De 6 beste tips tegen de griep

Het is al een paar weken officieel: Nederland kampt met een griepepidemie. We spreken van een epidemie als huisartsen langer dan twee weken 51 op de 100.000 Nederlanders de symptomen van griep herkennen. Lifehacking biedt uitkomst met 8 tips voor iedereen die getroffen is!

Week van de Teek: 5 Vragen over teken en de ziekte van Lyme

1. Blijf thuis.

Hoewel het kan aanvoelen als aanstellerij, kun je je beter te vroeg ziek melden dan te laat. Hierdoor voorkom je niet alleen het besmetten van je omgeving, door snel en veel rust te nemen ben je ook het snelst bovenop!

2. Snuit je neus veel en niet te hard.

Het is belangrijk om je neus regelmatig te snuiten als je met griep kampt. Snot bevat veel virusdeeltjes en ben je dus liever kwijt dan rijk. Snuit echter niet te hard! Door de druk op te voeren bij hard snuiten kan er snot terugschieten naar je oren en heb je kans op oorpijn. De beste manier om je neus te snuiten is zachtjes snuiten uit één neusgat, terwijl je de andere zachtjes dichthoudt.

Vergeet niet zoveel mogelijk gebruik te maken van zakdoekjes! Toiletpapier en keukenrollen zijn ruwer dan zakdoekjes en kunnen de huid rondom de neus irriteren en uitdrogen.

3. Gebruik warm zout water

Warm zout water is bij griep handig vanwege twee zaken:

 • Je maakt je eigen neusspray door warm water met een snufje zout en zuiveringszout of bicarbonaat te mengen. Het zout reinigt de neusholtes en werkt goed tegen verstopping van de neus.
 • Griep kan ook gepaard gaan met een zere keel en hoesten. Gorgelen met warm zout water werkt verzachtend en bevochtigt de droge zere keel. Een remedie tegen de kriebelhoest is gorgelen met bijvoorbeeld thee en honing of thee met appelazijn.

4. Warm drinken

Warm water of thee helpt tegen neusopstoppingen en is goed voor de hydratatie van het lichaam. Vooral kruidenthee werkt goed tegen griep.

5. Stoom

Bij griep is stoom je beste vriend:

Kook water en voeg hier een menthol-cap aan toe. Af en toe een snufje menthol doet wonderen bij griep.

Naast een menthol-stoom-behandeling kan een warme douche ook goed helpen bij griep. De stoom maakt de neuswegen weer vrij en warm water is altijd lekker! Maar douche niet te heet!

6. Groente en fruit

Naast de gebruikelijke neusspray en paracetamol is het ook belangrijk om gezond te eten! We hebben een mooi overzicht:

Bananen kalmeren de maag.
Pepers zitten vol met vitamine C.
Bosbessen zijn een natuurlijk geneesmiddel tegen diarree en kan koorts verzachten.
Worteltjes zijn rijk aan vitamine A.
Chilipeper maakt de neusholtes vrij en breekt snot af.
Mosterd is ook goed voor het afbreken van snot.
Uien bevatten chemicaliën die ontstekingen kunnen remmen.
Rijst werkt goed tegen diarree.
Zwarte- en groene thee (zonder kruiden) bevat catechine, welke een sterke antioxidant is.

Lekker heet douchen deze winter? Niet doen!!

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Dorothy
  Posted 04/02/2016 7:28 pm 0Likes

  Gember werkt ook ontstekingsremmend. Bovendien is gemberthee (verse stukjes gember), lekker en geeft het meer kick dan anderen kruidenthee.

 • Papageno
  Posted 02/02/2016 12:08 pm 0Likes

  Om te voorkomen dat je griep krijgt: was vaak je handen, geef geen handen, nies in je elleboog ipv in je hand, raak je gezicht zo min mogelijk aan.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]