De 7 gewoonten van creativiteitsbevorderende ouders

Creativiteit is een belangrijke kwaliteit in de hedendaagse, maar zeker in de toekomstige economie én samenleving. Helaas, de aandacht voor creativiteit en creatief denken in het onderwijs is over het algemeen nogal onder de maat, zo betoogt onder andere ook Sir Ken Robinson. We zullen dus als ouders zelf het heft in handen moeten nemen. Maar hoe stimuleer je creativiteit bij je kind? Zeven gewoonten van creativiteitsbevorderende ouders…

1. Koop spelbevorderend speelgoed
Spelbevorderend speelgoed is nog niets: een bouwsteentje, een homp klei, een bal. Producten met open einden. Het kind wordt uitgedaagd de fantasie te gebruiken, zelf te creëren en te bedenken wat het met deze abstracte voorwerpen gaat maken.

2. Creëer een rijke context
Ieder kind is anders en reageert anders op materialen. Bied daarom veel verschillende materialen aan en kijk goed naar wat aanslaat. Tips: bewaar afval waarmee je kind kan knutselen, laat het – uiteraard onder je toezicht – experimenteren in je werkplaats, haal eens een stapel afgeschreven tijdschriften bij de bibliotheek enzovoort.

3. Geef je kind echte uitdagingen
In een goede uitdaging kan het kind aan de slag met wat het al goed kan: dat biedt verdieping en geeft zelfvertrouwen. Maar een uitdaging biedt ook verbreding met iets nieuws: dat bevordert lef en ondernemerschap. Zullen we eens een kasteel bouwen van lege verpakkingen?

4. Stimuleer je kind bij het denken over het denken
Kinderen worden vaak onderschat als het gaat om hun denkvermogen. Binnen grenzen zijn ze best in staat tot metadenken, ze kunnen op hun niveau begrijpen wat er in hun brein omgaat. Heb je een kind dat steeds maar doorvraagt: waarom? Dat kind geeft het goede voorbeeld. Vraag zelf ook eens wat vaker: waarom doe je dit zo?

5. Geef je kind een gevoel van veiligheid
Creëren gaat beter als je je veilig voelt. Ouders kunnen bijdragen aan een gevoel van veiligheid door het kind in de creatieve activiteiten en gedachten te accepteren, ze serieus te nemen, te stimuleren en te belonen.

6. Laat je kind anders kijken
Laat je kind zien dat er vele mogelijkheden zijn om naar de werkelijkheid te kijken, en dat je vanuit verschillende gezichtspunten de dingen anders kunt zien.

7. Geef het creatieve voorbeeld
Als ouder ben je het ultieme rolmodel voor het kind. Laat je eigen creativiteit zien, je halffabrikaten en experimenten, het zwoegen om nieuwe oplossingen te bedenken. Heb het lef openlijk te falen.

En… hoe bevorder jij de creativiteit van je kind?

(Een uitgebreidere versie van dit artikel vind je hier.)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • Debbie Spelt
    Posted 06/04/2009 9:00 pm 0Likes

    Speelgoed dat creativiteit en gebruik van eigen fantasie stimuleert, speelgoed dat buitenspelen en verbetering van conditie en motoriek bevordert…wij importeren het meeste zelf en proberen een onderscheidend assortiment speelgoed aan te bieden.

    Neem eens een kijkje in onze webwinkel en oordeel zelf!

  • arjan
    Posted 14/10/2008 6:21 pm 0Likes

    Goed stuk en herkenbaar. Ik merk wel dat ik de eerste twee levensjaren meer aanbood en deed, dan nu. Ze doen veel zelf. Ik had voor de baby een boek dat iets heette als Spelenderwijs bevorderen van groei, of zo.

    Ik vond deze van ´Geekdad´ ook erg leuk: http://blog.wired.com/geekdad/2008/10/a-bedtime-ritua.html

  • Erno Mijland
    Posted 25/09/2008 9:09 am 0Likes

    @jan: Binnenkort ben ik NYC. MoMa staat op mijn te-doen-lijstje.
    @chatsmit: Mooie toevoeging. Ofwel: het gaat om de reis, niet om de bestemming!

  • chatsmit
    Posted 25/09/2008 8:48 am 0Likes

    creativiteit kun je ook stimuleren door meer waarde te leggen aan het proces, dan aan het product. Kleine kinderen doen dit vaak al uit zichzelf; ze bouwen iets prachtigs en vervolgens maken ze het kapot. Kinderen doen dat omdat ze ervan genieten het te maken, en ook om het kapot te maken. Grote mensen zouden snel reageren met ‘wat zonde!’ wat dus de waarde legt op het product…

  • Sandra de Haas
    Posted 22/09/2008 2:40 pm 0Likes

    Kinderen hebben een verfrissende kijk op alles. Daarom leg ik nu steeds vaker een probleem op tafel en vraag ze hoe zij dit zouden oplossen. Samen praten (brainstormen) we er dan over. Dat kan een wereldprobleem zijn of gewoon simpel over kamer opruimen.

  • Jan
    Posted 18/09/2008 6:44 pm 0Likes

Leave a comment

[wpterms id="3193"]