De 6 manieren om mijn leesgedrag te volgen (+3 in de toekomst)

Ik gebruik meer en meer Google Reader als mijn belangrijkste nieuwslezer. Naast Twitter en e-mails voor het snelle nieuws, is Google Reader voornamelijk een diepte lezer voor me aan het worden. Ik check niet alles elke dag, maar ik merk dat ik meer en meer de wat langere stukken pak, niet zozeer het laatste nieuws.

Wat ik zo mooi vind aan Google Reader is dat je praktisch alles met je toetsenbord kunt bedienen. Wel zo handig als je languit op de bank hangt met je laptop op schoot. En je kunt elk bericht makkelijk e-mailen, taggen en delen met anderen.

241256203_d5c73ae82b_mMet name het delen van berichten gebruik ik steeds meer. Een aantal mensen in mijn netwerk gebruiken ook Google Reader, dus als ze willen kunnen ze lezen wat ik deel met ze. Ik kan (nog) niet zien of men ook daadwerkelijk leest wat ik ze aanbied, maar het idee is heel aardig. Ik laat op die manier zien waar mijn interesses liggen en kan soms eens een interessant artikel voor anderen aan de oppervlakte brengen. Al is het nu nog zo dat je alleen kunt kiezen in een artikel met iedereen in je “friend”-list delen of met niemand. Er is geen tussenweg, tenzij je e-mailt. Maar ik verwacht daar nog wel verbeteringen in het komende jaar. Mijn shared items lijst is ook publiek beschikbaar. Daar is geen keuze in. Voor elke andere tag of groep feeds die je aanmaakt kun je wel zelf bepalen of je ze openbaar maakt of niet. Zie hier bijvoorbeeld mijn “Insights”-tag of “social networking”. Deze openbaarheid heeft weer extra voordelen. Je bent namelijk niet verplicht om Google Reader te gebruiken om die shared items lijst te lezen. Omdat het openbaar is en een RSS feed heeft kan ik het op allerlei manieren publiceren. Dat doe ik dus ook. Je kunt op dit moment mijn Shared Items lezen:

Wat ik nog zou kunnen toevoegen is

 • Via Twitter met een aparte account of als extra tweets in mijn eigen Twitterstream
 • Via email door de RSS feed via Feedblitz als emailabonnement aan te bieden
 • Een mobiele oplossing, al hebben veel van bovenstaande dat al in zich

Dus wat ik doe is op een manier mijn nieuws lezen (RSS reader) en op allerlei manieren mijn interesse, mijn lifestream weer de wereld in gooien. Voor wie het zou interesseren wat mij interesseert. Ik zet het niet meer allemaal op 1 weblog, maar zorg voor diverse kanalen waar mogelijk publiek zou kunnen zijn. Presence in plaats van Presentation…

Ik ben benieuwd welke route je neemt om bij te houden wat ik lees. Als je dat sowieso al interesseert 🙂

(Foto via Dano)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

13 Comments

 • ZEN
  Posted 28/02/2008 12:02 pm 0Likes

  Het gaat van hoofd via hart naar de handen de blogosphere in. …..

  Ik mis hier het redigeren, desnoods met behulp van spellings- en (vooral) grammaticacontrole.
  Heerlijk, meer taalneuzelaars hier. Dat is wat anders dan op de meeste fora. Ik zeg: Mannen te paard! We zijn verraden!

  Zie ook ampzing.nl.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 27/02/2008 10:53 pm 0Likes

  @Sardonicus niemand dwingt je om mijn standpunten serieus te nemen. Zeker niet als je het laat afhangen van de schrijfwijze. Maar ik snap je standpunt. En het stilistische opzicht…ach…ik pretendeer ook geen journalist/scribent/schrijver/dichter te zijn. Ik maak mijn punt, soms wat kort door de bocht zonder te veel terug te lezen. Het gaat van hoofd via hart naar de handen de blogosphere in. Soms laat je dan een steekje vallen.

  Maar ik sta altijd open om te leren. Ik lees graag van je waar de verbetering kan zitten met concrete voorbeelden. Waar is het hortend en stotend en hoe kan dat beter? Welke woorden zijn overbodig? Welke samengestelde begrippen zijn verkeerd gebruikt?

 • Sardonicus
  Posted 27/02/2008 10:48 pm 0Likes

  Leer schrijven en spellen voordat je je opwerpt als publicist! Het is vast niet aardig van me, maar als willekeurig welke scribent nog niet eens weet hoe hij/zij dient om te gaan met d’tjes en t’tjes in werkwoordsvormen, ben ik weinig geneigd om zijn/haar standpunten serieus te nemen.
  In stilistisch opzicht kom je trouwens ook amateuristisch over. Je zinsbouw is hortend en stotend (veel te veel punten) en je woordkeus komt de leesbaarheid niet ten goede (samengestelde begripen los van elkaar & veel te veel overbodige woorden).

 • Eric
  Posted 26/02/2008 3:35 pm 0Likes

  voorspelde ontwikkeling. zie bijgaande link voor mooi overzicht wat er zou kunnen gebeuren:

  http://epic.makingithappen.co.uk/new-masterfs1.html

 • tm
  Posted 26/02/2008 2:43 pm 0Likes

  En nog meer privacy het raam uit. Naam, foto’s op hyves of myspace, je mail wordt al geindexeerd door google, je ip is ook bij ze bekend, en je interesses worden nu ook publiekelijk gepubliceerd. Veel meer heb je niet nodig om een compleet en accuraat profiel van iemand te maken. Adres en telefoon zijn ook nog wel te achterhalen. Dus nog maar 5 minuten werk voor identiteitsdieven. En dat is nog het minst erge wat er kan gebeuren…

 • Frank Meeuwsen
  Posted 26/02/2008 11:45 am 0Likes

  @P ik ben lekker bezig zie ik al! Dank voor de terechtwijzing! Het is aangepast

 • P
  Posted 26/02/2008 11:38 am 0Likes

  Als je de tekst verbetert met behulp van Ailo en Tom, neem dan ook even “wordt gevoedt” mee. Dat ziet er ook niet uit. Voltooid deelwoord met dt… Het is hier geen GeenStijl…

  Ezelsbruggetje:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/%27t_Kofschip

  En voor wat Ailo uitlegt:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Smurfenregel

 • Frank Meeuwsen
  Posted 26/02/2008 11:30 am 0Likes

  @Ailo oeps…heb het even aangepast!
  @Emile die koppeling tussen delicious en Google heb ik via een script gedaan

 • Ailo
  Posted 26/02/2008 10:00 am 0Likes

  Een tip:

  ik loop
  jij loopt

  ik + stam
  jij + stam + t

  dus:
  ik vind (zonder t)
  wat ik ze aanbied (zonder t)

 • Roel Willems
  Posted 22/02/2008 12:43 am 0Likes

  Voor het wat meer technische nieuws, communicatie/marketing en online: http://www.google.nl/reader/shared/15853245723892579607

 • Emile
  Posted 21/02/2008 10:03 pm 0Likes

  Ik heb je GR Feed nu net toegevoegd. Ik wist niet eens dat je die had. Ik zou graag meer GR Feeds van mensen willen kennen. Want ik vind het interessant dat je je kan abonneren op experts die een voorselectie in het nieuws maken.

  Hoe heb je trouwens die koppeling met Del.i.cious gemaakt? Dat wil ik ook! En kan je dat ook per ’tag’ doen!?

  ps. Ik heb mijn GR Feed gekoppeld in Facebook. Daar is daar zo’n add-on voor op Facebook. Erg makkelijk, en toch veel mensen die het kunnen lezen dus op mijn profiel al daar.

 • Tom
  Posted 20/02/2008 11:45 pm 0Likes

  “Een aantal mensen in mijn netwerk gebruikt…” 😉

  Google Reader ftw, las je artikel er ook in :-p

Comments are closed.