De 7 applicaties van productiviteit (op een Mac)

Carroussel_7appsSinds een jaar werken op de Mac ben ik me meer bewust welke applicaties en instrumenten ik gebruik om mijn werk beter te doen. Dat werk bestaat voor een groot deel uit schrijven, lezen, verzamelen en delen. De instrumenten die ik hiervoor gebruik zijn voornamelijk gericht op kenniswerk en op teksten maken, lezen en delen. Ik wil deze instrumenten graag met jullie delen, wie weet zit er iets voor je gading bij.

Waarschuwing: Ik ben afgestapt van het idee dat alle software maar gratis moet zijn. De software die ik gebruik, daar investeer ik graag in, zeker als het me tijd en energie scheelt. Als je het hier niet mee eens bent, prima. Maar gebruik de reactiepanelen voor constructieve en aanvullende commentaren in plaats van religieuze oorlogen over paid vs free apps.

Omnifocus

Toen ik overstapte van Windows naar OSX las ik op de diverse Appleblogs meer en meer goede verhalen over Omnifocus. Ik besloot de app een kans te geven en ik moet zeggen, ik ben nog dagelijks onder de indruk van de mogelijkheden en “verborgen” hoekjes die het programma herbergt. Ik gebruik het om al mijn taken en ideeën in op te slaan en te verwerken. Omnifocus is sterk gebaseerd op het GTD model, maar hier hoef je je niet aan te houden. Er is geen betere tijd om Omnifocus te proberen, aangezien binnenkort versie 2 uitkomt en je dan een gratis upgrade krijgt. De artikelen van Asian Efficiency zijn zeker de moeite waard als je meer uit Omnifocus wilt halen. Check ook onze eigen artikelen over de applicatie.

Omnifocus (Appstore, €69,99)

Byword

In het verleden heb ik me wel eens gewaagd aan de alternatieve webschrijfstijl Textile, maar dat bleef niet echt hangen. Pas toen we het boek Lifehacking met Evernote gingen schrijven zag ik de kracht van die andere schrijfwijze, Markdown. Vrijwel al mijn blogposts, artikelen, offertes en aantekeningen beginnen in Byword en schrijf ik in Markdown. Byword is een no-nonsense editor. Een blanco scherm waar je begint te typen. Met een paar toetsenbordcommando’s kun je een basisopmaak maken of een preview van je document zien. Er zijn voldoende alternatieven voor Byword maar ik kan je deze app zeker aanraden.

Byword (Appstore, €8,99)

Asana

Ik gebruik Omnifocus voor mijn eigen projecten en eigen acties, als ik samenwerk met anderen geef ik me graag over aan de projectapplicatie waar zij een voorkeur voor hebben. Zo heb ik al veel verschillende smaken en variaties voorbij zien komen, waar Asana er zeker uit springt. Het is gratis in gebruik voor kleine groepen en in mijn beleving kun je er heel snel mee uit de voeten voor verschillende projecten.

Asana (Web, gratis tot 30 gebruikers)

Evernote

Moet ik dit nog uitleggen? Mijn digitale archief, mijn tweede brein, mijn opslag voor knipsels, documenten, projectdocumentatie en de tekeningen van mijn kinderen. Als ik het niet in Evernote heb staan dan zorg ik dat het document er alsnog in komt.

Evernote (Appstore, gratis/Premium € 45 per jaar)

Textexpander

Textexpander is één van de beste tovertyp-programma’s voor de Mac. Met Textexpander kun je stukken teksten inkorten naar een korte code. Type de code in en voilà, de volledige tekst staat er. Voor mijn emailadres, standaard emailantwoorden, adresgegevens of veelgebruikte stukken code heb ik snippets aangemaakt. Textexpander gaat verder dan statische stukken tekst, met wat basis-programmeerkennis en een logisch denkvermogen kun je tekst van je clipboard gebruiken, je cursor op de juiste plek zetten om verder te typen of met datumvelden spelen.

Textexpander (Appstore, €30,99)

Alfred

Alfred is mijn digitale butler die me altijd aangeeft wat ik zoek. Ik gebruik Spotlight niet en de dock op mijn Mac is altijd verborgen. Met de toetscombinatie Appel-Spatie roep ik mijn zoekscherm op en ik begin te typen. Of ik nu een app wil openen, een tekst zoek in een bestand of een specifiek document, via Alfred heb ik het in een handomdraai gevonden.

Alfred (Appstore, gratis/Powerpack € 17,50)

Pocket

Pocket is mijn persoonlijke leesmap. Langere stukken die ik online tegenkom gaan in Pocket en lees ik op een beter tijdstip op mijn gemak. Ik gebruik Pocket op zowel Mac, iPad als iPhone en de synchronisatie is prima. Vanuit Pocket kies ik om artikelen direct te verwijderen als ik ze heb gelezen, ze op te slaan in Evernote voor latere referentie of ze wellicht te delen via Twitter.

Pocket (Appstore, gratis)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

22 Comments

 • Roel van Lierop
  Posted 17/10/2013 10:07 pm 0Likes

  Ben zelf omnifocus aan het overwegen.
  Echter op mijn werk gebruik ik een windows pc.
  Hoe kan ik dan mijn taken tonen via de pc. (ik weet dat er ook een versie voor iphone is)

 • Sjoerd Huisman
  Posted 14/07/2013 10:16 pm 0Likes

  Wat is het voordeel van Alfred boven Spotlight? Ik heb het eventjes gebruikt (demo-versie), maar ik mistte de meerwaarde.

 • Jaap
  Posted 09/06/2013 9:28 pm 0Likes

  Byword lijkt op iA Writer. Deze is zowel op iOS als OS X goedkoper. Gebruikt ook iCloud.
  Vraag me af wat de functionele verschillen zijn.

 • Patrick Mackaaij
  Posted 19/02/2013 9:18 pm 0Likes

  @Joost: Asana rechten op project kan als het goed is in een betaalde Premium Workspace: “Project-level Permissions – share private Projects with a small group within your Workspace, so exactly the right people see the Projects they need to see.”
  http://blog.asana.com/2012/04/premium-workspaces-for-asana/

 • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
  Posted 19/02/2013 4:13 pm 0Likes

  Ik zou aan dit lijstje toch ook wel Textexpander toe willen voegen. Textexpander zorgt ervoor dat ik kleine en grote lappen tekst met een paar letters kan oproepen. Met mijn naam bijvoorbeeld al heel erg handig. Ik typ gewoon .jvk en automagisch verschijnt mijn eigen naam zonder typfouten. Maar ook zogenaamde “canned responses” dus standaard antwoorden bij emails. Maar ook routebeschrijvingen, ondertekeningen, enz.

  • Frank Meeuwsen
   Posted 19/02/2013 9:05 pm 0Likes

   Textexpander staat er toch tussen? Helemaal eens dat het een zeer waardevolle app is! Windows alternatief is Autohotkey of Fingertype.

 • Joost van der Heijden
  Posted 19/02/2013 12:26 pm 0Likes

  Frank,

  Is er bij Asana de mogelijkheid om een klant tot 1 project toegang te geven waardoor de overige jobs, die er op dat moment in staan, niet zichtbaar zijn voor de klant?

 • Marco Reeuwijk
  Posted 18/02/2013 9:38 pm 0Likes

  En Alfred is trouwens verplichte kost voor een Mac-gebruiker. Make you a frickin’ ninja! Lijkt enorm op Quicksilver, maar dan wel uptodate.

 • Marco Reeuwijk
  Posted 18/02/2013 9:38 pm 0Likes

  Jaaaa, goeie tips allemaal. Heb je al een beetje gespeeld met Trello Frank?

  • Frank Meeuwsen
   Posted 18/02/2013 11:36 pm 0Likes

   Helaas…Trello wil er maar niet inkomen hier…

 • Merijn
  Posted 17/02/2013 11:39 pm 0Likes

  Pocket op de iPad is geweldig (en mooi).
  Dagelijks “misbruik” ik tasks (Google Apps) die ook geweldig werkt als je met meerdere mensen tegelijk werkt binnen 1 organisatie. Eigenlijk als dagplanner, maar tegenwoordig steeds meer als quick GTD / High Performance tool. Bij voorkeur op de iPad met GoTasks.

 • Eva
  Posted 14/02/2013 9:10 pm 0Likes

  pocket is ook op Android, heb het nu een maand of twee in gebruik en zou niet meer zonder willen!

 • Joost
  Posted 13/02/2013 9:25 pm 0Likes

  Komt in de buurt van mijn tools. Veel gaat naar pocket hier. Van favoriete tweets tot aan bookmarks uit Kippt (aanrader!). Met IFTTT wordt dit automatisch naar Pocket weggeschreven. Handig. Jammer dat Omnifocus nog geen retina ondersteunt – wachten op versie 2 dan maar.

 • Ruud Ravenhorst
  Posted 13/02/2013 2:26 pm 0Likes

  Goed stuk! Ik werk met (ondermeer) OmniFocus en met Evernote, maar mis de mogeliojkheid tot uitwisseling tussen deze twee (ook op iPad/iPhone). Zie ik iets over het hoofd?

 • ron
  Posted 13/02/2013 1:04 pm 0Likes

  Complimenten voor dit artikel! Het uitwisselen van favoriete programma’s is leuk en leerzaam. Persoonlijk werk ik zoveel mogelijk met de verschillende Google-apps. Ik vind het fijn dat deze goed op elkaar aansluiten. Drive als Evernote vervanger werkt voor mij prima aangezien ik (te) erg georganiseerd ben. De office suite van Google is voor mij ook goed genoeg. Pocket en aanverwante apps gebruik ik niet. Een bookmark in de map tijdelijk vind ik afdoende.
  Er bestaan verschillende programma’s voor de mac om van webpagina’s een soort mini-apps te maken. Deze hebben een plaats in mijn dock zodat ik daar snel bij kan. Als smartphone heb ik een Galaxy Note 2 met uiteraard een perfecte integratie van de Google-apps.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 12/02/2013 11:12 pm 0Likes

  Nathan, ik heb o.a. things geprobeerd maar het is te licht voor me. Ik hou enorm van allerlei sneltoetsen, grote vrijheid om zelf in te richten en grote mate van configureren.

  • Nathan Jansen
   Posted 13/02/2013 11:37 am 0Likes

   Bedankt! Ik mis nog wel het een en ander bij Things. Dus zal binnenkort eens naar Omnifocus gaan kijken.

 • Nathan Jansen
  Posted 12/02/2013 11:43 am 0Likes

  Goed artikel! Ik ken Omnifocus niet zo goed, ik gebruik zelf Things, die bevalt mij erg goed. Waarom specifiek, van alle GTD programma’s die Mac kent heb je gekozen voor Omnifocus?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]