De 8 leukste weetjes over eieren en kippen

Bijna iedereen eet eieren, en ze worden in van alles en nog wat gebruikt. Maar er zijn een aantal weetjes over eieren die je waarschijnlijk nog niet kent. Lees ook: Dit kun je doen als je veel eieren over hebt.

De kleur van de eierschaal

De kleur van de eierschaal geeft geen indicatie van de voedingswaarde of smaak. De voedingswaarde en smaak zijn puur afhankelijk van de voeding, de leefomstandigheden en het ras van de kip. De kleur van de schaal heeft te maken met genetische verschillen tussen kippen.

Bruine eieren zijn duurder

Bruine eieren zijn duurder dan witte eieren. Dat is niet omdat ze gezonder zijn, maar omdat het kippenras dat ze legt groter van formaat is en daarom meer voedsel eet. Het houden van deze kippen is dus duurder, wat doorgerekend wordt in de prijs van hun eieren.

Blauwe eieren

Blauwe eieren zijn het resultaat van een genetische mutatie in een Zuid-Amerikaans kippenras als gevolg van een virusinfectie. De mutatie zorgt ervoor dat een bepaald pigment zich ophoopt, waardoor de eieren een blauwachtige kleur krijgen.

pexels-photo-197058-1

Dikte van de eierschaal

Sommige eieren zijn lastiger te breken dan andere. De dikte van de eierschaal is afhankelijk van de leeftijd van de kip die het ei gelegd heeft. Hoe ouder de kip, hoe dunner de schaal. Dit staat los van het kippenras of de kleur van het ei.

De kleur van de dooier

Uit de kleur van de dooier kun je enigszins afleiden wat de kip gegeten heeft. Eieren krijgen donkerdere, meer oranje eierdooiers wanneer de kip rijker voedsel gegeten heeft, zoals insecten en gras. Kippen die alleen graan gegeten hebben produceren eieren met een lichtere, geelachtige dooier.

Oorlellen

Ja, kippen hebben oorlellen. En aan de kleur ervan kun je vaak afleiden wat voor kleur eieren de kip legt. Kippen met witte oorlellen leggen doorgaans witte eieren, kippen met rode of bruine oorlellen leggen doorgaans bruine eieren.

Houdbaarheid

Je kunt testen of eieren nog vers zijn door ze in een glas water te leggen. Oude eieren zullen blijven drijven, terwijl verse eieren naar de bodem zakken.

Eiwitten

De dooier en het eiwit bevatten evenveel eiwitten. De dooier bevat echter wel meer calorieën dan het eiwit.

Tell Us What You Think
2Te gek2Leuk1Serieus?1Meh...3Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]