvolle dingen gebeuren waardoor je niet goed in je vel komt te zitten. En aan veel van deze dingen kun je soms weinig of niets doen. Maar waar je uiteindelijk wel iets aan kunt doen, is de manier waarop je dergelijke zaken invloed laat hebben op hoe je je voelt.
Negatieve gevoelens en reacties van andere mensen kunnen een sterke impact hebben op je humeur en productiviteit. Je kunt er bewust voor kiezen om deze dingen naast je neer te leggen en verder te gaan met waar je mee bezig bent.
Als je bijvoorbeeld moeilijk rond kunt komen, is dit natuurlijk iets waar je goed naar moet kijken om erachter te komen wat je eraan kunt doen. Je kunt er uiteraard down van worden, maar je kunt het ook als stimulans beschouwen om efficiënter, gerichter, of heel anders te werk te gaan. En dat is iets wat meteen ook een oplossing kan bieden. Gewoon door positief na te denken en zelf je gevoel te beïnvloeden.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author